Hva er spionprogram (spyware)?


spyware

Internett har på grunn av sin popularitet blitt det ideelle mediet for reklame. Som et resultat av dette, har mengden av såkalt spionprogramvare (spyware) og reklame (adware) blitt enorm. Har du problemer med datamaskinen din, vil du ofte finne at årsaken er at spionprogramvare har blitt installert uten at du var klar over det.

Hva er spionprogramvare?

Spionprogramvare og Adware er begreper som ofte brukes om hverandre. Dette er programmer som i hovedsak brukes av reklamebransjen slik at du blir eksponert for uønsket reklame. Begrepene betegner en type programvare som kan gi deg pop-up-vinduer med reklame, omdirigere nettleseren din til gitte nettsider eller følge med på hvilke nettsider du besøker. Noen ekstreme varianter kan logge tastetrykkene dine og dermed vite nøyaktig hva du skriver. Vi ser en utvikling hvor slik funksjonalitet kan benyttes av vinningskriminelle.

Spionprogramvare kan føre til at datamaskinen arbeider tregere enn normalt. Spionprogramvare kan også berøre personvernet ditt, avhengig av hva slags informasjon som blir fanget opp, hvem som mottar denne informasjonen og hvordan den brukes.

Har du spionprogramvare på datamaskinen din?

Følgende tegn kan tyde på at spionprogramvare (spyware) er installert på datamaskinen din:

 • Du er utsatt for utallige mengder pop-up-vinduer med reklame.
 • Du blir omdirigert til andre nettsider enn de du skriver inn adressen til i nettleseren din.
 • Nye, uventede verktøylinjer dukker opp i nettleseren din.
 • Nye, uventede ikoner dukker opp i nedrekant av nettleseren din eller langs oppgavelinjen nederst på skjermen.
 • Søkemotoren som kommer opp når du klikker ”Søk” i nettleseren er plutselig en annen enn den du tidligere har brukt.
 • Enkelte taster virker plutselig ikke i nettleseren din, for eksempel at tab-tasten ikke lar deg gå til neste felt i et skjema.
 • Tilfeldige Windows-feilmeldinger dukker opp innimellom.
 • Datamaskinen er plutselig veldig treg, f eks ved å åpne programmer eller utføre oppgaver som å lagre et dokument.

Tiltak mot spionprogramvare

For å unngå at du selv installerer spionprogramvare uten å ville det, kan du følge disse rådene:

 • Ikke klikk på lenker inni pop-up-vinduer. Fordi pop-up-vinduer ofte er relatert til spionprogramvare, kan det hende at et klikk på slike vinduer fører til at spionprogramvare installeres på datamaskinen din. For å lukke et slikt vindu må du bruke hurtigtasten [Alt]+[F4] i stedet for å trykke på en knapp i vinduet.
 • Velg ”Nei” når du får uventede spørsmål om et eller annet. Vær varsom med uventede dialogbokser som spør om du ønsker å kjøre et gitt program eller gjøre noe annet du ikke selv har valgt å gjøre. Velg alltid ”Nei” eller ”Cancel”, eller lukk dialogboksen ved å trykke på krysset øverst i høyre hjørne av selve vinduet.
 • Vær varsom med gratis nedlastbar programvare. Det er mange nettsteder som tilbyr tilpassede verktøylinjer eller andre finesser som virker fristende på brukerne. Ikke last ned programmer som du ikke stoler på, og vær klar over at du kan utsette datamaskinen din for spionprogramvare dersom du laster de ned.
 • Ikke følg lenker i e-post som later til å tilby programmer mot spionprogramvare. Akkurat som e-postvirus, kan det hende at lenkene har en annen hensikt, nemlig å installere akkurat den typen spionprogramvare som de hevder å skulle beskytte mot.

Forebyggende tiltak

Dersom du tror at du har spionprogramvare på datamaskinen din og ønsker å minimere konsekvensene av dette kan du i tillegg sette innstillingene i nettleseren din til å begrense pop-up-vinduer og informasjonskapsler (eng: cookies). Pop-up-vinduer er ofte generert av scripting eller aktivt innhold. Ved å tilpasse innstillingene i nettleseren til å hindre dette, kan redusere antall pop-up-vinduer som dukker opp. Noen nettlesere tilbyr muligheten for å blokkere pop-up-vinduer. Enkelte typer informasjonskapsler kan sees på som spionprogramvare fordi de avslører informasjon om hvilke nettsider du har besøkt. Du kan tilpasse dine personlige innstillinger til bare å tillate informasjonskapsler for nettsider som du faktisk besøker.

Hvordan fjerne spionprogramvare?

Kjør en full scan på datamaskinen din med antivirusprogrammet du har installert. Noen antivirusprogrammer vil kunne finne og fjerne spionprogramvare, men de vil kanskje ikke kunne oppdage spionprogramvare når det overvåker maskinen din i sanntid. Still inn antivirusprogrammet til å kjøre en full scan jevnlig.

Kjør et anti-spyware-program fra en anerkjent leverandør på datamaskinen din. Mange leverandører tilbyr programmer som kan lete etter og fjerne spionprogramvare. Populære produkter er bl.a. Lavasofts Ad-Aware, Webroots SpySweeper, PestPatrol og Spybot Search and Destroy.

Hva er grunnen til at noen lager ondsinnet programvare? Ofte er det for å tjene penger. Hvis du får spionprogrammer på pc-en din kan du risikere å bli frastjålet kredittkortinformasjon, personnummer og sensitiv informasjon. Det er nettopp dette spionprogrammer gjør! De ligger i bakgrunnen og vil helst ikke bli lagt merke til fordi de vil at du skal bruke maskinen som normalt. Sjekke nettbanken, logge inn på nettsteder. Ved å logge det du og sende det til personen som lagde programmet kan du bli utsatt for nettkriminalitet. Identitetstyveri, tømt kredittkort og dokumenter og bilder på avveie.

Kilde: NorSIS

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: