HTML5 er ferdig og skal være en W3C-anbefaling senest 4 kvartal 2014


html5

W3C kunngjorde i desember 2012 at definisjonen av både HTML5– og Canvas 2D-spesifikasjonene er komplette. De er ennå ikke gjort til W3C-standarder, men utgjør nå et stabilt mål for implementering.

Arbeidet er likevel ikke ferdig. W3C HTML Working Group skal nå utføre ulike aktiviteter for å sikre at implementeringene av spesifikasjonene blir kompatible på tvers av nettlesere, e-postklienter, servere, systemer for innholdsforvaltning og andre webverktøy.

Arbeidsgruppen skal analysere eksisterende implementeringer av HTML5, bestemme prioriteringer for testutvikling og arbeide med fellesskapet for å utvikle disse testene. Denne fasen ventes å vare til midten av 2014. Deretter er planen at den ferdige HTML5-spesifikasjonen utgis som en offisiell og royaltyfri W3C-anbefaling.

HTML 5.1

W3C har også kommet med de første utkastene til HTML5.1 og Canvas 2D, Level 2. Disse gir et tidlig innsyn i hva kan komme i neste runde av webstandardene. Blant nyhetene og utvidelsene som planlegges, er innebygd HTML5-tilgjengelighet, «responsive bilder» og båndbredde-tilpasset strømming.

Redaktører for HTML5 standarden

Redaktør for HTML5-spesifikasjonen har de meste av tiden vært Google-ansatte Ian Hickson, som nå har trukket seg og blitt erstattet av 4 personer fra blant annet Apple, Microsoft og W3C.

De fire nye redaktørene er Travis Leithead, Erika Doyle Navara, Ted O’Connor og Silvia Pfeiffer. Leithead og Navara er ansatt i Microsoft, O’Connor er ansatt i Apple, mens Pfeiffer blant annet leder australske Vquence. Hun har spesiell ekspertise innen webvideo.

Sponsorene bak HTML5 programmet til W3C (standardiseringsorganisasjonen bak HTML standarden) er Adobe, Google og Microsoft. De stiller nå ytterligere opp for å gjøre det mulig for W3C å knytte flere ansatte til HTML-arbeidsgruppen. Disse skal bidra til redigeringen av flere spesifikasjoner og utvikle tester. 

Parallelt med standardiseringen av HTML5, skal de nye redaktørene også jobbe med forslag til HTML.Next, altså en HTML-spesifikasjon som ligger lenger fram i tid. Det er ventet at forslag blant annet vil komme fra WHATWG og dens nylig omdøpte HTML Living Standard.

HTML5 skal bli ferdig i 2014

W3C sin tidsplan for å gjøre HTML5 til en offisiell webstandard, eller W3C-anbefaling, som det offisielt kalles, er satt til senest 4 kvartal 2014

I dette arbeidet står sponsorenes bidrag med flere nøkkelmedarbeidere til W3C sin HTML arbeidsgruppe sentralt. Uten dem vil det i praksis være umulig å følge denne fremdrift- og tidsplanen.

Det som også gjøres klart er at arbeidet med HTML standarden ikke igjen vil bli lagt på is i mange år, etter at HTML5.0 spesifikasjonene har blitt godkjent, slik tilfelle var etter godkjennelsen av HTML4 standarden.

Allerede i 4 kvartal 2016 skal HTML5.1 gjøres til en W3C-anbefaling. Denne utgaven vil bygge videre på HTML5.0 og inkludere funksjonalitet som ikke er stabil nok til å komme med i 5.0-utgaven.

Det er deretter ventet at det første offentlige utkastet til HTML5.2 vil bli utgitt tidlig i 2015.

Foreslår nytt bildeelement for HTML5

Kan gjøre det enklere å vise bilder tilpasset ulike skjermoppløsninger? W3Cs HTML Working Group kom for 6 månder siden med det første offentlige utkastet til den foreslåtte HTML5-utvidelsen HTML Responsive Images.

Bakgrunnen for forslaget er konseptet som kalles for «responsive web design». Dette innebærer at websider settes sammen og presenteres på en slik måte at de tilpasser seg visningsomgivelsene, slik at sidene tar seg like godt ut på en smartmobil som på en pc-skjerm, uten at brukeren må zoome, panorere eller bruke rullefelt for å få innholdet til å vises på skjermen. Men også uten at nettstedet lager egne utgaver av sidene for mobiler og nettbrett. Bruken av prosentandeler og relative enheter er sentral i dette.

HTML-utvidelsen som nå foreslås skal kunne bidra til at dette blir enklere, ved den gjør det enkelt å oppgi ulike bildekilder, avhengig av karakteristikkene til nettleseren og skjermen innholdet skal vises på.

Med dagens IMG-element kan man enkelt oppgi hvilken størrelse et bilde skal vises med i ulike sammenhenger, men det er lite ønskelig å kaste bort båndbredden og andre ressurser som kreves for å vise et høyoppløst bilde, når bildet skal vises på skjermen til for eksempel små, mobile enheter.

– Dette forslaget lar innholdsforfattere tilby nettlesere informasjonen de trenger for å velge den beste bildekilden. Dagen IMG-element tillater bare én enkelt kilde for et bilde, men det er mange tilfeller hvor dokumentforfattere har behov for å definere ulike bildekilder, avhengig av faktorer som designen, størrelsen på oppløsning og pikseltettheten, heter det i forslaget som er skrevet av Mathew Marquis i W3Cs Responsive Images Community Group og Adrian Bateman i Microsoft.

Nytt+bildeelement+for+html5

Illustrasjonen over viser et eksempel på hvordan elementene som beskrives i forslaget kan brukes. I praksis dreier det seg om to nye elementer, PICTURE og SOURCE. PICTURE definerer en liste med SOURCE-elementer, som i sin tur angir hvilket bilde som skal brukes ved ulike omstendigheter, primært i de tilfellene når skjermbredden er større enn den angitte verdien, og om bildet er zoomet inn av brukeren.

I forslaget oppgis det en rekke mål som har ligget til grunn for utkastet, blant annet:

  • Ta hensyn til ulik pikselhøyde og -bredde på skjermen
  • Ta hensyn til ulik pikseltetthet på skjermen
  • Ta hensyn til brukeres zooming av bilderessurser
  • Tilby nettlesere informasjonen de trenger for å velge den mest passende bildekilden i situasjonen med lav båndbredde
  • Tilby mykfeil-løsning for eldre nettlesere
  • Støtte situasjoner hvor det er behov for å definere flere helt forskjellige bildeversjoner, i motsetning til bare å definere oppløsninger av det samme bildet

Åpner for «main»-elementet i HTML5.1

Forslaget om å gjøre «main» til en nytt seksjonselement i HTML, har blitt akseptert av W3Cs HTML Working Group. Elementet er nå inkludert i et svært tidlig og ferskt utkast til HTML 5.1.

HTML 5 inneholder flere elementer som avgrenser ulike deler av en webside. Elementene «nav», «header» og «footer», som er ganske selvforklarende, finnes fra før. Men det finnes altså ikke et eget seksjonselement for det viktigste på websiden, altså hovedinnholdet. Dette er typisk det innholdet som er unikt for den enkelte websiden, mens navigasjonsdelene, toppen og bunnen gjerne gjentas fra side til side på et nettsted.

Et argument mot innføringen av «main» har vært at hovedinnholdet like gjerne kan være alt det som ikke er omfattet av «nav», «header» og «footer». Men det kan være repeterende innhold på en webside som ikke hører hjemme i noen av disse seksjonene.

I likhet med de andre seksjonselementene, vil ikke «main»-elementet påvirke utseende til websiden. Derimot vil det kunne bistå til bedre maskinell behandling av innholdet.

Det ene området som har blitt nevnt, er at «main» gjør det enklere for søkemotorer å finne ut hvilken del av innholdet på siden som bør indekseres. Siden det bare er det som står innenfor «main» som er unikt på siden, er det bare dette innholdet som er interessant for en søkemotor.

I spesifikasjonsutkastet oppfordres dessuten leverandører av nettlesere med støtte for tastaturnavigasjon å tilby en metode som gjør det mulig å navigere rett til «main»-elementet, for så å sikre at det neste elementet i fokusrekkefølgen er det første elementet som kan fokuseres inne i «main»-elementet. En slik metode vil gjøre det enkelt for brukerne å hoppe over seksjoner på siden som for eksempel inneholder navigasjonslenker.

I spesifikasjonsutkastet heter det også at det bare må finnes ett eneste «main»-element i et HTML-dokument, og at «main»-elementet ikke kan brukes inne i elementene «article», «aside», «footer», «header» eller «nav». Men ifølge WebMonkey foregår det en diskusjon om hvorvidt «main»-elementet skal kunne brukes flere steder i en HTML-dokument, for eksempel for å beskrive hva som er hovedinnholdet i den enkelte av flere seksjoner (avgrenset med for eksempel «section»-eller «article»-elementene). Det er ikke slike begrensninger knyttet til «nav», «header» og «footer».

Ifølge WebMonkey skal støtte for «main»-elementet implementert i svært tidlige testutgaver («nightly») av både Firefox og Chrome.

Kilde: Diverse artikler fra Digi.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: