Altinn blir nå plattformuavhengig via et nytt byggesett for offentlige tjenester


altinn-plattformuavhengig

Fra og med neste måned er Altinn klar med et nytt byggesett for å lage nettbaserte tjenester for offentlig sektor som gjør brukerne uavhengig av tilgang til pc.

Private tjenester, som bank og sosiale medier, har gjort oss godt vant med tilgang til det vi trenger over alt – så lenge det er mobildekning. I stat og kommune har ikke utviklingen gått så kjapt.

Nå kommer Altinn med det som skal være verktøy nummer én for å realisere regjeringen digitaliseringsstrategien og i tillegg gi oss tilgang til dem på plattformer som vi er vant til, skriver Teknisk Ukeblad.

Nettbrett

Det tekniske begrepet er «portaluavhengighet». I praksis handler det om å kunne gjøre tjenester tilgjengelig i en app på mobilen/nettbrettet eller bakt inn i hjemmesiden til den enkelte virksomhet.

Altinn fyller 10 år i desember og har hele tiden krevd at brukerne benytter en ordinær nettleser for å få tilgang. Nå skal alle få tilgang til offentlige tjenester på den plattformen de foretrekker, enten det er pc, smarttelefon eller nettbrett.

Varsom start

Man satser på en forsiktig start, med kun lesetilgang. Det åpner for tjenester der du kan hente innhold i meldingsboksen i Altinn. Neste år er planen å utvide med skrivetilgang og dermed reell toveis kommunikasjon på mobilen mellom innbygger og myndighet, rapporterer Teknisk Ukeblad.

– Vi sjekket med Jegerregistret hva som ville være drømme-appen, og det er en løsning med all dokumentasjon på ett sted, sier Hamnes.

Han ser for seg en app som inneholder dokumentasjon på avlagt jegerprøve, mulighet til å betale relevant avgift  og ha tilgang til kart med jaktområder.

– Vi kaller det et futuristisk scenario, men det er ikke lenger frem i tid enn i 2014 før teknologien er på plass her, sier arkitekten.

En konkret utfordring er å knytte en betalingsløsning opp mot Altinn.

Første versjon av «nettbrettløsningen» kommer denne måneden.

Skal tåle trafikken

Altinn skal derimot ikke lage appene for statlige og kommunale virksomheter, de såkalte tjenesteeierne.

– Vi kommer ikke til å legge apper på Appstore, men vi tilrettelegger for samarbeid om nye løsninger, sier Hamnes. Mottoet er å lage tjenester «for folk flest».

– Her må it-selskaper hyres inn til å utvikle appene. Og det betyr jo at nye tjenester kan komme på plass uten at tjenesteeierne er avhengig av oss, påpekte Altinn-direktør Kjersti Lauritzen i sitt foredrag på Nokios.

Enklere og billigere

Teknologien som gjør det mulig å løsrive tjenester fra det vanlige nettbaserte brukergrensesnittet kalles REST-API, en mer fleksibel metode for hvordan systemer utveksler informasjon.

Dette skal ifølge Altinn gi raskere utvikling tjenester.

– Og da blir det billigere og enklere å gjennomføre digitaliseringsstrategien, ifølge Andreas Hamnes.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: