Fiberoptisk «kvantekryptologi» kan gi NSA sikre nettverk


kvantekryptologi

«Kvantekryptografi» er ikke en ny teknologi, men er nå i ferd med å bli mer aktuell enn noensinne i kjølvannet av NSA-skandalen, melder The Verge.

Kvantekryptografi er en fiberoptisk teknikk som fungerer fundamentalt annerledes enn konvensjonell, matematikkbasert kryptografi som NSA allerede har knekt det meste av.

I korte trekk baserer teknologien seg på det kvantefysiske prinsippet at visse partikler, slik som lyspartikler (fotoner), endrer adferd simpelthen ved å bli observert. I fysikken er dette prinsippet kjent som «observatøreffekten».

Kan stenge linjene umiddelbart

Teknikken innebærer at hvis noen prøver å avlytte en fiberoptisk linje som benyttet slik kryptering vil linjen automatisk bli stengt, før noe data hadde rukket å bli samlet inn.

Ett av selskapene som har jobbet med teknologien en god stund er sveitsiske ID Quantique som skal bygge USAs første fiberoptiske nettverk for distribusjon av kvantenøkler for det amerikanske forsvaret.

Foreløpig er løsningen best egnet for interne systemer, da serverne fortsatt kan være sårbare for avlytting. Siden systemet også er avhengig av fiberoptiske kabler er en generell kommersialisering dessverre et godt stykke unna.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: