9 av 10 nettbutikker bryter loven, sier Forbrukerrådet


nettbutikk

Av 150 nettbutikker Forbrukerrådet har undersøkt, ga bare 9 prosent den informasjonen loven krever, opplyser Forbrukerrådet i en pressemelding fra NTB.

Forbrukerrådet har gjennomført en undersøkelse hvor de har sett på om 150 nettbutikker følger 13 krav angrerett- og ehandelsloven gir forbrukerne.

Resultatene som må sies å være nedslående viser at over halvparten av butikkene ikke opplyste om angrerettsskjemaet, og at hele 85 prosent ikke fulgte de siste reglene som ble innført i sommer. En tredel av nettbutikkene opplyste ikke om angrefristen og kostnadene ved retur. I disse tilfellene sier loven at forbrukeren kan kreve at butikken betaler for returkostnadene.

– Dette er skuffende. Når du driver en nettbutikk, har du et ansvar for å ta vare på forbrukeren, og du må selvfølgelig sette deg inn i hva loven krever, sier Jo Inge Bjørntvedt i Forbrukerrådet i NTB`s pressemelding.

Ikke overraskende resultater

Selv om resultatene er skuffende for Forbrukerrådet, bør de ikke overraske dem. For hvem har vel tid og ressurser til å holde seg oppdatert om alle endringer myndighetene og EØS-systemet gjør i lovverket og håndhevelsen av det? Her bør de utøvende myndigheter ta litt selvkritikk.

Ingen i redaksjonen i IKTnytt.no har noengang mottatt skriftlig informasjon digitalt eller i posten fra Forbrukerrådet eller andre offentlige instanser med informasjon om disse lovendringene. Som daglig leder i OnNet AS har jeg heller ikke mottatt noen slik informasjon. Ut i fra dette mener jeg derfor at de utøvende myndigheter som er ansvarlig for å sørge for at samfunnet blir gjort kjent med nye lover og lovendringer blir klar over om, må ta selvkritikk. Hva har de selv gjort i denne sammenheng?

Burde vært tilbudt som gratis kurs for næringslivet

Noen i justisdepartementet burde gitt en eller annen offentlig etat ansvaret for å reise rundt i landet året rundt og tilby gratis kurs til næringslivsledere om relevante lovendringer for dem. Hadde alle daglige ledere fått en slikt tilbud f.eks. en gang i året, med mulighet til å delegere ansvaret for å reise dit til en annen ved behov, kunne man ha forventet at de viste om disse nye lovene og lovendringene. Selve forutsetningen for å kunne klage når man finnere ut at ingen følger dem.

Mitt spørsmål er: – Hvordan kan man forvente at næringslivet følger gjeldene lover og regler når ingen forteller dem om dem?

Å forvente at næringslivet selv skal ta initativ til å holde seg oppdatert gjennom å kjøpe dyre kurs fra en profesjonell kurstilbyder er etter min mening urimelig. Slik kursing er myndighetens ansvar og bør tilbys gratis til alle.

Samtidig bør det utvikle bedre standardmateriell og utvidelser til de vanligste nettbutikk løsningene, slik at nettbutikk eiere raskt og enkelt kan implementere de skjemaene og formuleringene i nettstedet sitt som myndighetene til enhver tid ønsker. Næringslivet vil ikke protestere imot dette, så lenge dette er gratis utvidelser og pakker de kan laste ned og bruke som åpen kildekode.

Hadde man satt iverk slike tiltak ville håndhevelsen av de gjeldende lover og regler på området ikke blitt så nedslående som dagens resultater. Det er ihvertfall min påstand.

 

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: