«Do Not Track» er fiasko som ingen tar til følge


do-not-track

Mange begynte å joble når «Do Not Track» filteret kom i 2011, og spesielt etter at Microsoft lovet å implementere støtten for denne teknologien som standard i Internet Explorer 10.

Både Google og flere andre tunge aktører innen nettannonsering har gitt sin støtte til systemet. Det samme har myndighetene både i Europa og USA – inklusive Det Hvite Hus.

Flere andre nettlesere støtter også Do Not Track, men du må da selv aktivt gå inn og aktivisere denne støtten. Do Not Track er et prosjekt som ikke stopper tredjepart reklame. Det eneste koden gjør er å sende en forespørsel til den som spør om at de respekterer brukerens ønske om å ikke bli sporet. Om de velger å ta følge og respektere forespørselen er helt opp til dem.

Meldingen om lanseringen av Do Not Track gjorde at flere kommersielle nettsteder som lever av annonseinntektene begynte å bli nervøse, men nå ser de ut til at de har bekymret seg uten grunn. Erfaringen så langt viser at de fleste velger å ignorere brukernes forespørsler om å ikke bli sporet.

Nesten ingen bruker det

Ifølge ArsTechnica er det nå nesten ingen som i dag bruker systemet, som altså skal beskytte oss vanlige nettbrukere mot påtrengende annonser som vi blir foret med på grunnlag av nettsteder vi tidligere har besøkt.

Allerede i 2012 gjorde f.eks. søkemotorgiganten Yahoo klart at de ville ignorere Do Not Track-forespørsler fra Internet Explorer. Nå går de et steg videre og sier at de ikke lenger støtter systemet-

I september i fjor trakk den amerikanske organisasjonen for nettannonserer DAA (Digital Advertising Alliance) støtten til Do Not Track, under henvisning til at systemet ikke fungerer.

Også vi i IKTnytt.no har anbefalt folk å skru på Do Not Track støtte i sine nettlesere og installere plug-ins til WordPress og andre CRM-systemer for å markere sidene med slike tagger, i håp om at bransjen respekterte dem. Nå er det bevist at de ikke gjør det, så da er det ingen grunn lenger til å komme med anbefalingen.

Faktisk kan det gjøre mer skade enn gagn, da en Do Not Track gir annonsørene nye data til sine Big Data databaser som forteller dem at du aktivt har lagt inn slik støtte i dine nettsider og i din nettleser, noe som forteller mye om deg som bruker. Verdifull informasjon som Facebook, Twitter, Yahoo, Google, Microsoft og andre aktører lett kan selge videre til en god pris. Verrn derfor heller om dine holdninger og skjul dem så lenge du ikke kan gjøre dem gjeldende.

Kilde: ArsTechnica

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: