Hvilken gratis kontorpakke er det beste alternativet til Microsoft Office?


kontorpakker

Trenger du Microsoft Office pakken, men ønsker ikke å bruke tusenvis av kroner på lisens?

Ingen grunn til panikk. Det finnes 3 open source programvarepakker du kan laste ned og installere gratis på maskinen din, men hvilket gratisalternativ er det beste alternativet? La oss se litt nærmere på dette.

OpenOffice 4.0

OpenOffice.org inneholder blant annet en tekstbehandler, presentasjonsverktøy, tegneprogram og regneark, og er antagelig det mest kjente gratisalternativet til Microsoft Office. Programvarepakken har vært på markedet i mange år, og de har nå rukket å slippe OpenOffice 4.0 som er den siste versjonen.

OpenOffice er en del av Apache Foundation som lager verdens mest benyttede web server – Apache, og eies av Oracle. Utviklingen av OpenOffice har ikke gått like raskt som med LibreOffice det siste årene, men den nye versjonen byr på mange interessante nyheter.

Den kanskje største nyheten er innføringen av en en ny dynamisk sidebar, som drar nytte av at man med bredskjerm som regel har mye ledig plass i bredden når man jobber med dokumenter. Denne sidebaren inneholder alt fra kjapp tilgang til formateringer til tips og råd.

I tillegg inneholder versjon 4.0 forbedringer i en rekke funksjoner, men også nye, blant annet skal flere funksjoner være hentet fra en tredje kontorsuite basert på OpenOffice.org, Lotus Symphony fra IBM. Mer enn 500 bugs skal være luket bort fra versjon 3.4. Kompatibiliteten med Microsoft Office skal også være ytterligere forbedret, skriver DinSide.no.

For en oversikt over alle nyhetene, se her. OpenOffice 4.0 finnes også på norsk, og til en rekke forskjellige operativsystemer. Lastes ned fra denne siden.

LibreOffice 3

På grunn av interne stridigheter brøt en gruppe utviklere ut fra OpenOffice-teamet i 2010, og startet sin egen konkurrent – LibreOffice.

Og siden OpenOffice.org er basert på åpen kildekode, var det ikke noe problem for LibreOffice-folkene å bruke OpenOffice.org som grunnlag for sitt nye alternativ. Men navnet måtte de legge igjen, i hvertfall midlertidig.

Pakken inneholder alternativer til blant annet Excel, Word og PowerPoint, og har allerede fått bred støtte i enkelte miljøer. Blant annet har Canonical bestemt at OpenOffice skal erstattes av LibreOffice i neste versjon av Ubuntu Linux. Kontorpakken finnes i utgaver for de fleste aktuelle operativsystemer, skriver DinSide.no.
Programmene har bevart navnene fra OpenOffice.org. Her; tekstbehandleren Writer.
The Document Foundation, som står bak LibreOffice, fremhever imidlertid at deres pakke har flere fordeler sammenlignet med OpenOffice, blant annet en forbedret installasjonsrutine i Windows-versjonen med flere tillegg som standard. Full liste over funksjoner finner du her.

Du finner mer informasjon om LibreOffice, og kan laste ned kontorpakken fra denne siden. En portabel utgave, som ikke krever installasjon og som kan kjøres rett fra en minneplugg, finner du hos Portableapps.com.

Kingsoft Office Suite Free 2013

Etter å ha testet alle tre programmene peker dette seg ut som det beste gratisalternativet til Microsoft Office etter vår mening. Dette er en komplett pakke med kontorprogrammer som tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy.

Det som gjør Kingsoft Office så attraktivt er, i følge DinSide, først og fremst:

  • Svært god kompatibilitet med Microsoft Office-formatene. Det betyr at du kan åpne, lese, redigere og lagre filer som er opprettet i Microsoft Office, uten å miste formateringene. Du kan lagre filer direkte til PDF, og definere detaljert tilgangskontroll til filene.
  • Kontorsuiten kan brukes helt uten kostnad for privatpersoner. For bedriftsbruk og hvis man har behov for makroer, koster hele suiten 69 amerikanske dollar (ca 400 kroner).
  • Svært kompakt i størrelse. Nedlastingen er på 42 MB, ferdig installert okkuperer den bare rundt 160 MB. Det er viktig i disse dager da flere og flere går over til SSD-er og har begrenset lagringsplass på PC-ene sine.Kontorsuiten inneholder tekstbehandler, presentasjonsverktøy og regneark, og er nærmest 100% kompatibel med Microsoft Office-filer.
    Kontorsuiten inneholder tekstbehandler, presentasjonsverktøy og regneark, og er nærmest 100% kompatibel med Microsoft Office-filer.

Nylig kom kontorsuiten i ny utgave, og den største nyheten denne gangen er et helt oppdatet grensesnitt, ikke helt ulikt Microsoft Office 2010/2013. Hvis du ikke liker det, kan du svitsje tilbake til det klassiske utseendet (ligner Microsoft Office 2003) enkelt ved å trykke på T-skjorte-symbolet øverst til høyre.

Nytt er også støtte for ALT-GR-tasten på tastaturet ditt, noe som for eksempel endelig muliggjør @-tegnet, noe som manglet i 2012-utgaven.

I tillegg er det gjort en rekke forbedringer og utvidelser, oversikten har vi samlet her.

Norske ordlister glimrer imidlertid fortsatt med sitt fravær, men så vidt vi har forstått skal dette trikset fortsatt fungere i den nye versjonen.

Du finner mer informasjon og kan laste ned gratisversjonen fra Kingsoft Office Free 2013 fra Downloadcrew.com.

Kilde: DinSide.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: