Fast bredbånd vs. mobilt bredbånd og mobilen – Hva brukes?


Mobilt bredbånd vs fast bredbånd


I forrige artikkel slo vi fast at fasttelefonen vil være et nærmest ukjent begrep for morgendagens brukere. Mobilen har totalt tatt over innen telefoni. Hva med bruken av Internett? Domineres den fortsatt av stasjonære- og bærbare maskiner som er koblet til Internett via en fastlinje eller har mobilen også tatt over denne oppgaven?

Post- og teletilsynet har sett nærmere på dette i sin siste undersøkelse: – «Befolkningens bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester».

ringemonster-6

Stadig mindre skille mellom fast bredbånd og mobilen

PT sin undersøkelse viser at vi i stadig større grad benytter mobilt bredbånd og mobiltelefonen til å utføre våre oppgaver på Internett. Forskjellen mellom bruken av fast bredbånd og mobiltelefonen/mobilt bredbånd blir stadig mindre.

Kun når det gjelder kategorien «Surfe på Internett» er det fortsatt en markant større andel som bruker fast bredbånd enn mobilt bredbånd og mobiltelefonen når de går på Internett. I alle andre kategorier blir forskjellene stadig mindre for hvert år.

Imidlertid er det mye som tyder på at det ikke vil ta mer enn 1-3 år før også mobilt bredbånd og mobilen har gått forbi fast bredebånd for også generell surfing på Internett. Det kommer tydelig frem i illustrasjonen under som viser hvordan økningen har vært bare de 2 siste årene.

mobiltbredband

Fast bredbånd betyr ikke nødvendigvis at vi kun snakker om stasjonære- og bærbare maskiner som er koblet til nettet via en fast bredbånd linje. Betegnelsen omfatter også alle nettbrett og mobiltelefoner som kobler seg på nett via et fast bredebånd, enten via kabel eller trådløst nettverk.

Når det gjelder bruk av skytjenester, direktemeldinger og Skype/Face time o.l. er det i dag omtrent dødt løp mellom tilknytning via fast bredebånd eller mobil bredebånd/mobilen. Forskjellene er her minimale til fordel for fast bredebånd. Det samme gjelder for strømming av musikk og radio.

Utviklingen skyldes ikke bare at vi har et stadig bedre utbygd mobilt bredebånd nett, med støtte for 3G og 4G, men i større grad at mobiltelefonene i dag er blitt så avanserte og store at de omtrent kan gjøre de samme oppgavene bærbare maskiner gjorde tidligere. At folk flest har smarttelefoner som støtter disse nye Internett tjenestene, samtidig som de begynner å bli vant til å ta i bruk mobile tjenester og apper gjør at skillet stadig minskes. Om noen få år, vil pila tippe mobilens vei. Det er det ingen tvil om.

Kilde: Post- og teletilsynet

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: