Vi lyver på Facebook og anser nettet som viktigere enn virkelige venner


Folks atferd på Internett og i sosiale medier

Flere undersøkelser viser at unge anser nettet som viktigere enn virkelige venner, og at vi lyver for å pynte på virkeligheten. Allikevel har facebook brukere flere virkelige venner enn de som ikke er aktive på Facebook.

Nettet er viktigere enn å treffe venner

Unge mener internett er like viktig som brød og vann. En ny undersøkelse utført av IT-selskapet Cisco viser nemlig at mange unge ser på internett som like viktig som mat og tak over hodet. Studien gir en god pekepinn på hvilke forventinger neste generasjons arbeidstakere vil ha når de skal ut i arbeidslivet.

Yngre mennesker anser i dag Internett som like viktig som de primære- og sosiale behovene i Maslows behovshiearki.

I Cisco sin undersøkelse svarer 1 av 3 at Internett er like viktig som oksygen, vann, mat og tak over hodet. Over halvparten svarer at de ikke kan leve uten Internett – i noen tilfeller er det så viktig at de ville valgt tilgang til Internett fremfor å eie en bil, date en potensiell kjæreste eller feste med venner, skriver Teknofil, med henvisning til Cisco Connected World Report 2011.

De viktigste funnene i denne rapporten er i følge Teknofil:

 • Mer enn halvparten av respondentene svarer at de ikke kan leve uten internett og anser internett som en «integrert del av livet sitt».
 • Hvis de måtte velge mellom internett og det å eie en bil ville to av tre valgt internett.
 • To av fem studenter svarer at internett er viktigere for dem enn dating, omgang med venner og musikk.
 • Mer enn én av fire studenter svarer at det å være oppdatert på Facebook er viktigere enn festing,dating, musikk eller «fysisk» omgang med venner.

Videre viser undersøkelsen at de unge foretrekker nye, mobile enheter som smarttelefon fremfor tradisjonelle medier for å få tilgang til informasjon:

 • For én av fem studenter er smarttelefonen den viktigste enheten de bruker til daglig, mens det samme antallet svarer at de bruker en stasjonær PC til daglig.
 • Mindre enn én av ti studenter og unge profesjonelle svarer at TV er det viktigste teknologiske mediet i deres dagligliv.
 • Bare én av 25 anser aviser som deres viktigste kilde til informasjon.
 • To av fem studenter har ikke kjøpt en eneste «fysisk» bok i løpet av de siste to årene – eller noensinne.

– Undersøkelsen gir oss en unik innsikt i forventningene til neste generasjons arbeidstakere. Det er ingen tvil om at mobilitet, fleksibilitet og tilgang til sosiale medier kommer til å bli stadig viktigere fremover, og at nye, mobile plattformer som smarttelefoner og nettbrett vil være det foretrukne arbeidsverktøyet framfor en stasjonær jobb-PC, sier Jørgen Myrland, administrerende direktør i Cisco Norge i en melding som gjengis av Teknofil.

– Dette er en virkelighet mange bedrifter ikke har tatt inn over seg, men som de blir nødt til å måtte forholde seg til. Disse resultatene bør få bedrifter til å begynne å planlegge og tilrettelegge for den nye generasjonen slik at de kan tiltrekke seg de beste hodene. For eksempel vil tilgang til sosiale medier være høyt prioritert hos fremtidens arbeidstakere, avslutter Myrland i meldingen fra Teknofil.

Kilde: Teknofil

Facebook erstatter virkelige venner

I følge Teknofil mener 1 av 5 i NetComs trendpanel at sosiale medier noen ganger kan erstatte omgang med venner i den virkelige verden. Dette gir helt klart en indikasjon på hvor sentralt Facebook og Twitter har blitt for mange, men samtidig er det en bekreftelse på at nordmenn virkelig er i ferd med å endre sin sosiale omgang.

Dette trenger imidlertid ikke bare å være negativt. 1 av 4 sier at bruken av Facebook og andre sosiale medier beriker deres sosiale liv i den virkelige verden. 1 av 3 sier også at de bruker sosiale medier for å finne informasjon om andre i det sosiale nettverket.

Videre skriver Teknofil at 4 prosent kun bruker tid med sin nære familie. 1 av 4 har sosial omgang med 1-3 venner, 38 prosent med 4-7 venner og 21 prosent med 8-11 venner. Kun seks prosent sier de omgås 20 eller flere venner i løpet av en måned.

Undersøkelsen konkluderer med at det er et statussymbol å ha så mange Facebook-venner som mulig. Kun 4 prosent innrømmer at de kanskje kunne tenke seg færre venner og kjente på Facbook. Normen er at det er sosialt akseptabelt å si at man har flere enn 100 «venner».

En ting er å ha mange venner på Facebook eller følgere på Twitter, men når panelet blir spurt om hvor mye de får med seg av det som publiseres i «feeden» virker det som om mange av dem også bruker de sosiale mediene, forklarer Teknofil. 17 prosent sier de leser omtrent samtlige poster på sin Facebook, 16 prosent får med seg rundt 70 prosent og 21 prosent leser omtrent halvparten. Kun 7 prosent av de spurte har en Facebook-side som de sjelden sjekker.

I følge Teknofil oppleves den kraftige veksten i sosiale medier som overveldende for noen. Nesten 1 av 10 sier at de noen ganger føler at de deler for mye informasjon om seg selv i sosiale medier.

Kilde: Teknofil

En av fire lyver for å beskytte seg selv på Facebook

Om lag hver fjerde Facebook-bruker lyver på profilen sin, men det er ikke bare for å imponere andre. Det handler også om personvern. Det melder CNN.com.

I undersøkelsen hvor 2.000 personer deltok, svarte 25 prosent av brukerne at de forfalsket informasjon på sine profiler for å beskytte identiteten, ifølge rapporten. Det er opp fra 10 prosent i en tilsvarende undersøkelse for to år siden.

Teknofil sier at enkelte advokater har bemerket rapporten, og vil ha en ny nasjonal lov knyttet til personvernet i USA.

– Man kan nesten være et helt annet menneske på Facebook enn i det virkelige liv, skrev Rebecca Greenfield for The Atlantic . – Men, man kan aldri unnslippe sitt ekte jeg, med de få detaljene som Facebook ikke tillater sine brukere å benytte.

Noen brukere har vært kjent for å lage profiler under falske eller ufullstendige navn for å skjule seg fra arbeidsgivere eller jobbrekrutterere. Andre bruker falske fødselsdager på området for å ødelegge potensielle identitetstyverier, skriver Teknofil.

Men personvern er selvfølgelig ikke den eneste grunnen til bruk av falske profiler på nettet. I januar, så ReadWriteWeb på noen av grunnene til å opprette en falsk Facebook-profil.

Blant dem var det :

 • Folk skjuler ting om deres identitet som kan være personlig problematisk eller farlig om andre visste.
 • I tilfeller der en person er kjent profesjonelt av et annet navn enn hans eller hennes ekte.
 • Bare for moro skyld

Teknofil sier at et studie av studenter i USA og Tyskland i 2010, avslørte at de vanligvis presenterte seg selv på riktig vis på Facebook og ett lignende tysk nettsted.

– Online sosiale medier er så populært og så sannsynlig å avdekke folks faktiske personligheter fordi de gir mulighet for sosial interaksjon som føles ekte på mange måter, sier psykolog Mitja Back i Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz i følge Teknofil.

Kilde: Teknofil

I den siste undersøkelsen til NetCom Trends svarer åtte av ti at de så ærlig som mulig prøver å gjengi den de virkelig er i sosiale medier. Samtidig oppgir like mange at andre gir et bedre bilde av seg selv (enn de faktisk er) når de presenterer seg.

På nettet er alle helter

Norske mobilbrukere konsumerer mer og mer mobildata. Mange av megabytene benyttes til surfing og oppdatering i sosiale medier.

– På nettet framstår vi slik vi vil at andre skal oppfatte oss. Vi blir versjon 1.1 av oss selv. Statusoppdateringene er ikke alltid relevante, men de krydrer hverdagen, sier Anders Bigseth, pressekontakt i NetCom til Teknofil.

I følge han har vi en tendens til å framstille oss selv i en litt bedre versjon enn det som er sant, men til tross for dette har de fleste av oss en god nett etikette og et nogen lunde edruelig forhold til bruken av sosiale medier.

Kilde: Teknofil

Stadig flere sletter venner på Facebook

Et økende antall Facebook-brukere sletter nå venner viser en ny undersøkelse. To tredeler av dem som bruker det sosiale nettverket sier de har «unfriended» noen de ikke ønsker å være venn med lenger, melder den britiske avisen Dailymail.

Nesten halvparten sletter også kommentarer fra andre mennesker på deres profilside og 1 av 3 fjerner også tags av seg selv fra bilder og kommentarer. Trenden går mot at Facebook-brukere blir mer selektive om hvem de gir tilgang til deres cyber liv enn tidligere. F.eks. får ofte sjefer, arbeidskolleger og foreldre lov til å bli «venner», men da ofte med pinlige konsekvenser, ifølge undersøkelsen.

Venner fases ut

– Facebook bruker noe som de kaller «Edge Rank». Det gjør at du ser mer av hva de du omgår mest med en de du ikke har så mye kontakt med. Det har dermed ikke noe å si hvor mange venner du har. For de vil sakte, men sikkert ikke lenger vises for deg, sier Øyvind Solstad, kommunikasjonsrådgiver digitale medier i Carat Norge til NA24 Propaganda.

– I fjor på denne her tiden, og året før har nordmenn i snitt flere venner i november i 2011 en i året før, opplyser han.

Rapporten fra den amerikanske forskningsorganisasjonen Pew viser at:

 • 11 prosent av Facebook-brukerne har postet noe de angrer på, men hos menn er sjansen dobbelt så stor som hos kvinner.
 • Unge voksne under 29 er de som mest sannsynlig begår en tabbe med statuser og bilder, men bare 29 prosent innrømmer en slik tabbe.
 • Undersøkelsen viste også at mer enn halvparten av alle brukere Pew spurte sørget for at deres profil var satt til de høyeste sikkerhetsinnstillingene.

– Brukere av sosiale nettverk blir stadig mer aktive i sin beskjæring og administrering av kontoene sine, sier Mary Madden, seniorforsker spesialist ved Pew. Hun har skrevet deler av rapporten.

I fjor kom det fram at mer enn 100.000 brukere i Storbritannia deaktiverte sin Facebook-konto etter å utvikle «Facebook tretthet» og bekymringer rundt personvernet.

En nyere undersøkelse fant ut at en fjerdedel av de 30 million britiske brukerne nå bruker mindre tid på nettstedet enn før.

Den nye studien involverte en undersøkelse hos 2,277 voksne og ble sist gjennomført i 2009 da hadde 56 prosent «unfriended» noen.

– Det er ikke noe spesiell tydelig trend vi ser. Men det er en tydelig trend at mange har venner de bruker mer til på en andre og slik er det i det vanlige sosiale livet også, sier han.

– Mange sletter venner for at det er naturlig, og at man ikke har noe særlig kontakt med de. Vi snakker da om tidligere arbeidskolleger eller skolekamerater man ikke lenger har noe forhold til eller som ikke er naturlig å ha som venner, forklarer han.

– Nå er jo dette en undersøkelse og ikke de offisielle tallene fra Facebook, opplyser Solstad.

– Hvis vi spør flere unge personer, så lager de lukkede rom. Og da kan man ikke lenger se postene uten om å være medlem av det lukkede rommet. Dette gjelder spesielle formål slik som jobb, arrangement, men også for gutte/jente gjengen eller trene gjengen. Mange jeg kjenner bruker dette daglig.

– Ved å lage lukkede rom kan likevel poste de verste bildene fra festen, sier Solstad.

Kilde: Teknofil

Facebook-brukere har flest venner

Hvis du trodde at hyppig bruk av nettmedier går ut over folks sosiale liv, må du tro om igjen.

Ifølge tall fra en amerikansk studie om Facebook har brukerne av det sosiale mediet et bedre sosialt liv enn de som ikke bruker det. Dette skriver Teknofil.

Bakgrunnen for denne konklusjonen er en telefonundersøkelse utført av Pew Research Center Internet & American Life Project i 2010. Hele 2255 amerikanere i alle aldre og stater ble intervjuet, og resultatene er ganske klare:

 • Facebook-brukere er mer tillitsfulle enn andre mennesker og har et større antall nære venner.
 • Facebook-brukere viser et høyere nivå av samfunnsengasjement og får mer sosial støtte fra sine nærmeste.
 • Det er 43% større sannsynlighet for at folk flest kan stole på deg dersom du bruker Facebook jevnlig enn hvis du bare brukte Internett til andre formål.
 • Daglige Facebook-brukere har i gjennomsnitt 9% flere nære vennskap enn de som ikke bruker det.
 • Facebook-brukere har to og en halv ganger mer sannsynlighet for å delta på et politisk møte. Det er også 57% sannsynlig at de vil overtale noen til å stemme på en presidentkandidat.
 • Det er også 43% større sannsynlighet for å stemme politisk dersom du bruker Facebook.

Til tross for de klare tallene fra undersøkelsen, står det ingenting om årsakene til at Facebook-brukere skal ha et rikere sosialt liv i artikkelen fra Teknofil.

Imidlertid konkluderer rapporten at det er veldig uheldig å ikke være aktiv på det sosiale mediet.

Folk som ikke er online har det minste sosiale nettverket, er mer sosialt isolerte, får minst sosial støtte og er minst sannsynlig til å stemme politisk, fastslår rapporten Teknofil gjengir.

Kilde: Teknofil

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: