NSA fikk skrive krypteringsstandarden alle sikkerhetsselskapene benytter


Dual_EC_DRBG

Nå har det lekket ut dokumenter  som viser hvordan etterretningstjenesten NSA gikk fram i 2006 for å ta over skrivingen av krypteringsstandard kjent som Dual_EC_DRBG.

NSA står bak krypteringstandarden Dual_EC_DRBG

Standarden ble publisert av USAs standardiseringsmyndighet NIST, og siden erkjent av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO. I dokumentene skryter NSA-folkene av at de til slutt fikk full kontroll over standarden.

Dual_EC_DRBG er en generator av psevdotilfeldige tall. Den brukes til å generere primtall til bruk i kryptering.

Inneholder bakdører NSA bruker for å overvåke deg og meg

Det er nå blitt kjent at standarden inneholder en eller flere sårbarheter som har fungert som bakdør for NSA. Sårbarhetene gjør det mulig for etterretningstjenesten å dekryptere digitale dokumenter ved å regne seg fram til primtallene som ligger til grunn for krypteringen.

Siden Dual_EC_DRBG er en åpen standard sertifisert av NIST og ISO, brukes den i kommersielle produkter anvendt av personer, bedrifter og organisasjoner verden over for å verne følsom informasjon.

Dual_EC_DRBG er en av flere NIST-sertifiserte standarder for generatorer av psevdotilfeldige tall basert på algoritmen DRBG (Deterministic Random Bit Generator). NIST validerer implementasjoner av DRGB-algoritmen, og offentliggjør en liste over validerte implementasjoner:DRBG Validation List.

Følgende selskaper bruker krypteringsstandarden Dual_EC_DRBG

Av de 401 validerte implementasjonene på denne listen, dreier 66 seg om Dual_EC_DRBG. Disse er fordelt på 23 ulike selskaper og organisasjoner:

 • ARX (Algorithmic Research)
 • Blackberry (Research in Motion)
 • Catbird Networks
 • Certicom Corp
 • Cisco
 • CoCo Communications
 • Cummings Engineering Consultants
 • GE Healthcare
 • Juniper
 • Lancope, Inc
 • McAfee
 • Microsoft
 • Mocana Corporation
 • OpenPeak
 • OpenSSL Software Foundation
 • Panzura
 • Riverbed Technology
 • RSA Security
 • SafeLogic
 • SafeNet, Inc
 • Samsung
 • Symantec
 • Thales e-Security

Med andre ord: Spesialister innen IT-sikkerhet som Blackberry, Cisco, Juniper, McAfee, Microsoft, RSA Security, Symantec og Thales, samt stiftelsen OpenSSL, tilbyr alle produkter med mulig bakdør plantet av amerikansk etterretning.

Den bærende standarden i alle Microsoft produkter

Dual_EC_DRBG ser ut til å være bærende i sikkerhetsløsninger i alle Microsofts Windows-varianter, samt i sikkerhetstilleggene «Cryptography Next Generation» på både server- og klientsiden.

OpenSSL er en svært utbredt implementasjon i åpen kildekode av sikkerhetsprokollene SSL og TLS.

I et blogginnlegg skriver IT-sikkerhetsekspert og professor ved Johns Hopkins University, Matthew Green, at muligheten for NSA-bakdører i Microsoft CrytoAPI og OpenSSL-biblioteket gir størst grunn til bekymring. Han er sjokkert over at NIST har latt seg manipulere og skriver at det vil bli svært vanskelig å gjenopprette tilliten til NIST. (Ledelsen ved Johns Hopkins Universitetet truet Green til å trekke innlegget under påskudd av at det inneholdt lenker til gradert materiale. Innlegget kom tilbake da denne påstanden ble tilbakevist. Ledelsen har bedt om unnskyldning.)

NIST har fått kalde føtter

I en erklæring om kryptografiske standarder (Cryptographics Standards Statement) heter det at dokumentene Special Publication 800-90A og draft Special Publications 800-90B and 800-90Cer på nytt sendt ut til offentlig høring, «for å gi offentligheten en ny mulighet til å se på og kommentere standardene». Disse dokumentene gjelder nettopp Dual_EC_DRBG.

Her forsikres det at NIST aldri kunne tenke seg «bevisst å svekke en kryptografisk standard». Dette løftet gis:

– Skulle det påvises sårbarheter i disse eller andre NIST-standarder, vil vi arbeide med det kryptografiske fellesskapet for å løse problemene så fort som mulig.

I en utvidet september-bulletin går NIST nærmere gjennom hva dette har å si for Dual_EC_DRBG.

Den amerikanske standardiseringsmyndigheten går så langt som å anbefale at Dual_EC_DRBG ikke lenger brukes, «av sikkerhetshensyn».

Man kan undre seg hvordan leverandørene og ikke minst brukerne skal etterkomme denne anbefalingen.

Flere kryptografer uttrykker sin harme over at NIST har forrådt dem ved å la amerikansk etterretning bygge inn sårbarheter i en anbefalt standard.

Spørsmålet er om de virkelig er overrasket

Utarbeidelsen av standarden for Dual_EC_DRBG foregikk åpent. Selv om få visste at NSA skrev den endelige standarden, var det allment kjent at NSA var representert i komiteen, og at deres representanter var svært aktive. Det er også kjent at mange amerikanske kryptografer var urolige over denne bindingen.

På en IT-sikkerhetskonferanse i 2007 holdt to eksperter fra Microsoft, Dan Shumow og Niels Ferguson, en presentasjon der temaet var en mulig bakdør i det som siden ble hetende Dual_EC_DRBG: On the Possibility of a Back Door in the NIST SP800-90 Dual Ec Prng.

Shumow og Ferguson understreket at de ikke beskyldte NIST for bevisst å ha plantet en bakdør i den aktuelle generatoren av psevdo-tilfeldige tall. Det de påpekte var at den som designet algoritmen kunne ha lagt inn en mulighet for å regne seg tilbake til hvilke primtall som ble lagt til grunn for en bestemt kryptering.

Utover det, var det ingen som tok affære.

Kilde: The GuardianNew York Times, ProPublica, Hardware.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: