Alle kan hackes, og sannsynligvis er du blitt hacket minst en gang allerede


Alle kan bli hacedDen britiske forfatteren og tidligere BBC-journalisten Misha Glenny uttalte på IT-konferansen Paranoia 2011:

– I dag bør alle anta at de allerede er hacket. En e-post er å betrakte som et åpent postkort !

Forsøkene på å svindle oss over nett blir stadig flerem enten det være seg i form av datavirus, identitetstyveri, phishing-forsøk, skimming eller kredittkortsvindel.

Les vår tidligere artikkel:

Hvert minutt rammes 820 av nettkriminalitet

– Vi undervurderer truslene, sier han. Nettkriminalitet er i dag mer lukrativt enn narkotika. Ingen vet akkurat hvor mye penger som går tapt hvert år på grunn av nettsvindel, men at det er svimlende tall er det liten tvil om.

I 2004 tjente nettkriminelle for første gang mer penger globalt enn narkotikaselgere, ifølge en rådgiver for det amerikanske finansdepartmentet.

– Men det aller største problemet her er jo mørketallene. Det er veldig mye svindel mot bedrifter som vi ikke får vite om, og mye som heller aldri oppdages, sier Christian Meyer, seniorrådgiver hos Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS).

Datakrimutvalget, som lager den årlige Mørketallsundersøkelsen på vegne av Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), anslo i 2010 at 9800 norske virksomheter ble utsatt for nettkriminalitet i 2009. På grunn av problemene med mørketall, er det all grunn til å tro at det reelle tallet er langt høyere enn det rapporten indikerer.

Britiske Glenny hevder også at nettkriminelle også bygger nettverk og utveksler tips seg i mellom på samme måte som i andre bransjer. Han går også så langt som å antyde at de også begår kriminalitet med støtte fra myndighetene i landene de opererer fra. I følge Glenny er dette uformelle avtaler som skal sikre at hackerne bare angriper bedrifter utenfor landets grenser og at de hjelper myndighetene når myndighetene selv blir utsatt for nettangrep.

Bare det at slike uformelle avtaler eksisterer, viser at nettkriminelle lett kan bli aktører også i nettkrigsføring og mafia-virksomnet, hevder Glenny.

– Om det er kriminelle, andre lands etterretning eller vanlige hackere som står bak dataangrep er ofte veldig vanskelig å si. Generelt virker det som grensene mellom de ulike grupperingene er flytende, sier Kjetil Berg Veire, informasjonssjef for Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) i Norge.

Hos NSM er det NorCERT som er Norges nasjonale senter for håndtering av alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon.

– Mesteparten av sakene NorCERT håndterer nå, er knyttet til dataspionasje. Vi ser stadig flere målrettede spionforsøk mot ledere og nøkkelpersoner i norske virksomheter, og de blir mer og mer avanserte. Vi har sett en tredobling av ulike IKT-hendelser i operasjonssenteret vårt de siste fire årene, sier Veire.

Hva kan du så gjøre for å beskytte deg bedre mot hackere. Heldigvis finnes det mange forhåndsregler du kan ta for å redusere sjansene for å bli utsatt for et hacker angrep.

Vi anbefaler her at du leser noen av våre tidligere artikler om emne:

Ikke bruk disse passordene – følg disse passordreglene!

Hvordan oppdage svindel på e-post? Følg disse 10 rådene:

Hvordan beskytte seg mot trojanere og annen spyware?

Tett sikkerhetshullene i maskinen din!

Misha Glenny gav også noen nyttige råd og tips i sitt innlegg på Paranoia 2011 konferansen:

Bruk hodet: Rimer tittel og tema på en e-post med vedkommende som sendte den? Veldig ofte får man virus fordi venner har fått sin e-postkonto hacket. Jeg sparte meg selv for «I Love You-viruset» fordi jeg fikk e-posten med viruset tilsendt av ekskona mi, og er det noe jeg vet veldig godt er det at hun ikke elsker meg.

Forsiktig med Windows: Du reduserer risikoen 90% hvis du velger et annet operativsystem enn Windows. Windows er i dag dominerende i markedet for operativssystemer, noe som gjør systemet mer attraktivt for hackere enn Mac og Linux som har en relativt liten markedsandel.

Oppdater: – Hold all programvare oppdatert til enhver tid. Det er blodig alvor, hackere er eksperter i å utnytte alle former for sikkerhetshull, og de som ikke oppdaterer programvaren på maskinen sin er mest utsatt.

Krypter: – Se på muligheter for å kryptere dataene dine. Nå kan du gjøre det ganske enkelt med forskjellig programvare.

Bedrifter må skjerpe seg: – Vi vet også at mange bedrifter er veldig skjødesløse med dataene sine, noe hacktivist-nettverkene Anonymous og LulzSec har demonstrert for oss flere ganger. Bedrifter er nødt til å ta disse utfordringene mer på alvor.

Passord: – Bruk smartere passord, ikke bruk det samme passordet over alt, ha et anti-virus program som er oppdatert og gir deg den beskyttelsen du trenger.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: