EU dom: Datalagringsdirektivet i Norge er ulovelig


datalagringsdirektivetEtter at Stortinget vedtok og innførte det nye datalagringsdirektivet i Norge har det vært mye kritikk mot dette direktivet som mange mener griper inn i deres privatliv og vern om personopplysninger.

EU-domstolen er nå klar med sin dom i denne saken.

De mener datalagringsdirektivet i Norge strider mot personvernet, og er dermed ikke er i samsvar med de regler som gjelder i EU sentralt.

– Direktivet innebærer et svært omfattende og særlig alvorlig inngrep i den grunnleggende retten til respekt for privatlivet og til beskyttelse av personopplysninger.

Dette heter det blant annet i en fersk kjennelse (på dansk) fra EU-domstolen, som har brukt et drøyt år på å behandle det omstridte Datalagringsdirektivet (DLD) som det norske Stortinget vedtok å innføre i april 2011.

Det var opprinnelig Østerrike som fremmet saken i EU-domstolen, etter at en nasjonal domstol i 2012 hadde kommet fram til at det var grunnlovsstridig. Det samme skjedde i Irland, og det er disse to dommene som danner utgangspunktet for EU-domstolens avgjørelse.

Det er foreløpig uklart hva Norge vil gjøre i den nye situasjonen som har oppstått. Direktivet skal etter planen innføres 1. juli 2015. Selv om denne kjennelsen ikke inngår i EØS-avtalen er det vanskelig å se at Norge på selvstendig grunnlag kan innføre en lov som ikke lenger er i samsvar med de reglene som gjelder i EU, selv om dommen i seg selv ikke er rettskraftig i Norge.

Les også:

Kilde: IT-avisen

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: