Google vil nå varsle brukerne og straffe nettsteder som bruker HTTP-protokollen


velg-ssl

Selv om vi har sett en dobling i antall brukere som surfer på sikre linjer (HTTPS protokollen) de siste 2 årene, går fortsatt majoriteten av trafikken på den åpne og usikre HTTP protokollen. Dette ønsker nå Google å gjøre noe med.

Om ett nettsted bruker ett SSL-sertifikat eller ikke ser du på adressen du skriver for å komme til nettsiden. Starter URL-en med http:// benytter nettstedet ikke et SSL-sertifikat. Må du skrive https:// for å komme til nettstedet benytter nettstedet et SSL-sertifikat.

Bygger inn negativ varsling om HTTP protokollen i Chrome

Mens det tidligere var vanlig at nettleseren varslet brukerne om at de surfet på et nettsted/nettside som benyttet et SSL-sertifikat for å etablere en sikker linje på HTTPS protokollen fremfor den usikre HTTP protokollen gjennom å vise et hengelås symbol e.l., vil de nå begynne å varsle om det motsatte. Det vil si varsle brukerne om at de surfer på en usikker linje som andre kan etablere lytteposter til for å snappe om data som sendes mellom deg og serveren. Dette vil bli gjort i fremtidige versjoner av Chrome opplyser Google i en pressemelding.

Google straffer allerede usikre sider i søkeresultatene

I august ble det forøvrig kjent at Google har begynt å inkludere HTTPS som et signal for algoritmen som rangerer søkeresultatene. I første omgang skulle ikke bruken av HTTPS vektlegges i noen særlig grad, men over tid vil selskapet vektlegge dette stadig mer. Dette kan fungere som en gulerot for å få flere nettsteder til å ta i bruk den sikre protokollen, skriver digi.no.

Facebook og YouTube forklarer den eksplosive veksten i bruken av HTTPS protokollen

Selv om antall brukere som surfer på HTTPS protokollen har mer en doblet seg de siste 2 årene, så skyldes dette først og fremt at Facebook og YouTube tvang alle som bruker tjenestene deres til å gå over til HTTPS protokollen for omtrent 1 år siden. Mindre nettsteder benytter fortsatt ikke denne protokollen, selv om det kun koster noen hundre kroner i året å skaffe seg et SSL-sertifikat.

Foruten den økonomiske kostnaden, ligger manglende kunnskap og byråkratiske prosedyrer for å skaffe seg et SSL-sertifikat som de to største hindringene for videre utbredelse av bruken av SSL-sertifikter og kommunikasjon over HTTPS-protokollen fremfor HTTP protokollen.

Koster fra 10 dollar i året

Å kjøpe et SSL sertifikat koster fra 10 dollar og opp til flere tusen dollar i året. Å kjøpe et dyrt SSL-sertifikat gir imidlertid ikke noe bedre rangering enn et billig ett, så lenge det billige er godkjent. Du trenger dermed ikke å kjøpe et dyrt SSL-sertifikat for å opprettholde eller forbedre din rangering i søkemotorene. Det eneste du trenger er et rimelig godkjent SSL-sertifikat.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: