DART – Google sitt JavaScript-alternativ


google-dart

Dart 1.0 SDK (Software Developer Kit) ble lansert i November av Google. Teknologien kalles ofte for «JavaScript erstatteren», da den skal kunne gjøre de samme funksjonene som JavaScript gjør i dag, men da på en bedre og sikrere måte.

Allerede har flere aktører, inkludert Google selv, tatt i bruk Dart i tjenester som er lansert, skriver digi.no.

Skal erstatte JavaScript

Google ønsker at Dart skal erstatte den gamle JavaScript teknologien som først ble introdusert for 18 år siden, men som fortsatt holdes i live gjennom mange oppdateringer av standarden opp gjennom årene.

Webben og behovene endrer seg imidlertid stadig, spesielt etter at smarttelefonene kom. Stadig flere store aktører har nå stadig flere behov som JavaScript ikke er spesielt godt egnet til å løse. Google håper at Dart skal være et steg i riktig retning, men Google vil fortsatt jobbe for at også JavaScript utvikles i en slik retning.

Åpen standard

Dart er i dag utviklet alene av Google, uten å gå veien via en standardiseringsorganisasjon.

Nå opplyser digi.no at Ecma, standardiseringsorganisasjonen som har ansvaret for blant annet standardiseringen av JavaScript (offisielt EcmaScript), har etablert en teknisk komité, TC52, som skal gi ut en standardspesifikasjon for Dart-språket.

Dette betyr at alle i teorien kan være med og bestemme hvordan Dart skal utvikles framover.

Manglende nettleser støtte

Om språket vil så an eller ikke, er avhenger av om produsentene av nettlesere velger å implementere støtte for dette språket i sine nettlesere eller ikke. Støtter ingen nettlesere språket, vil heller ingen utvikle web applikasjoner som benytter dette språket.

Siden Google selv eier Chrome, er denne nettleseren ikke noe problem. Verre er det med Internet Explorer, Firefox og Safari som ennå ikke har vist interesse for språket.

Per i dag støttes ikke Dart direkte av noen av de vanlige nettleserne. Kun en spesialutgave av Chromium, Dartium, er utstyrt med Dart VM (Virtual Machine).

Det er likevel mulig å kjøre applikasjoner skrevet i Dart i alle moderne nettlesere. Dette gjør ved at Dart-koden kompileres til JavaScript ved hjelp av kompilatoren dart2js.

Utviklingsverktøy

På verktøysiden inkluderer SDK-et en ny versjon av utviklingsprogramvaren Dart Editor som nå støtter blant annet vanlig funksjonalitet som kodekomplettering, refaktorering, definisjonsoppslag, debugger, tips, advarsler og annet. Den er tilgjengelig for Windows, Linux og OS X, opplyser digi.no.

En mer omfattende gjennomgang finnes her, mens du finner et pakkebibliotek med biblioteker og annen Data-programvare her, sammen med et eget verktøy for pakkeadministrasjon.

Kilde: digi.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: