OnNet kommer med sikker «alt i ett» cloud til neste år


cloud-onnet


OnNet opplyser i dag at de planlegger å lansere enn 100 prosent sikker «alt i ett» cloud for små- og mellomstore bedrifter i Norge til neste år.

Cloud løsningen er myntet på små- og mellomstore norske bedrifter som:

 • har vokst ut av sitt eksisterende webhotell
 • som ønsker å flytte ut sine interne fil- og backup servere i nettskyen
 • ønsker å spare penger gjennom å gå over til en IT-infrastruktur som er sky-basert, fremfor egne/lokale servere og web-baserte tjenester hos andre leverandører
 • ønsker å bli herre i eget hus og samle alle sine tjenester på et sted.

Virtuelle Linux servere basert på Xen og OpenVZ

Cloud løsningen vil være basert på at kundene kjøper hver sin virtuelle server som enten vil være basert på Xen eller OpenVZ virtualisering. OpenVZ vil være den rimeligste plattformen, mens Xen vil være valget for dem som ønsker total sikkerhet og maksimal ytelse.

Cloud løsningen vil være basert på Linux (Cent OS) og vil ikke bli tilbudt som Windows servere, opplyses det.

Les mer om Linux:

Hypermoderne maskinvare

Løsningen vil bli bygd opp på nyinnkjøpte blade-servere for å være sikre på at serverne bygger på den siste clouding computer teknologien på såvel maskinvare og programvare fronten. Dette vil gi konseptet en konkurransefordel i forhold til majoriteten av konkurrentene som kjører på eldre servere, tror OnNet.

Skalerbare tjenester

Ved at kundene selv kan bestemme sin egen server konfigurasjon og endre den fortløpende, etter hvert som behovene endres, er tjenesten 100 prosent skalerbar, lover OnNet.

Uavhengig av om kunden velger Xen eller OpenVZ virtualisering, bestemmer kunden selv hvilken konfigurasjon de ønsker med hensyn til:

 • CPU – antall kjerner (gjelder bare Xen) deres VPS skal få tildelt
 • RAM – hvor mye dedikert minne deres VPS skal ha
 • HDD – hvor stor lagringsplass de ønsker tildelt på sin VPS.
 • I/O – hvor mange inn/utforespørsler VPS servens nettverkskort kan håndtere til enhver tid
 • Dataoverføring – antall gigabite medd data som kan overføres til og fra VPS serveren per måned.

Dette gjør at virksomheten kan vokse uten å måtte investere i ny maskinvare som koster mye penger, og skulle virksomheten måtte innskrenke er det bare å si opp den datakraften de ikke lenger måtte trenge. På den måten er dette den perfekte løsningen for små- og mellomstore bedrifter, sier OnNet til IKTnytt.no.

Programvare som kontinuerlig overvåker ressursbruken med hensyn til CPU, RAM, diskbruk, båndbredde og I/O skal sikre stabile tjenester til enhver tid med optimal ytelse og garanti mot oversalg og overforbruk.

Kvalitet fremfor kvantitet

OnNet sier at dagens hosting-markedet er preget av rå-tøff konkurranse hvor prisene er presset så lavt at den eneste måten å overleve er å satse på store volum per server, og holde antall teknikere og support personell per server til et minimum, opplyser OnNet,

Forretnings modellen for clouding tjenestene vil være forskjellig fra deres domene og web-hosting modelll, meldes det. OnNet sier at clouding kundene setter større krav til stabilitet, ytelse, sikkerhet og support enn dagens webhotell kunder. De håper derfor at kundene er villig til å betale noe mer for høyest mulig kvalitet i sine nettsky tjenester i forhold til betalingsviljen for sine webhotell tjenester.

Prisen vil imidlertid være ekstremt konkurranse dyktig, sammenlignet med andre norske VPS tilbud, sier OnNet. De ønsker imidlertid ikke bare å konkurrere på pris. De ønsker først å fremst å bli valgt på grunn av nettskyens sikkerhet, stabilitet, ytelse og programvaren som inngår i prisen de betaler for tjenesten.

En sikker løsning utenfor NSA sin kontroll

OnNet lover at dette vil bli en sikker cloud løsning utenfor NSA og andre spioners kontroll. Alle serverne vil stå plassert i Norge og vil være knyttet til Internett via en 1 GB/sek fiberoptisk linje.

Så lenge de ansatte oppholder seg innenfor Norge sine grenser vil NSA eller andre etterretningsorgan ikke få tak i dataene som sendes mellom cloud serveren og de ansattes enheter, bortsett fra de trafikkdata norske myndigheter måtte utgi til andre.

At OnNet er et norsk selskap betyr at NSA ikke kan gå til en domstol og pålegge dem til å utlevere opplysningene de ønsker til dem. For norske selskaper i Norge er det kun norsk lov som gjelder – heldigvis.

Les mer om NSA og sikkerhet:

Ende til ende kryptering

Alle data vil bli sendt over en sikker forbindelse/linje ved hjelp av et trygt SSL-sertifikat. Ingenting vil skje utenfor krypterte linjer. Hvilket SSL-sertifikat kunden ønsker å benytte er opp til kunden selv, men det er påkrevd at et godkjent sertifikat velges.

Les også:

Alle data som sendes kan dessuten krypteres via et svært anerkjent open source krypterings program og lagres kryptert på brukerens maskin og på cloud serveren. Det er dessuten mulig å opprette skjulte krypterte områder innenfor en kryptert kontainer. Programvaren gjør det mulig å kryptere filer, mapper og disker.

Å benytte en kryptering som består av kryptering av kryptert data som igjen krypteres ved hjelp av 3 ulike krypterings standarder og -nøkler som overføres over en kryptert linje håper OnNet å kunne tilby sine kunder en sikker metode for overføring og lagring av filer og sensitiv informasjon på en måte som gjør at selv NSA ikke klarer å få tilgang til dem (spesielt med tanke på at ikke noe data overføres utenlands).

En sikker server konfigurasjon

Selve Cloud serveren vil være sikret bak en brannmur som kun kunden har tilgang til. Denne settes opp med OnNet sitt standard oppsett, men kan etter dette omkonfigureres akkurat slik kunden selv ønsker. All programvare er dessuten satt opp på en sikker måte, og PHP, mySQL og alle andre kjerneteknologier er strammet opp for å oppnå høyst mulig sikkerhet. Siden kunden selv har full tilgang til serveren, kan imidlertid denne sikkerheten løsnes opp hvis ønskelig.

Cloud løsningen leveres også med en VPN server slik at alle ansatte kan sette opp en egen VPN forbindelse mellom cloud serveren og deres egen lokale maskin, uavhengig av hvor de måtte oppholde seg.

Serveren settes opp med programvare mot brute-force angrep og gjør det umulig for brukerne å velge et for enkelt passord. All programvare settes samtidig med automatisk oppdatering, slik at serveren alltid er oppdatert og sikker.

Virus program og programvare som kontinuerlig skanner for root-kits og annen maleware på serveren er dessuten installert.

«Alt i ett» cloud for «dummies»

OnNet sier at dette er et «alt i ett» cloud. Et sentral server i skyen hvor små- og mellomstore bedrifter kan få samlet alle sine IT-tjenester på ett sted, til brøkdelen av kostnadene de har i dag.

Løsningen vil ikke kreve større IT-kunnskaper enn det som kreves for å benytte et moderne webhotell som styres gjennom cPanel – verdens mest populære kontrollpanel for web-servere. Et kontrollpanel som for øvrig vil bli brukt som kontrollpanel for den nye cloud tjenesten, med flere tillegg i forhold til den ordinære cPanel løsningen folk kjenner til i dag, sier OnNet.

Brukervennlighet har stått i høysete, sies det, samtidig som det har vært et mål at løsningen skal samle følgende kostbare IT-tjenester på ett sentralt sted i skyen som kunden selv har full kontroll over:

Domene og DNS – Alle domener samles på ett sted, hos Norges rimeligste domene leverandør, for å spare penger og forenkle administrasjonen for dem som har flere domener. Den eneste funksjonen OnNet har er å stå som Registrar for domene, oppdatering av whois opplysninger, utlevering av authcode fra gTLD og sekundære navnetjenere for å øke redudansen i domene konfigurasjonen.

Kunden styrer imidlertid den primære navnetjeneren selv. Den installeres som en del av cloud serveren til kunden, slik at kunden har full kontroll over sine egne navnetjenere og recordene i sonefilene til domenene de eier. Sikrer at ingen uvedkommende kan hijacke navnetjenerne som styrer hvor domenene skal peke uten at kunden selv vet om dette.

Epost – Cloud løsningen vil inkludere en egen dedikert mailserver som kun kjører kundens epostkontoer og -tjenester. Dette for å sikre at ingen uvedkommende under noen omstendigheter skal kunne få tilgang til kundens epostmeldinger eller kontaktlister. Hvilke besparelser kunden her oppnår er avhengig av hvilken epostløsning de har i dag.

Spamfilter – Om kunden ønsker å benytte OnNet sitt sentrale spamfilter eller sitt eget som installeres som en del av cloud serveren, bestemmer kunden selv. Dette er avhengig av om kunden ønsker full kontroll over alle inngående meldinger uten at andre leverandører skal ha muligheten til å skanne dem først eller ikke.

Hjemmesider – Alle hjemmesider kunden måtte eie flyttes samtidig til cloud serveren for å samle alle nettsteder som ikke baserer seg på ASP.NET og MS SQL på et sted. Ikke bare sparer dette kunden for mye penger, men gir dem også full kontroll over alle deler av nettstedet sitt, samtidig som det blir enklere å integrere det med andre systemer kunden benytter. Mulighetene er her mange, heter det fra OnNet.

Fil-server – Cloud løsningen skal fjerne behovet for egen fil-server internt i organisasjonen. Alle filene virksomheten i dag benytter i sitt daglige arbeid flyttes ut i skyen hvor alle brukerne kan få tak i dem på samme måte som i dag, via sin Windows-, Mac og Linux maskin, samt via sin Android og iOS telefon. Foruten muligheten til å hente og lagre filer av alle typer på et sentralt sted, står filsynkronisering av alle filer brukerne har på sine datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner mot dette sentrale fil-lagringsstedet sentralt. Dette for å sikre at alle viktige data ligger lagret på bedriftens sentrale nettsky server, slik at virksomheten for tatt en daglig backup av disse dataene.

Database server – Cloud løsningen leveres med mySQL og PhpMyAdmin forhåndsinstallert, men alle andre Linux kompatible database servere kan også bli levert ferdig forhåndsinstallert, slik at kunden kan flytte alle sine ressurskrevende databaser til et sted. Krever imidlertid ofte at kunden må oppgradere cpu kapasiteten i standardpakken som ikke inkluderer store tunge databaser.

Backup – Cloud løsningen tar ikke bare daglig backup av alle data som ligger laget på cloud serveren, men gir også kundene muligheten til å laste opp komprimerte lokale backuper opp til skyen for å sikre at virksomheten til enhver tid mist har lagret sine data på 2 steder, i tilfelle brann, naturkatastrofer eller tyveri.

P2P fil-deling, med messang og chat funksjon – Cloud løsningen leveres også med open source programvare for å sette opp privat P2P fildeling tjeneste, med en integrert chat og messang tjeneste, slik at ansatte, samarbeidspartnere og forskere kan utveksle de filene de trenger i sitt arbeid og stille spørsmål til ressurspersonene i sitt nettverk.

Chat server – Cloud løsningen leveres også med muligheten til å installere en egen open source chat-server som setter opp en egen chat tjeneste som en del av virksomhetens nettsted eller intranett. En meget effektiv form for kommunikasjon som fjerner behovet for telefon i mange tilfeller, samtidig som det nærmest alltid øker de ansattes effektivitet og resultater.

Forum – Cloud løsningen leveres med muligheten til å installere de mest populære open source programmene for å sette opp egne forumer med et museklikk. Siden serveren har mer enn nok ressurser i forhold til et vanlig webhotell er det her ikke vanskelig å drifte selv de mest ressurskrevende forumene.

Streaming og nedlastning – Cloud løsningen tilbyr også muligheten til å live streaming av lyd og bilde for dem som måtte trenge dette. Dette vil ikke være ferdig installert programvare, men kan installeres på oppfordring. Likeledes står kunden fritt til å sette opp sitt eget nedlastning senter for lovlige filer som de ønsker å dele med andre. Dette takke være en svært rikelig datakapasitet inkludert i abonnementet.

Epostmarkedsføring – Epostmarkedsføringsløsningen MailOnNet (egen dedikert server) vil ikke inngå standard i denne cloud løsningen, men vil kunne bestilles som en add-ons til den, opplyses det.

Basert på open source

Alle programvare i cloud pakken vil være basert på open source for å unngå at kundene blir bundet opp til en plattform med store årlige lisenskostnader eller at de må betale etter antall brukere.

Open source har dessuten vist seg å være mer stabil og har mindre feilkoder enn lisensierte programmer, i følge en fersk undersøkelse vi har skrevet om tidligere.

Plattform uavhengig

Alle tjenestene i cloud løsningen er i størst mulig grad prøvd å gjøre plattform uavhengig, da utviklingen går mot at ansatte bruker stadig flere forskjellig enheter for å kommunisere med hverandre og utveksle data.

At tjenestene er plattform uavhengig betyr at skal kunne benyttes på alle enheter som benytter et av følgende operativsystem:

 • Linux
 • Windows
 • Mac
 • Android
 • iOS

Med eller uten driftsavtale

Cloud løsningen vil bli levert uten en driftsavtale inkludert i prisen. Kunden vil da få root-passordet til serveren via SSH og programvaren som er installert på toppen av operativsystemet. Deretter er det opp til kunden selv å drifte og ta seg av løsningen, inkludert feilsøkning når problemer oppstår. Dette vil være løsningen for de mer datakyndige kundene som føler seg komfortable å påta seg denne jobben, da de allerede jobber med dette i dag.

De som ikke føler seg kompetente nok til å drifte denne løsningen selv eller som ønsker å kutte ut avhengigheten til dagens IP-personell, kan tegne en driftsavtale med OnNet. De vil da stå for all drift av løsningen,

Kommer første kvartal 2014

OnNet sier at cloud løsningen vil bli lansert første kvartal 2014 og at nærmere informasjon om løsningen vil komme nærmere lansering.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: