1 av 2 slutter i jobben hvis sjefen nekter dem å bruke egen mobil


Bruk av mobil i jobben

En ny undersøkelse viser at én av to ville vurdert å bytte jobb om det ble forbudt å bruke egen smarttelefon eller nettbrett på jobben.

Det skaper bekymring hos bedriftsledere, som frykter at sensitiv informasjon skal komme på avveie, fordi den er lagret på medarbeidernes private mobiler, nettbrett eller PC-er.

Disse enhetene er ofte utenfor selskapets sikkerhetsløsninger, og glemmes, stjeles eller forlegges. Enhetene er også gjerne koblet opp til bedriftens systemer, blant annet for å gi jobbmail på en ansatts iPhone eller iPad. Mange lagrer også jobbrelaterte dokumenter og annen informasjon på de bærbare enhtene.

Alt dette øker sjansen for at bedriftssensitiv informasjon kan havne i galehender.

Samtidig viser den ferske undersøkelsen at stadig flere arbeidere i de nordiske landene forventer å få bruke egne enheter.

50 prosent ville vurdert å bytte jobb om de ble fortalt at de ikke kunne bruke sine smarttelefoner, nettbrett eller PC-er, heter det i undersøkelsen, som er bestilt av VMware, en kommersiell aktør i datalagringsbransjen, men utført av uavhengige Vanson Bourne.

Andre funn i undersøkelsen:

  • Mer enn halvparten av de nordiske arbeiderne (54 prosent) har vurdert sikkerhetsrisikoen forbundet med å lagre bedriftsinformasjon på gratistjenester
  • 39 prosent av de nordiske ansatte sier at de ville vært villig til å gå rundt IT-avdelingen for å få tilgang på mobile verktøy og mobile applikasjoner for å få jobben gjort
  • Ifølge nordiske IT-beslutningstakere er over halvparten (52 prosent) av toppledelsen klar over utfordringene ved at ansatte oppbevarer kommersielt sensitiv data på private mobile enheter, men de er enten ikke bekymret for det, eller mener det ikke er noe som skal prioriteres
  • Majoriteten av nordiske ansatte (76 prosent) som har vedkjent seg å ha hatt tilgang til bedriftsinformasjon på sine private enheter, har ikke blitt disiplinert av sine sjefer.

Hva med sikkerheten?

Mer enn halvparten (62 prosent) svarer at bedriften de er ansatt i ikke klarer å tilby god nok fleksibilitet til å jobbe effektivt på farten.

56 prosent av de spurte sier de ikke tror deres organisasjon tilbyr de mobile enhetene og applikasjonene som skal til for å være så effektive som mulige.

Undersøkelsen har også spurt nordiske ledere med ansvar for bedriftenes IT-avdelinger, om hva de tror konsekvensen av stadig økt bruk av personlige «dingser» kan bety:

  • Nesten to tredjedeler (62 prosent) tror at bedriftsinformasjon blir lagret på private enheter, hvorav over halvparten (52 prosent) mistenker at denne informasjonen kan være kommersielt sensitiv.

Mange usikre på om de har sensitiv info

Deres mistanker er legitime: 41 prosent av de spurte arbeiderne har nemlig oppgitt at de er sikre på at informasjonen de har lagret på sine private «dingser» ikke var av sensitiv karakter.

– Det betyr at majoriteten ikke med sikkerhet kan si det samme, heter det fra VMware.

Nylig uttalte kommunikasjonsrådgiver Fredrik Ruud Johnsen i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) at «den økte bruken av smarttelefoner utgjør en sikkerhetsrisiko for norske bedrifter».

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) nevner bedriftsdata lagret på «egen dings» som et av faremomentene ved trusselåret 2013.

Brer om seg

Stadig flere nordiske bedrifter åpner for å tillate bruk av egne private nettenheter i jobbsammenheng.

61 prosent sier de vurderer å implementere BYOD (Bring Your Own Device), mens vel halvparten (47 prosent) av de spurte sier de nå utvikler systemer og strategier som tar høyde for at de ansatte skal kunne være mobile og ha ekstern tilgang til informasjon forbundet med deres arbeid.

– En ny bølge av ansatte bruker mobile enheter til sin fordel for å arbeide mer effektivt og innovativt, og mange bedrifter prøver å holde tritt med denne trenden, sier sjef for VMware i Norge, Kristine Dahl Steidel.

– Hvis de ansatte ikke får tilbud om de mobile ressursene de krever, vil mange ta initiativet og presse frem endring på egenhånd. Kunnskapsrike bedrifter oppfatter dette og prioriterer å få i gang formelle mobilitetsstrategier for å høste initiativene til sine ansatte og for å opprettholde sin konkurransedyktighet, uttaler hun.

– Bedrifter må balansere mellom å omfavne og promotere en fleksibel arbeidskultur med det å beskytte bedriftens intellektuelle eiendeler og kundeinformasjon.

Kilde: E24.no

Les også: 1 av 3 mobiltelefoner inneholdt sensitiv informasjon og Slik sikrer du mobilen

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: