«Cocaine» – russisk svar på Google App Engine. Tilbys som åpen kildekode


cocaine-yandex

Russlands største søkemotor Yandex har med nærmest kirurgisk presisjon kopiert en lang rekke av Googles tjenester, skriver digi.no.

I Russland og i flere tidligere Sovjet stater er Yandex større enn Google. Med rundt 10 prosent av alle søk som gjøres i Europa er Yandex dessuten den eneste av Google sine utfordrere som kan vise til noen markedsandel av betydning i Europa.

Fra før tilbyr de egen Android-butikk, lagring i skyen, bildedeling, sosialt nettverk og lynmeldingstjeneste til betalingsplattform, nettleser og kartjeneste. De tilbyr til og med belønning til de som oppdager sårbarheter i programvaren deres. Nå vil de også utfordre Google App Engine, skriver digi.no.

Pusher «cocaine»

«Cocaine» er det russiske alternativet til Googles PaaS-nettskytjeneste (Platform as a Service). Det vil si en tjeneste der kunder kan kjøre applikasjoner i skyen.

Bak det kontroversielle navnevalget skjuler det seg nok en Google-inspirert rivaliserende tjeneste, denne gang skrevet og tilbudt helt fritt i åpen kildekode.

Plattformen er delt på GitHub. Ifølge utgiveren er dette et «automatisk skalerbart miljø for utrulling av web-applikasjoner». Det er lagt inn støtte for programmeringsspråk som C++, Python og JavaScript, mens Java og Racket skal støttes senere.

Cocaine (navnet blir om mulig enda mer kontroversielt når klienter ifølge dokumentasjonen blir omtalt som «cocaine dealer») er basert på et annet åpen kildekode-prosjekt kalt Docker for infrastruktur-virtualisering og såkalt app-isolering.

Den store forskjellen mellom Cocaine og App Engine er at sistnevnte er myntet på applikasjoner som kjører i Googles egen nettsky, skriver The Register. Yandex har ikke selv stablet på beina en slik infrastruktur som eget tilbud, så Cocaine tilbys som en måte å tilby PaaS på andres servere.

Yandex har for øvrig også en teknologiallianse med norske Opera Software, som får betalt for å drive trafikk fra sine nettlesere til søkemotoren. Russerne har også lisensiert Operas teknologi for komprimering og raskere surfing, til bruk i en egen nettleser basert på åpen kildekode-prosjektet Chromium, skriver digi.no.

Kilde: digi.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: