Halve verden bruker fortsatt Windows 7, mens XP kommer på andreplass


os-markedsandeler

Tall fra markedsundersøkelsesbyrået StatCounter viser at over halve verden fortsatt bruker Windows 7 som ble lansert i 2009. På andreplass finner vi seiglivede Windows XP som fortsatt brukes av 1 av 5 datamaskiner i verden.

Først på 3 plass finner vi Windows 8 med en global markedsandel på 7,68 prosent – kun 0,69 prosentpoeng foran Apples OS X.

Deretter kommer Windows Vista, iOS og Android som alle har minimale markedsandeler på verdensbasis når vi slår alle digitale systemer som krever et operativsystem sammen.

Store geografiske forskjeller

Ser vi på tallene for Norge får vi annet bilde enn når vi ser på verden under ett. Også i Norge dominerer Windows 7 med 52,89 prosent av brukerne, men i Norge er det Apple OS X som holder andreplassen med 14,69 prosent av markedet, foran Windows 8 som holder tredjeplassen med 10,77 prosent av brukerne. Først på fjerdeplass finner vi Windows XP med en markedsandel på 5 prosent i Norge.

Hvorfor holder de gamle operativsystemene fortsatt koken?

Folk velger ofte å beholde de eldre operativsystemene fordi de er kjente, velprøvde og fordi man allerede har betalt for dem. For Windows XPs del krever det også mindre av maskinvaren, og gir faktisk bedre batteritid.

Er man ikke avhengig av touch-screen er det i praksis ikke mange gode grunner for brukerne å oppgradere fra Windows 7 til Windows 8. Microsoft kommer derfor til å satse videre på å prøve å lokke brukerne over til denne plattformen ved å videreutvikle Windows 8. For et par uker siden fikk vi jo den store oppdateringen Windows 8.1, som har tatt for seg noe av den opprinnelige kritikken mot operativsystemet.

Når det gjelder Microsoft XP mener Microsoft selv at verden har forandret seg så mye med tanke på sikkerhet at det er direkte farlig å bruke Windows XP. En situasjon som ikke kommer til å bli bedre til neste år når Microsoft slutter å komme med sikkerhetsoppdateringer til dette operativsystemet.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: