Følg disse epost reglene


epost-regler

Epostregler for å hindre at du får spam eller blir utsatt for epost svindel. Her finner du en rekke praktiske råd og tips.

Bruk hue
Dette er kanskje det viktigste rådet jeg kan gi. La meg ta et eksempel:

– Rimer tittel og tema på en epost med vedkommende som sendte den?

Veldig ofte får man virus fordi venner har fått sin epostkonto hacket. Jeg sparte meg selv for «I Love You-viruset» fordi jeg fikk e-posten med viruset til sendt av min eks, og er det noe jeg vet veldig godt så er det at hun ikke elsker meg.

Bruk hue. Hver alltid forsiktig. Ta aldri noen sjanser når det gjelder sikkerheten. En liten glipp fra din side, er alt de venter på for å hacke deg.

Følg råd gjelder for epost::

  • Ikke åpn epostmeldinger fra ukjente og hvis du gjør det, ikke svar på meldingen før du har sjekket alle punktene under.
  • Vær tvilsom til utenlandske e-postmeldinger. Sjekk alltid avsenderes e-postadresse. Scandinaviske selskaper har domenenavn som slutter på .no, .se og .dk. Ingen bruker .ru, .it, .es og ligende endelser. Foreta et whois oppslag av domenenavnet til avsenderen for å finne ut hvem som eier domene og hvor eieren kommer fra.
  • Se etter om teksten kunne faktisk vært skrevet av en nordmann, og ikke en oversettingsmotor. Svindlerne er som regel utlendinger som oversetter teksten til norsk via Google oversettelsesservice e.l. Se etter gramatiske feil.
  • Aldri, aldri oppgi sensitiv informasjon som personnummer, passnummer, passord, kredittopplysninger osv. Banker (eller andre offentlige bedrifter) vil aldri spørre deg etter slik informasjon, spesielt ikke gjennom epost.
  • Se etter typiske trekk i e-posten som kan peke mot at den er masseprodusert (bilder, tekst, linker osv).
  • Foreta et Googlesøk etter avsenderens navn, domenenavn og e-postadresse. Det kan hende du ikke finner noe interessant, men det kan redde deg fra å bli svindlet.
  • Krev forhåndsbetaling hvis du selger noe. Ikke stol på penger som er satt på «vent» gjennom tjenester som f. eks Paypal (svindleren kan angre kjøpet, og få pengene sine tilbake — etter at du allerede har sendt varen)
  • Det skader ikke å ringe personen, istedenfor og ikke bare bruke epost som eneste kommunikasjonsmiddel. Aldri inngå avtaler e.l. med mennesker som ikke oppgir sitt telefonnummer og adresse.
  • Er ting for godt til å være sant, er det som regel det.
  • Vær kritisk

Sikkerhetsguide

http://iktnytt.no/sikkerhetsguide/Denne artikkelen inngår i IKTnytt.no sin sikkerhets guide – skrevet for deg som ønsker å lære hvordan du sikrer din PC, Mac, server, nettbrett og smarttelefon mot kyberangrep og datainnbrudd.

Klikk her eller på iconet til høyre for å gå tilbake til sikkerhet guiden`s hovedmeny.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: