Britiske «NSA» hacket belgisk telegigant


belgacom

Informasjon lekket fra NSA-varsleren Edward Snowden avslører at NSAs britiske søsterbyrå GCHQ står bak et sofistikert hackerangrep mot Beligias største teleselskap Belgacom nylig. Det er den tyske avisen Der Spiegel som melder om dette.

«Operation Socialist»

Operasjonen gikk under kodenavnet «Operation Socialist» og hadde til hensikt å mulig gjøre «utnyttelse» av Belgacom, i tillegg til å kartlegge selskapets infrastruktur.

Angrepet ble utført ved hjelp av en avangsert teknikk kalt «quantum insert». En metode som innebærer å omdirigere ansatte i selskapet til nettsteder som installerer ondsinnet programvare på PC-ene uten brukernes viten.

Denne programvaren er så i stand til å manipulere PC-ene slik at disse kan brukes som utgangspunkt for videre spionasje mot de delene av selskapets infrastruktur som PC-ene har tilgang til.

Ville hacke sentralruter

Der Spiegel sier i sin artikkel at mye tyder på at GCHQ prøvde å få tilgang til Belgias sentrale «roaming»-ruter, som håndterer internasjonal trafikk. Ifølge dokumentene ville byrået bruke denne tilgangen til å utføre kompliserte angrep mot mobiltelefon-brukere.

Belgacom oppdaget angrepet etter at de satte i gang en intern etterforskning i kjølvannet av NSA-avsløringene. Det var først antatt at det var det amerikanske byrået som stod bak, men Snowdens dokumenter viser altså at det var GCHQ som var syndebukken denne gangen.

Selskapet er delvis statlig eid med en årlig omsetning på rundt 6,5 milliarder euro og over 16 000 ansatte. Kundene inkluderer Europakommisjonen, Europaparlamentet og Det europeiske råd.

GCHQ er ikke bedre enn NSA

Tyskland, Frankrike, Brasil og en rekke andre land har kommet med sterk kritikk mot USA etter de omfattende avsløringene om NSA sin omfattende overvåkning av utenlandske statsborgere.

Nå kommer det stadig frem nye bevis som indikerer at GCGQ, den britiske søsterorganisasjonen til NSA, overvåker folk minst like mye som NSA: Byrået koblet seg til og med på de transatlantiske kablene.

Dårlige nyheter for folk flest

At flere europeiske etterretningsorganisasjonene samarbeider med NSA, samtidig som de bygger opp sine egne overvåkningssystemer for å ikke bli avhengig av informasjonen de får fra USA og for å kunne drive kontraspionasje mot dem, er dårlige nyheter for folk flest.

Dette fordi de massive avsløringene om NSA og GCHQ sine overvåkningsprogrammer bare fungerer som kull på bålet for etterretningsorganisasjoner i alle andre land. Ingen ønsker å bli hengende etter i kappløpet om å kontrollere informasjonen som flyter frem og tilbake over Internett og telenettet. Vi har ikke lenger et våpen kappløp mellom stormaktene, men et informasjons kappløp.

Ingen beslutninger blir bedre enn informasjonen den bygger på. Stadig flere etterretningsorganisasjoner ønsker seg derfor å skaffe seg kontroll over informasjonen, slik at ingen andre statsmakter kan overraske dem med informasjon som de selv ikke besitter.

Overvåkning kappløpet mellom stormaktene kommer bare til å vokse i tiden fremover, da det er åpenbart at stormakter som Russland, India, Kina, Japan, Tyskland, Korea og Frankrike vil dramatisk øke sin innsats for å ta igjen forspranget USA har skaffet seg. Dette fungerer bare som en vond spiral, hvor vanlige folk som du og meg blir skadelidende.

Antall hackerangrep mot nettsteder, mobiltelefoner, nettbrett, datamaskiner, nettverk og infrastrukturer av alle slag kommer til å eksplodere i tiden fremover. Konsekvensene av dette blir at du og jeg vil til stadighet vil oppleve at nettbanken, nettsidene, nettaviser o.l. vil være utilgjengelig på grunn av hackerangrep.

Dette gir oss ikke bare dårligere og mindre stabile tjenester, men vil også gjøre alle Internett tjenester dyrere, da leverandørene av disse tjenestene må bruke stadig mer penger på å sikre sine systemer mot datainnbrudd og spionasje. Penger som du og meg til syvende og sist må betale for å bruke disse tjenestene.

Kilder: Der Spiegel, Techdirt

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: