Er Facebook virkelig verdt 148 ganger sin fortjeneste (P/E)?


Facebook fans


Facebook har i dag en aksjepris i forhold til sin fortjeneste på 148. Mange spør derfor? Er dette en børsboble eller en fornuftig aksje å investere i?

Facebook ble grunnlagt i februar 2004 av den da 19 år gamle amerikaneren Mark Zuckerberg som siden har vært konsernsjef. I dag har de 1,15 milliarder brukere og de er med dette det klart største sosiale nettverket.

Facebook har 4.700 ansatte verden over og en omsetning på rundt 7 milliarder dollar. 18 mai 2012 gikk selskapet på børs. Aksjeprisen ble da satt til 38 dollar per stikk, noe som tilsvarer en markedsverdi for hele selskapet på rundt 104 milliarder kroner.

Frem til oktober samme år ble imidlertid aksjeverdien halvert. En av årsakene var fallende inntekter som følge av endrede brukervaner. Senere har aksjekursen steget kraftig igjen, og har i januar 2014 blitt handlet til godt over 50 dollar per aksje. De som har holdt hodet kalt og ventet siden mai 2012 har dermed ikke tapt penger på aksjen i dag, selv om avkastningen kanskje ikke har vært helt som ventet.

Max Wolf, ekspert på sosiale aksjer og tidligere sjeføkonom hos Greencrest Capital sier til Bloomberg television at Facebook fortsatt er for høyt priset, i forhold til deres fortjeneste.

Ser vi på forholdet aksjepris/fortjeneste (P/E), så har Facebook i dag en P/E på uttrolige 148 ganger årlig fortjeneste. I praksis betyr dette at hvis du kjøper hele selskapet så må du vente i 148 år før du får tilbake pengene, uten fortjeneste, forutsatt at selskapet klarer å holde minimum samme fortjeneste som i dag de neste 148 årene. Er dette en gunstig pris på selskapet? De fleste mener nei, i følge Wolff.

Sammenlignet med Twitter er prisen til Facebook ikke høy, men begge aksjene er i dag priset himmelhøyt over det som kan forsvares, i følge han. Facebook er et bra selskap, med en bra konsept, men prisen har ikke noe forankring med virkelighetens verdier å gjøre, mener han.

En ny  undersøkelse viser at ungdommen anser Facebook som «ukule», men til tross for dette bruker de stadig dette sosiale mediet for å ha kontakt med foreldre verden som er på Facebook, heter det.

Dessuten er det vanskelig å logge seg helt av Facebook..

– Det er blitt en forventning om at folk er på Facebook og at du får tak i dem der, sier rådgiver Ida Aalen fra selskapet NetLife Research via E24.no.

Hun minner om at Facebook har langt flere ukentlige brukere enn noe annet sosialt nettsted. I Norge har andelen ligget på over 70 prosent de siste årene, ifølge tall fra TNS Gallup.

Kilde: Bloomberg, E24.no

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: