EU ønsker å gjøre om forvaltningen av Internett


Neelie-Kroes

Snowden avsløringene har gjort at folk flest ikke lenger har noen tillit til NSA, og i forbindelse med OL har det blitt klart at også Rusland har et enormt kraftig overvåkningsprogram. De er ikke alene. Såvel Kina, Iran, Israel, Storbritannia og Nord-Korea har tidligere gjort seg bemerket med store hacker egenskaper.

Flere nasjoner, deriblant EU har tatt til orde for at det må etableres bedre Internasjonale regler for overvåkningen av folks og nasjoners kommunikasjon over Internett.

I den pågående debatten om fornyelse av den globale forvaltningen av Internett kommer nå EU-kommisjonen med en pressemelding hvor de ønsker å påta seg rollen som en «ærlig mekler» i de kommende globale forhandlingene.

EU-kommisjonen mener avsløringene om overvåking i stor skala gjør dagens «USA-sentriske modell» lite troverdig, skriver digi.no.

– Det er nødvendig å mekle fram en myk overgang til en mer global modell samtidig som man verner om de grunnleggende verdiene i den åpne flerinteressent-baserte Internett-forvaltningen, heter det i pressemeldingen fra EU-kommisjonen

EU-kommisjonens vise-president Neelie Kroes sier at Europa har en egen rolle å spille for å sikre at grunnleggende friheter og menneskeretter ikke settes på spill, og det er ikke snakk om å blande inn ITU eller andre FN-organer, påpeker hun.

Digi.no som har gått igjennom EU-kommisjonens pressemelding trekker frem 3 sitater som godt forklarer EU-kommisjonens syn:

– Europa må bidra til en troverdig overgang innen internasjonal Internett-forvaltning. Europa må spille en sterk rolle i å definere nettets framtid.

– Det skal ikke forhandles om våre grunnleggende friheter og menneskerettigheter. Det skal vernes på nettet.

– Noen ber [Den internasjonale teleunionen] ITU ta kontroll over nøkkelfunksjoner på Internett. Jeg er enig i at stater har en viktig rolle, men ovenfra og ned-tilnærmingen er ikke det rette svaret. Vi må styrke flerinteressentmodellen for å verne om Internett som en rask motor for innovasjon.

Deretter trekker digi.no frem tre konkrete krav og forslag fra EU-kommisjonen om felles forpliktelser.

  • Det må etableres en klar tidsplan for å globalisere Icann og «Iana-funksjonene».
  • Det globale Internet Governance Forum (IGF) må styrkes.
  • Det må lanseres en plattform på nett, en «Global Internet Policy Observatory», for å sikre innsyn i internettpolitikk.
  • Det må gjøres en gjennomgang av uoverensstemmelser mellom nasjonale lovgivninger for å foreslå mulige felles løsninger.

EU-kommisjonene vil arbeide for dette i globale forhandlingsfora.

Ifølge Neelie Kroes vil 2014 og 2015 være årene der det tegnes et nytt kart for hvordan det globale Internett skal forvaltes.

Kilde: digi.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: