Over halve befolkningen bruker ikke lenger fasttelefon


fasttelefon


Post- og teletilsynet har gjennomført i sommer en omfattende undersøkelse med navn «Befolkningens bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester». En artikkel serie vil vi gjengi og kommentere de viktigste funnene i denne undersøkelsen.

Vi starter denne gjennomgangen med å se på folks bruk av telefoni generelt for å avdekke de store grunnleggende trendene i telefonimarkedet. Alle grafer og tall i denne artikkelen er hentet fra ovennevnte undersøkelse.

6 av 10 bruker ikke fasttelefoni lenger

Mange har fortsatt fasttelefon, enten i form av tradisjonell fasttelefon eller via bredebåndet/kabelnettet, men andelen som benytter seg av denne tjenesten faller stadig. Faktisk oppgir 57 prosent at de ikke bruker fasttelefonen i løpet av en uke, viser Post- og teletilsynets siste tall.

ringemonster-1

Kun 1 av 10 bruker i dag fasttelefonen daglig. Hvem skulle trodd det for 15 år siden?

Av dem som bruker fasttelefoni ennå, er det bare 45 prosent som fortsatt bruker vanlig fasttelefoni. Over halve befolkningen har allerede gått over til bredebånd telefoni, skype eller lignende.

ringemonster-5

Telefon = mobiltelefon for morgendagens brukere

De som fortsatt ukentlig bruker fasttelefon er først og fremst aldersgruppen over 66 år. Faktisk er det slik at jo yngre brukerne er, jo mindre er også sjansene for at de har brukt en fasttelefon den siste uken. Dette gjelder dog ikke for de absolutt yngste som ikke har mobiltelefon og som lever med eldre foreldre. Det som imidlertid er sikkert, er at fasttelefonen vil forsvinne omtrent helt om noen få år. Fremtidens telefonbrukere vil automatisk sette likhetstegn mellom telefoni og mobiltelefonen, og ikke skille mellom fasttelefon og mobiltelefon, slik som dagens brukere fortsatt gjør.

ringemonster-2

Alle har mobiltelefon i dag. Kun i aldersgruppen over 66 år er dekningen så lav som 97 prosent på landsbasis. Omtrent 3 av 4 ringer dessuten i dag daglig med mobilen, viser den siste undersøkelsen fra PT.

Halve befolkningen bytter ut mobilen årlig

Ikke bare har alle en mobil, men den er heller ikke så gammel. Noe som er greit å vite for utviklere som lurer på om folk flest har en mobiltelefon som støtter de siste teknologiene som det er vanlig å ha med i en smarttelefon.

Halve befolkningen oppga at telefonen deres var under 1 år gammel, og 22 prosent sa at den var kjøpt det siste halvåret. Nordmenn sine mobiltelefoner er med andre ord ikke gamle.

ringemonster-3

3 av 4 kjøpte en smarttelefon sist

Ikke bare har nordmenn nye telefoner, men de er også høyst sannsynlig en smarttelefon. 72 prosent av befolkningen oppga at de sist kjøpte en smarttelefon, og ser vi på aldersfordelingen så ser vi at det omtrent bare er de eldre over 66 år som fortsatt tenker at «jeg trenger bare en mobil jeg kan ringe og sende SMS med». Resten av befolkningen ønsker tilgang til Internett, epost og sosiale medier på telefonen sin.

ringemonster-4

Kilde: Post- og teletilsynet

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: