Gratis programmene du trenger til Windows


gratis-programvare-windows

Kjøper du en ny PC er det ikke bare selve maskinen som koster penger. Ofte koster programmene du trenger eller ønsker deg mer enn selv maskinen.

Dette trenger imidlertid ikke å være tilfelle. Heldigvis finnes det mange programmer som er helt gratis, og som ikke er spesielt vanskelige å ta i bruk. Ofte er disse programmene dessuten bedre enn originalen de skal erstatte, men ikke alltid. Det er dessverre store kvalitetsforskjeller på disse gratis programmene, og mange av dem inneholder skjulte kostnader.

På denne siden har vi samlet et utvalg av de gratis programmene IKTnytt.no kjenner til og kan anbefale.

Virtualisering

VMware Player
Et program som kan brukes til å opprette og kjøre virtuelle maskiner på PC-en din. Det er fra kjempen VMware, som har spesialisert seg på nettopp slike løsninger.

Virtualbox
Et alternativ til overnevnte program, som ble oppdatert for kort tid siden. Her får du også en rekke funksjoner og muligheter.

Easybcd
Har du to operativsystemer på maskinen din, er dette et nyttig program. Det gjør det enkelt å konfigurere en oppstartmeny, og støtter Windows 8.

Dexpot
Virtuelle skrivebord for Windows. Lager flere separate virtuelle skrivebord du kan velge mellom, slik at du kan ha forskjellige skrivebord for forskjellig bruk.

System

Speccy
Systeminformasjon for Windows. Gir deg en grei oversikt over slags maskinvare datamaskinen din består av.

Active@Hard Disk Monitor
Diskverktøy for Windows. Sjekker om harddiskene dine er friske og i fin form.

EaseUS Partition Master Home Edition
Diskverktøy for Windows. Når ikke Windows’ innebygde partisjonering klarer brasene, eller du ønsker å klone harddisken.

PC Inspector File Recovery
Er du uheldig, kan dette verktøyet gjenopprette filer du har slettet.

Recuva
Også dette programmet lar deg hente ut filer du kan ha mistet eller slettet, fra både minnekort, minnepinner og harddisker.

Eraser
Om du heller vil kvitte deg med filene for godt, er dette et sletteprogram som fjerner de på en skikkelig måte.

Unlocker
Filopplåsing for Windows. Fjerner «sperrede» filer du ikke får slettet.

CCleaner
Rydde/renseverktøy for Mac og Windows. Verktøy som rydder og renser opp i gammal moro på datamaskinen.

Filbehandling

7-Zip
Et komprimeringsprogram som støtter alle formater. Det kommer på norsk, og støtter både 32-bits og 64-bits operativsystemer.

Filezilla
Et kraftig FTP-program som støtter de fleste funksjoner og teknologier. Det lar deg enkelt overføre eller hente filer ut fra en FTP-server (f.eks. dine hjemmesider).

Deluge
Fildelingsprogram for deg som vil laste ned torrent-filer. Støtter Linux, Mac og Windows.

CloneSpy
Duplikatfinner for Windows. Går gjennom filene dine og sletter duplikater – slik at du ikke kaster bort plass ved å ha samme fil flere ganger på samme disk.

SpiderOak
Kryptert og sikker lagring av filene dine i nettskyen. Støtter Linux, Mac og Windows.

Brenne- og konverteringsprogrammer

CDBurnerXP Pro
Program for brenning av CD-er, DVD-er og Blu-ray. Programmet kan også lage ISO-filer.

Handbrake
Med dette programmet kan du kopiere filmer fra CD-er og DVD-er over til filer på maskinen din. Det lar deg også komprimere og endre format på filmene, slik at du for eksempel lettere kan sende de til telefonen din.

Anti-virus/spyware

Microsoft Security Essentials
Microsoft sin anti-virus/spyware løsning. Er innebygd i Windows 8, men kan også lastes ned til Windows 7. Her får du en god og brukervennlig sikkerhetsløsning, helt gratis.

Nettverk

InSSIDer
Trådløs nettverksskanner for Windows. Gir deg oversikt over omliggende trådløse nettverk, slik at du enklere kan velge kanal og plassering av ditt eget.

Tekstbehandling

Openoffice
Et kontorprogram som er kompatibelt med Microsoft Office. OpenOffice finnes også som en norsk versjon, og inkluderer alt du skulle trenge: Tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy og mye mer.

LibreOffice 
En kontorpakke som er videreutvikling av OpenOffice.org, som kommer i en norsk variant. Her finner du de samme verktøyene som i OpenOffice.

Google Drive 
Dette er en nettbasert kontorpakke fra Google. Rett i nettleseren kan du opprette, redigere og dele tekstdokumenter, regneark, presentasjoner og mye mer.

Skydrive 
Dette er Microsofts nettbaserte kontorpakke, etter samme linjer som Google Drive. Rett i nettleseren kan du opprette, redigere og dele tekstdokumenter, regneark, presentasjoner og mye mer – helt gratis.

PDF

PDF-XChange Viewer
Et alternativ til Adobes egen PDF-leser. Denne lar deg også redigere PDF-filene, i motsetning til Adobe Reader.

CutePDF Writer
Skal du opprette nye PDF-filer, er dette et hendig verktøy. Klikk på «skriv ut». Velg «CutePDF Writer» og vips så har du et PDF dokument.

Multimediaprogrammer

VLC Media Player
VLC er et meget populært program for avspilling av musikk og visning av film. Dette er et av de beste multimediaprogrammene som er tilgjengelige i dag, det fungerer på de fleste plattformer, og støtter de fleste musikk- og filmformatene der ute. I tillegg krever det lite av maskinen din.

XBMC
XBMC er en kraftig multimediaplattform. Programmet lar deg ikke bare spille av musikk og film, det fungerer som et komplett senter for stua di – og det fungerer på alle plattformer.

Spotify
Spotify er ikke bare et program som lar deg strømme musikk gratis. Du kan også importere dine egne musikkfiler, og legge sangene i de samme spillelistene som musikken du strømmer. Programmet støtter alle plattformer, men du må betale om du ikke vil ha begrensninger på antall sanger du strømmer, og om du vil flytte filene til mobil.

Apple iTunes
Apples iTunes er er ett av de mest kjente musikkprogrammene. Her kan du samle musikken du har selv, eller kjøpe enkeltlåter og hele album. Du kan også bruke det til å se filmer, eller leie om du vil.

Mediamonkey 
Dette programmet er en solid løsning for å organisere alt du har av musikk- og videofiler. Det kan også automatisk indentifisere metadata, slik at du får hentet inn det korrekte filnavnet og for eksempel et albumomslag. Du kan organisere musikken i spillelister, og overføre de til for eksempel iPod.

Divx Player
Divx Player er en kraftfull medieløsning, som støtter flere filmformater. Den er primært laget for å vise filmer som er komprimert som Divx, en av de mest populære formatene på nett.

Audacity
Et enkelt program for innspilling og redigering av lyder og musikk. Det støtter både Windows, Linux og Mac.

Bildebehandling

GIMP
Trolig det mest populære gratisalternativet til Photoshop. Dette programmet har drøssevis av funksjoner, og blir bare mer og mer avansert med tiden. Det kan ta litt tid å bli kjent med grensesnittet, i likhet med Photoshop som det er en erstatning for.

Paint.NET
En bra bildebehandlingsprogram, basert på åpen kildekode. Det er ikke like avansert som GIMP.

Pixlr Editor
Et nettbasert bilderedigeringsprogram som ikke krever noen installasjon på maskinen din. Gir deg de mest grunnleggende funksjonene i et Photoshop-lignende grensesnitt.

Windows Movie Maker
Microsofts eget program for redigering av film, Movie Maker, er nå en del av selskapets «Essentials»-pakke. Dette er ikke det mest avanserte verktøyet, men det lar deg tilpasse og redigere filmer på en grunnleggende måte.

Sketchup
Et brukervennlig og populært tegneprogram, som lar deg lage modeller i 3D. Her kan du tegne alt fra hus, til det nye soverommet ditt eller den nye hagen du ønsker deg til sommeren.

Blender
Dette er et mer avansert 3D-program. Her har du animasjonsverktøy, spillmotor, videoredigeringsverktøy, bildebehandling og simuleringer av ulike slag. Med hjelp av en rekke gode guider på nett kan du lage særs avanserte 3D-modeller.

E-post

Thunderbird
Et e-post program fra de samme som lager Firefox-nettleseren. Det har et grensesnitt som minner mye om Microsoft Outlook, og kommer med et hav av funksjoner.

Opera
Den norskproduserte Opera-nettleseren har en innebygget e-postklient. Ved å trykke på hovedmenyen og velge «E-post-og nettpratkontoer», kan du sette opp en rekke kontoer.

Gmail
Googles nettbaserte e-postklient er gratis å ta i bruk, og byr på rikelig med funksjoner.

Outlook
Bedrifter flest bruker Microsofts Outlook-tjeneste, og denne får du også på nett. Hotmail er nemlig flyttet over til Outlook.com, som er gratis, og har tilnærmet det samme grensnittet som Outlook-programmet på PC har.

Lynmeldinger

Skype
Skype er et program som kan brukes til å ringe gratis fra PC til PC, eller betale en slant for å ringe til fasttelefoner og mobil. Microsofts Live Messenger er integrert, slik at det også kan fungere som en ren lynmeldingstjeneste.

Pidgin
Pidgin er et populært lynmeldingsprogram, som fungerer mot en rekke tjenester. Her kan du legge inn din Live Messenger-konto, IRC, Google Chat og mange flere.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: