Årets julegave – drømme PCen 2013!


Drømme PC

Hva er den ultimate PCen til jul for en entusiast? Eller rettere sagt: – Hva er det «beste» av det beste for øyeblikket?

Nå er det snart jul og da lager såvel barn som voksne sin ønskeliste. På denne siden har vi prøvd å sette sammen en PC som er like bra til spill som til arbeid, for dem som ønsker seg det råeste av det råeste, og som samtidig har råd til å betale for dette.

Hovedkort:

At man velger rett hovedkort er essensielt, da det skal binde sammen de ulike komponentene som inngår i maskinen til en enhet. Hovedkortet er selve grunnmuren i huset (PCen) som skal bygges.

To gode hovedkort er Asus Z87-DELUXE og ASRock Z87 OC Formula. Vi velger å gå for ASRock Z87 OC Formula til årets jule-PC. Hovedkortet støtter LGA1150-sokkelen som Haswell prosessoren (Intels nyeste prosessor teknologi), har har plattformens heftigste brikkesett – Intel Z87. Kortet er i følge produsenten myntet på entusiaster og overklokkere.

Hovedkortet har støtte for alle komponentene vi har valgt ut, samtidig som det har en god og oversiktlig layout. Selve kretskortet er 2,3 centimeter bredere enn den vanlige ATX-standarden.

Om hovedkortet som Hardware.no har testet, sier de følgende:

Kortet er utstyrt med en aktiv kjøleløsning, og kjøleblokken er klargjort for vannkjøling. Samtidig er hele hovedkortet belagt med et vanntett belegg som beskytter mot vann, støv og eventuelle andre strømledende substanser du måtte søle i maskinen.

ASRock Z87 OC Formula er utstyrt med fire spor for DDR3-minne, og har støtte for minnefrekvenser på over 3000 MHz ved overklokking. Kombinert med kvalitetskomponenter for strømstyring, ekstra mye gull i prosessorsokkel, minne- og PCIe-spor og gjennomgående svært god byggekvalitet, ligger alt til rette for ekstrem overklokking.

Kortet har totalt tre PCI Express 3.0 x16-spor. Bruker du ett av sporene får du full x16-båndbredde. Bruker du to spor kjører begge med x8 båndbredde, mens ved bruk av tre spor kjøres første spor med x8 båndbredde mens de to resterende reduseres til x4.

Hovedkortet er videre utstyrt med et PCI Express 2.0 x16-spor som har begrenset båndbredde på x4, samt to PCI Express x1-spor. På toppen av det hele finner vi også et mini-PCIe-spor, som er tiltenkt WiFi- og Bluetooth-modulen som du får med i pakken om du kjøper Asrock Z87 OC Formula/ac.

Å koble til disker burde heller ikke være noe problem med 10 stykk SATA 6 Gbit/s-kontakter som er  satt på rekke og rad. 6 av dem styres av brikkesettet, mens 4 styres av to ASM1061-kontrollere fra ASMedia. Brikkesettets kontakter har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10.

I/O-panelet har to USB 2.0- og åtte USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur. I tillegg finnes også kontakter for lyd, en knapp for tilbakestilling av BIOS og to HDMI-kontakter. Den ene av disse HDMI-kontaktene er for inngående signaler, og kan brukes mellom hovedkortet og en annen enhet, som for eksempel en spillkonsoll. Du kan da raskt bytte hva som skal vises på skjermen eller TV-en din ved hjelp av en hurtigtast, skriver Hardware.no.

En I217V-kontroller fra Intel styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av ALC1150-brikke fra Realtek, som sammen med en TI NE5532 differensiellforsterker med støtte for 600 Ohms hodetelefoner sørger for grom lyd i opp til åtte kanaler, i følge Hardware.no.

I esken til ASRock Z87 OC Formula finner du en tøypose som inneholder alt du kan trenge av tilbehør. Blant tilbehøret finnes ti SATA-kabler, en USB 3.0-brakett og en tube med GELID GC Extreme termisk pasta. Samt ti føtter til å plassere under hovedkortet om du ønsker å teste kortet utenfor kabinettet.

Blant inngangene på bakpanelet finner vi en HDMI-inn-kontakt, slik at du slipper å flytte på kabler for å endre hvilket enhet som er koblet til skjermen din.
En HDMI-inn-kontakt finnes på bakpanelet, slik at du slipper å flytte på kabler for å endre hvilket enhet som er koblet til skjermen din.Foto: Sindre Eldøy – Hardware.no

CPU:

Nå som hovedkortet er på plass, kan vi gå videre å bygge selve maskinen. Det første som må gjøres er å velge CPU – selve motoren i maskinen.

For å sikre mer enn nok krefter til årets julegave har vi valgt topp-end prosessoren fra Intel – Intel Core i7 4770KDette er Intel sin siste Haswell prosessor, og har følgende spesifikasjoner:

Klokkefrekvens  3500 MHz
Turbofrekvens 3900 MHz
Antall kjerner 4 stk
Kjerne Sokkel LGA1150
Produksjonsteknologi 22 nm
L3-cache 8192 kB
Støttede minnetyper DDR3-SDRAM
Funksjonalitet SSE4.1, SSE4.2
Maks effektforbruk 84 W

CPU kjøling

For å holde prosessoren nedkjølt under heftig spilling og prosessering har vi valgt et lukket vannkjølingssystem som ikke trenger vedlikehold. Et godt valg tror vi er Cooler Master Eisberg 240L Prestige, 775/1150/1155/1156/1366/2011, AM2(+)/AM3(+)/FM1/FM2, 1600 RPM, 60 CFM, 20.5 dBA.

Minne:

Minne (RAM) er avgjørende for maskinens ytelse. Jo mer og jo raskere RAM maskinen har, jo raskere blir maskinen, såfremt prosessoren eller harddisken ikke er flaskehalsen.

G.Skill har de siste årene kommet med svært raske minnebrikker som yter ekstremt i forhold til sine konkurrenter. Dette takke være deres muligheter for å overklokke alt mulig. Deres forrige versting var Trident X 2,8 GHz DDR3. Nå har de kommet med oppfølgeren som yter hele 3 GHz. Til årets julegave har vi valgt dette 32 GB minnesettet. Noe som burde gi mer enn nok minne for både spill og avanserte arbeidsoppgaver, og med verdens raskeste minne ombord er du sikker på at det går raskt – svært raskt.

De nye brikkene kjører på marginalt svakere tilgangstider enn tidligere, nærmere bestemt 12-14-14-35, og med en spenning på 1,65 volt. Entusiaster rapporterer at de har klart å overklokke denne minnebrikken til hele 4,400 GHZ !!! Ren galskap, hvis du spør meg.

Harddisk:

For å sikre maskinen all den lagringsplassen den måtte trenge både i dag og i morgen, trenger maskinen store harddisker, og for å sikre at harddisken ikke blir flaskehalsen i systemet, må de dessuten være raske – svært raske.

OCZ RevoDrive 3 X2 480GB SSD går for tiden å være verdens raskeste lagringsmedium. I motsetning til en tradisjonell SSD disk som kobles til hovedkortet via en kabel til en SATA port, kobles denne løsningen til maskinen via maskinens PCIe x4 spor – noe som gir en langt høyere ytelse enn SATA disker.

Disken har en lese- og skrive hastighet på fantastiske 1.500 MB/sek, mens de raskeste tradisjonelle SSD diskene ligger på 520-560 MB/sek. Denne disken er med andre ord 3 ganger raskere, men koster da også over 7,000 kroner for 480 GB lagringsplass. Vi har imidlertid valgt denne disken som system- og spilledisk p.g.a. hastigheten.

Som støttedisk for backup og dataarkiv har vi valgt 4 stk. Samsung SSD 840 EVO 500GB disker. Dette er antagelig markedets beste SSD harddisk akkurat nå. En 500 GB disk koster rundt 2500 kroner for et eksemplar, men for pengene vil du ikke bli skuffet. De har nettopp lansert en 1 TB variant, men den er ennå ikke kommet i handelen.

For å optimalisere støttediskenes hastighet, har vi valg en konfigurasjon med 4 slike disker i en RAID 0 løsning. Selv om dette er optimalt for hastigheten, er bakdelen med RAID 0 at hvis en disk går i stykker, så mister du dataene på alle diskene – ikke bare dataene på den disken som gikk i stykker.

Skjermkort:

Nå mangler bare maskinen et rått skjermkort som produserer bildene vi ser på skjermen.

Mens vi tidligere anbefalte GeForce GTX Titan Hydro Copper, går vi får AMDs nye flaggskip Radeon R9 290X når vi skal sette sammen årets PC.

Kortet har 4 GB minne med GDDR5 SDRAM. Klokkefrekvensen er på 1000 mhz, men en minnefrekvens på 5000 mhz. Oppløsningen er hele 4096 x 2160 pixsler, med 1 DisplayPort, 2 DVI tilkoblinger og 1 HDMI, slik at det ikke er noen problem å koble 3 skjermer til ett kort.

Hardware.no har testet dette skjermkortet og den eneste feilen de fant med det var at at stillemodusen slett ikke alltid var så stille, samtidig som kortet sluker strøm som en Tesla Model S. Vi trenger derfor en skikkelig strømforsyning.

Fordelen er imidlertid ytelsen og prisen. Kortet slår GeForce GTX Titan og koster vesentlig mindre, rundt 4000 kroner i Norge. Du får med andre ord 2 slike kort til prisen av et GeForce GTX Titan kort. Kortet velges derfor til årets julegave.

Ønsker du enda råere skjermoppløsning kan du kjøpe inntil 3 slike kort og seriekoble dem, men prisen blir da deretter.

Lydkort:

Hovedkortet har et integrert lydkort, så du trenger ikke et eget dedikert lydkort med mindre du har store krav til lyden og ønsker å koble PCen til stereo anlegget ditt e.l. For folk flest holder det innebygde lydkortet på hovedkortet.

Er du en virkelig lyd entusiast, anbefaler vi Creative Sound Blaster ZxR. Lykortet er delt inn i tre hovedkomponenter. Ved siden av selve lydkortet følger det med et datterkort under navnet DBPro, hvor optiske tilkoblinger og linjeinngangen er plassert. Den siste delen av pakken er en ekstern volumkontroll med to innebygde mikrofoner og tilkobling for hodesett og mikrofon med både stor og liten plugg.

I samme pakken oppdager vi litt annen småsnacks som optisk kabel, 3,5 mm jack til RCA-kabel, og til slutt en RCA-kabel med 3,5 mm jack-inngang. Prisen ligger rundt 1.600 kroner.

TV-kort:

Ønsker du muligheten til å kunne stikke tv-kabelen inn i PCen for å se på TV på en av skjermene dine, på samme måte som du ser på TVen i dag, trenger du et tv-kort. En god gammel traver som gjør jobben og er lett å installere er Hauppauge! WinTV Boxer Kit.

Kabinett:

Maskinen er nå i utgangspunktet klar til å settes sammen. Det eneste som nå mangler er et kabinett å montere utstyret i og en strømforsyning som gir komponentene strøm.

Corsair 900D er  er et stor kabinett som har mer enn nok plass til våre valgte komponenter, samtidig som det innehar all essensiell funksjonalitet.

For å holde kabinettet kjøling anbefaler vi 4 x Corsair SP120 High Performacne 120 mm vifter til kabinettet for optimal kjøling og luft sirkulering.

Strømforsyning;

Corsair AX 1200W er valgt ut som strømforsyning, og bør med sine 1200W være mer enn sterk nok for dette monsteret, uten at den må slite.

Tilleggsutstyr:

Ovennevnte konfigurasjon er normalt det som inngår i en PC-pakke, men for å kunne få fult utbytte av den trenger du en del tilleggsutstyr. I julepakken anbefaler vi at du inkluderer.

NAS:

For å sikre at du har en ekstern backup av alle dataene på PCen og en fil-server hvor du kan legge alle filer du ønsker å dele med andre brukere på nettverket (hjemme eller på jobben), uten å gi dem tilgang til din maskin, trenger du en NAS-server. Et rimelig alternativ for lagring av store data menger på en nettverk.

Som NAS (nettverkslager) anbefales Asustor AS-604T. Dette er en lagringsenhet som blir koblet til ditt nettverk og som fungerer som fil-server og backup server for alle maskinene på ditt nettverk. Privat kan man f.eks. legge alle filmer, musikk-filer, bilder o.l. på NAS serveren som vil fungere som et felles område for alle som er koblet til nettverket, enten trådløst eller via kabel.

Denne NAS serveren har plass til 4 SATA harddisker. Vi har her valgt å sette inn 3 stk. Western Digital Caviar Black som er en meget solid harddisk, med blant annet doble prosessorer. Kapasiteten er på voksne 4 TB, og er dermed mer enn stort nok til å ha backup av alle dataene på diskene dine.

Vi settes opp disse 3 harddiskene som en RAID 5 løsning, slik at en disk kan gå i stykker uten at data går tapt. RAID 5 betyr at diskene er satt opp som et speil, hvor alle data alltid ligger lagret på 2 disker for maksimal redudanse og datasikkerhet. Løsningen vil gi rundt 10 TB lagringsplass – noe som burde være nok for de fleste.

Minnepinne:

Ønsker du muligheten til å kunne ta med deg data fra maskinen til et annet sted eller maskin, uten å først måtte overføre dataene over et nettverk, trenger du en minnepinne som du kan stikke inn i en USB port for å lagre på en pinne som du tar med deg i lomma.

Her har vi valgt 1 TB USB 3.0 minnepinne fra Kingston i årets drømme-PC, slik at du har muligheten til å ta med deg inntil 1 TB med data på en USB minnebrikke som det bare er å stikke inn i maskinen du kommre til. Gjør at systemet ikke har behov for noen ekstra ekstern harddisk. Den eneste bakdelen med denne minnepinnen er prisen som er noe stiv.

Skjerm:

For å kunne se bilene skjermkortet produserer trenger du en skjerm. Vi anbefaler her 3 skjermer på minimum 24″ som kobles til skjermkortet for å kunne utfordre skjermkortet litt. Hvilken løsning man her går for er opp til lommeboka.

Er penger ikke noe problem, kan vi anbefale 4K-skjermen fra Asus, PQ321. Her får du en oppløsning på heftige 3840 ganger 2160 piksler, men prisen er også 30 000 kroner stykke.

Høyttalere:

For å få best mulig lyd trenger du skikkelige høyttalere som kobles til lydkortet.

Logitech Z-906 5.1 THX, DTS, 5 Satelitter og Subwoofer 550W RMS er et godt valg for lyd til spill og filmer. Den eneste bakdelen med disse høyttalerne er at de bruker kabler. Trådløse høyttalere klarer ikke tilsvarende lydsstyrke og kvalitet som tradisjonelle kabler. Vi har derfor holdt oss til et tradisjonelt souround system med kabler.

Web kamera:

Logitech BCC950 ConferenceCam er nødvendig for å gi maskinen muligheten til video-konferanser, Skype og Facebook videosamtaler med høyest mulig oppløsning og lydkvalitet. At designet er såpass lekkert gjør heller ingen ting. Kameraet kobles til via en USB port.

Optisk enhet:

Asus BW-12B1ST er valgt som optisk enhet, En alt i ett enhet med støtte for Blu-ray-brenner, Blu-ray-leser, CD-brenner, CD-ROM, DVD-brenner, DVD-ROM. En rask og pålitelig enhet,

Kortleser:

En god kortleser er også nødvendig å ha med i en drømme PC for å tilføre maskinen mulighet til å lese minne kort o.l. fra telefoner og kameraer. En god intern kortleser som støtter absolutt alle kortformater på markedet er: Rosewill 40-In-1 USB 2.0 3.5-Inch Internal Card Reader with USB Port

Tastatur og mus:

Tastatur og mus er en smaksak, men ønsker du å kunne bruke din stasjonære maskin med programmer som er laget for nettbrett og smarttelefoner, anbefaler vi Logitech Wireless All-in-One-Keyboard TK820. Et trådløst tastatur med en stor pekeplate som gjør at du kan styre alle programmer som er laget for berørings skjermer.

Ønsker du et klassisk tastatur kan vi anbefale det mekaniske tastaturet Vengeance K95. 

En populær spillemus er: Corsair Raptor LM3 Gaming Mouse 2400 dpi optical sensor, on-the-fly dpi switching.

UPS:

En UPS trengs i tilfelle strømbrudd. Hindrer at data går tapt. Vi har her valgt ut APC Smart-UPS RT 48V Battery Pack som er mer enn sterk nok til å drive monsteret til vi får lagret alle åpne filer og skrudd av maskinen på vanlig måte.

APC Home/Office SurgeArrest PH6T3-GR er valgt ut som stikkontakt for å tilføre systemet overslagsvern slik at utstyret ikke blir ødelagt av overspenning e.l. En billig forsikring, samtidig som vi trenger stikkontakter til alle skjermer, høyttalere og selve maskinen.

Trådløs ruter (WI-FI)

En trådløs ruter kreves for å få et trådløst nettverk hjemme eller på jobben. Vi velger derfor å inkludere en trådløs ruter i månedens «drømme pc».

Som trådløs ruter har vi valgt ut Asus RT-AC68U som er verdens raskeste trådløse ruter.

Asus sier deres nye trådløse ruteren RT-AC68U har en overføringshastighet på hele 1,9 gigabit i sekundet, takke være en bedre utnyttelse av den nye trådløse standarden 802.11ac som kan overføre filer opptil tre ganger så raskt som den nåværende 802.11n-standarden. Denne hastigheten ble mulig ved å kombinere ac- og n-standardens båndbredde

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: