– Bitcoins er skatte- og momspliktige, sier Skatteetaten


bitcoin

Den virtuelle valutaen Bitcoins, som kun finnes på nettet og som brukes til blant annet til å betale for fysiske og virutelle varer og tjenester på nettet, har opplevd en kursstigning på over 4700% hittil i år.

Skattemyndigheter over hele kloden jobber med problemstillinger knyttet til denne valutaen, og nå har norske skattemyndigheter etter en tolkning av lovverket falt ned på at handel med bitcoins er skattbart og avgiftspliktig.

Skatt

Bitcoin er betegnet som «virtuell valuta» og har mange likhetstrekk med vanlige valutaer, selv om den ikke faller inn under definisjonen i valutaloven. Gevinst ved omsetning av bitcoins beskattes med 28 prosent i år og 27 prosent til neste år når den alminnelige skattesatsen senkes.

Gevinsten blir vurdert ut fra verdien av bitcoins ved kjøps- og salgstidspunktene. Tilsvarende er tap fradragsberettiget. Bitcoins som eies ved årsskiftet er formuesskattepliktig, skriver Skatteetaten på sidene sine.

Merverdiavgift

Omsetning av bitcoins er ordinær avgiftspliktig omsetning av elektroniske tjenester.
Unntaket for betalingsmidler kommer ikke til anvendelse (mval. § 3-6 d), skriver Skatteetaten om avgiftspørsmålet på sidene sine.

I skattemessig forstand skal bitcoins etter Skatteetatens oppfatning regnes som «penger» på lik linje med enhver annen valuta. I avgiftsmessig forstand skal bitcoins imidlertid ikke regnes som valuta.

– Dette er inkonsekvent og betyr at handelen både er skattbar og avgiftspliktig, i motsetning til omsetning av dollar eller euro, sier Deloitte-advokaten Marstrander til Hegnar Online.

Advokaten presiserer at spørsmålet på ingen måte er rettslig avklart, selv om Skatteetaten har avgitt en prinsipputtalelse om dette nå.

– Det vil til syvende og sist være domstolene som avgjør om det er tilstrekkelig lovgrunnlag for å anse bitcoins som skatteobjekt eller ikke, avslutter Deloitte-advokaten overfor Hegnar Online.

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: