Over 1/4-del av børsverdien til Facebook er borte bare 14 dager etter børsnoteringen!


facebook går på børsFacebook ble børsnotert 18. mai i år. Aksjekursen var da 38 dollar. Fredag 1. juni, var aksjekursen 27,7 dollar. Et fall på 10,3 dollar (27%) på 2 uker.

Over 1/4 av verdien til Facebook er dermed blitt skrellet bort på 14 dager, og det .er ingenting som tyder på at aksjen vil starte å stige med det første.

Regnet om til penger, har Facebook sin samlede verdi sunket med over 150 milliarder kroner siden 18 mai, fra 104 milliarder dollar til 79 milliarder dollar.

Til sammenligning kan det nevnes at hele Telenor er verdsatt til 146 milliarder kroner på Oslo Børs.

Zuckerberg dumpet aksjen og blir nå saksøkt

Sjefen sjøl, Mark Zuckerberg, kvittet seg med aksjer til en verdi av 6,8 milliarder kroner idet aksjen gikk på børs.

En gruppe investorer har saksøkt Zuckerberg og co, da de mener at selskapet skjulte negative prognoser som kom like før børsnoteringen.

Søksmålet er rettet mot Facebook, Mark Zuckerberg og bankene som stod for børsnoteringen, blant andre den amerikanske kjempen Morgan Stanley. Investorene hevder at det var en «stor og markant reduksjon» i vekstprognosene som de aldri fikk vite om, ifølge Daily Telegraph.

Analytikere mener at Morgan Stanley lot Facebook blåse opp prisen på aksjene og antall aksjer da salget startet fredag, for slik å skaffe seg 16 milliarder dollar i ny kapital.

En investor som har stevnet Nasdaq-børsen, anklager børsen for å ha håndtert introduseringen av Facebooks aksjenotering skjødesløst.

En annen stevning er rettet mot Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg, som i likhet med Morgan Stanley er saksøkt for brudd på lovene om verdipapirhandel.

Philip Goldberg har på vegne av alle dem som har tapt økonomisk på aksjekjøp, levert inn et gruppesøksmål mot Nasdaq i delstaten Maryland, melder NTB.

– En av de verste debutene

Ifølge BBC er en av grunnene til at Facebook-aksjen sank ytterligere på tirsdag at dette var den første dagen det var lov å omsette opsjoner, og at de fleste gambler på at aksjen ville falle.

– Facebooks aksjedebut er allerede en av de mest trøblete debutene de siste årene, sier BBCs teknologikorrespondent Rory Cellan-Jones.

Omtrent alt som kunne gå galt, ser ut til å ha gått galt – for tidenes mest høyprofilerte børsnotering. Her er listen over noe av det som ikke gikk Facebooks vei:

  • Facebook-aksjen virker å ha vært overpriset i noteringen.
  • De fleste analytikerne kuttet estimatene like før børsnoteringen, uten at hele markedet ble informert om dette.
  • Det var lange utsettelser av første handel.
  • Teknisk svikt hos Nasdaqs. Store ordrer på aksjen ble ikke registrert og salg ble aldri gjennomført av Nasdaq.

General Motors ødela festen.

Bilprodusent General Motors (GM) kunne ikke valgt et dårligere tidspunkt på å annonsere at de ikke ville fortsette med annonser på Facebook.

Ved å offentlig snu ryggen til Facebook bare dager før noteringen, synliggjorde GM Facebooks svakeste punkt. Selskapet har ikke en like sterk inntektskilde som for eksempel Google har.

Facebooks innsidere ble for grådige.

Med alt oppstyret rundt den planlagte noteringen kunne Facebook øke startprisen og tilby 25 prosent flere aksjer enn det som var opprinnelig planlagt.

De som dro nytte av dette var i all hovedsak ansatte i Facebook og noen investorer som kom inn på eiersiden i en tidlig fase.

Innsiderne klarte dermed å skvise ut den siste dråpen av børsnoteringen, og investorene som kjøpte aksjer fredag satt igjen med en uttørket sitron.

Individuelle investorer bet ikke på.

Til tross for stor media interesse, tok investorene en «vært der, gjort det»-holding og ifølge rapportene handlet de derfor ikke så mye som ventet.

Ifølge en CNBC-undersøkelse mente to tredeler av de spurte at børsnoteringen ville være overpriset.

Investorene har lært leksen sin under dot.com-boblen, boligkrakket og finanskrisen.

Facebook har en fair pris på 13,8 dollar per aksje!

Facebook har en fair pris pr aksje på 13,8 dollar, hevder Mark Hulbert, som utgir den anerkjente Hulbert Financial Digest.

Hulbert har regnet litt på hva Facebook er verdt og har et par interessante vinklinger. Han skriver på Marketwatch at han er overrasket at så få har vært opptatt av nettopp prisingen av aksjen.

Han viser til at Post-IPO Employment and Revenue Growth for U.S. IPOs, June 1996–2010 slår fast at driftsinntektene til selskaper som ble børsnotert i snitt økte med 212 prosent i løpet av de neste 5 årene.

P/S som Google?
Hvis Facebook vokser like raskt vil driftsinntektene om 5 år være 11,58 milliarder dollar. Gitt at Facebook skal ha en P/S (Pris/Salg) på 5,51 som Google, gir det en markedsverdi på 63,8 milliarder dollar – om 5 år!

Med samme antall aksjer som i dag gir det en aksjekurs på 23,26 dollar.

Da Hulbert gjorde regnestykket var kursen 33,03 dollar. Fredag sluttet aksjen i etterhandelen på 31,34 prosent.

Hulbert peker også på et uomtvistelig faktum at ingen vil investere i Facebook i dag hvis kursen er 30 prosent lavere om 5 år.

Hvis facebook gir en avkastningen over 5 år, lik det lange snittet i aksjemarkedet på 11 prosent i året, 13,8 dollar en fair aksjekurs, forklarer han i sitt resonnement på Marketwatch.

P/E som Google?
Han gjør også et regnestykke med fokus på resultater. Hvis resultatmarginen er som nå, og ikke faller, og gitt en P/E (Price/Earning) som for Google, kommer han til en kurs på 16,66 dollar.

Men Mark Hulbert viser også til at finansprofessor Jay Ritter, University of Florida, forklarer at jo større et selskap er jo vanskeligere blir det også å opprettholde veksten.

Målt etter markedsverdi er det bare 47 børsnoterte selskaper i USA som er større.

Basert på alt dette skriver Hulbert sågar at hans regnestykker for dagens kurs på Facebook kan være for optimistiske.

Da Facebook ble børsnotert 18. mai ble selskapet priset til 104 milliarder dollar for alle aksjene i selskapet. Ritter skal ha fortalt Hulbert at han anser 63 milliarder dollar om 5 år – som et fornuftig scenario. Det er i så fall ned 39 prosent fra introduksjons kursen 18. mai.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: