Alibaba – verdens største nettbutikk – går på børs


alibaba

Børsnoteringen av den kinesiske nettbutikken Alibaba vil bli tidenes største. Alibaba er idag verdt mer enn Amazon og eBay tilsammen!

Normalt er det taps sluk som Facebook og Twitter som søker om børsnotering for å finansiere sine underskudd, og ikke nettsteder som allerede tjener penger som gress som søker om børsnotering.

Ukjent pris og volum

Det opplyses at det skal selges aksjer til en verdi av 1 milliard dollar, men det opplyses verken om hvor mange aksjer som vil bli solgt, ei heller til hvilken pris disse aksjene vil bli solgt til. Summen på 1 milliard dollar er dermed bare for å signalisere at de ønsker å bli børsnotert. Hvor mye penger som vil bli hentet inn blir ikke avgjort før de opplyser hvor mange aksjer som blir lagt ut for salg og prisen for dem.

I følge New York Times vil selskapet prøve å hente inn mellom 15 og 20 milliarder dollar, men dette er ikke bekreftet ennå. Det er heller ikke klart om Alibaba vil bli notert på NYSE eller Nasdaq, men dette

Kronjuvelen på Internett

Alibaba har allerede i flere år blitt omtalt som «kronjuvelen» på Internett, og som en slags kombinasjon av eBay, Amazon og Google. Nå spekuleres det om hva Alibaba vil bli priset til. Analytikere estimerer en børs introduksjonspris på mellom 150 og 200 milliarder dollar, men den også bli satt så høyt som 250 milliarder dollar. Noe som tilsvarer 1.500 milliarder kroner eller 69 millioner kroner per ansatt.

Til sammenligning kan det nevnes at Facebook har en børsverdi på 157 milliarder, mens Microsoft og Google har en børsverdi på henholdsvis 325 og 358 milliarder dollar. E-handelselskapet Amazon verdsettes til 143 milliarder dollar, mens eBay har en børsverdi på «bare» 66 milliarder dollar.

Alibaba står for omtrent 80 prosent av online handelen i Kina, som ifølge iResearch i år vil utgjøre rundt 394 milliarder dollar eller knapt 2.400 milliarder kroner.

Verdien av transaksjonene gjennomført på Alibabas plattformer var i 2013 på over 248 milliarder dollar, ifølge tall fra Bloomberg. Disse transaksjonene ble utført av selskapets 231 millioner aktive brukere, som hver gjorde 49 transaksjoner i gjennomsnitt.

– Selskapet har en enorm skala. Verdien av gjenstandene som formidles er massive og det tillater selskapet å lage en forretningsmodell som er enestående lønnsom, sier senioranalytiker Jeff Papp i Oberweiss Asset Management til Bloomberg.

Selskapet hadde i fjor et overskudd etter skatt på 3,6 milliarder dollar, og hadde en driftsmargin på svimlende 45 prosent. Det er nesten tre ganger så bra som eBay sin margin, melder NTB.

Alibaba ble etablert i 1996 i leiligheten til Jack Ma  i storbyen Hangzhou som ligger sørvest for Shanghai. Selskapet har i dag 21.000 medarbeidere og er den desidert største nettbutikken på Internett, med et overskudd større en Amazon, eBay og Facebook tilsammen. Portalen har blitt Kinas utstillingsmonter for e-handel mellom bedrifter, og spiller en nøkkelrolle for handel særlig mellom Kina og USA.

Yahoo eier rundt 23 prosent av Alibaba

Yahoo eier rundt 23 prosent av aksjene i Alibaba Group, og ventes å lempe ut omtrent halvparten etter børsintrodusjonen.

Selskapets største aksjonærer er Softbank med 34,4 prosent, mens grunnleggerne Jack Ma og Joseph Tsai eier henholdsvis 8,9 og 3,6 prosent. Hvis børsverdien blir 160 milliarder dollar (konservativt anslag) vil grunnleggerne i selskapet sitte med aksjer i Alibaba til en verdi av henholdsvis 85 og 34 milliarder kroner. Dette vil gjøre Ma til en av Kinas tre rikeste.

Et par hundre ansatte kan også regne med å havne meget høyt på listen over de rikeste i sine nabolag i Hangzhou. Reuters melder at det kan være rundt 100 medabreidere med opsjonspakker som kan gi dem flere titalls millioner dollar i formue.

Grunnleggerne kommer etter alt å dømme til å selge en del aksjer i forbindelse med børsnoteringen, men hvor mange aksjer de største aksjonærene vil selge er ennå ikke klart.

Holdingselskap på Caymanøyene

Årsaken til at Alibaba søker om børsnotering i USA og ikke i Kina eller Hong Kong skyldes kinesisk lovgivning som ikke tillater utenlandske investorer å eie «strategiske eiendeler» i Kina.

Denne regelen omgår Alibaba ved å børsnotere et holdingselskap registrert på Caymanøyene som har kontraktsfestet rett på alle inntektene selskapet genererer.

Selskapet har over lengre tid prøvd å overtale Hong Kong-børsen til å tillate aksjeklasser med ulike stemmerettigheter. Alibaba vil at en gruppe bestående av utvalgte direktører og aksjonærer skal få bestemme styresammensettingen.

I motsetning til i USA godtar ikke Hong Kong-børsen denne ordningen, som har gjort det mulig for Facebook-gründer Marc Zuckerberg og Google-grunnleggerne Larry Page og Sergey Brin å beholde kontrollen over selskapet etter børsnoteringen.

Alibaba-grunnlegger Jack Ma eier 7,4 prosent av selskapet, og han ønsker å beholde kontrollen over selskapet etter det er tatt på børs.

Dette er Alibaba Group

Selskapet har 25 businessenheter, hvor de største er:

  • Alibaba.com – verdens største nettmarkedsplass for salg fra produsenter til bedrifter/forhandlere
  • Tmall – Salg til sluttkunder, størst i Kina med rundt 44 prosent markedsandel. 70.000 små og store selgere betaler årlig avgift og per salg, inkludert Nike, Gap og Apple.
  • Taobao – Kinas dominerende markedsplass mellom kunder (som Ebay), med 90 prosent markedsandel. Har 760 millioner produkter til salgs fra sju millioner selgere. Tar kun betalt for bedre synlighet.
  • Alipay – håndterer rundt halvparten av alle betalinger for netthandel i Kina.

Taobao og Tmall håndterte i 2012 tilsammen et varesalg for 170 milliarder dollar, mer enn Amazon (87,8) og Ebay (67,8) kombinert, men siden de kun formidler andres varer er omsetningen langt mindre enn Amazons.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: