Hva må du huske på når du kaster din PC, Mac, kamera eller mobil?


delete

Husk å slett all sensitiv informasjon

Flere undersøkelser viser at såvel bedrifter som privatpersoner ofte glemmer å slette all personlig og sensitiv informasjon som finnes på den PCen, MACen, PADen, kamera eller mobilen.

Les også: – 1 av 3 mobiler inneholdt sensitiv informasjon

Resultatet blir da at du gir bort denne sårbare informasjonen «søppelbilen» som ofte skruer ut harddisken og minnekortet for å hente ut informasjonen på den. Hva skjer med informasjonen etter dette har du ingen kontroll over, og må derfor unngås for enhver pris.

Når du lagrer en fil, spesielt en stor fil, deles den opp og lagres i utstyrets lagringsenhet i mindre deler. Når du åpner filen, samler lagringsenheten bitene og rekonstruerer dem til en samlet fil.

Det holder ikke å bare trykke på «Delete»

Når du sletter en fil, forsvinner den opprinnelige koblingen mellom de delene som filen består av. Men de ulike delene blir igjen i lagringsenheten inntil de blir overskrevet av annen informasjon. Det betyr også at filen kan gjenopprettes. Programvare som kan gjenskape tapte eller slettede data er lett tilgjengelig og kan enkelt brukes til å rekonstruere opplysninger fra en  lagringsenhet.

Les også: – Hva skjer når du sletter en fil?

Sjekkliste:

Datatilsynet har laget følgende sjekkliste over hva du må huske på når du skal kaste en pc, mobil eller et digitalt kamera.

PC

Før du sletter innhold fra datamaskinens lagringsenhet bør du lagre filene dine på eksterne lagringsenheter, slik som på et CD-rom, en USB-penn eller en annen ekstern lagringsenhet.

Når du kvitter deg med PCen bør du ta ut lagringsenheten eller slett innholdet med spesial-programvare. Slik programvare er tilgjengelig på nett og varierer i pris og funksjonalitet:

  • noen sletter alt på lagrinsenheten, mens andre lar deg velge hva du vil slette
  • noen overskriver og sletter fra lagringsenheten mange ganger, mens andre overskriver bare en gang

Du bør vurdere å bruke programvare som overskriver eller sletter fra lagringsenheten flere ganger. Slettet informasjon kan ellers gjenopprettes. Alternativt kan du fjerne lagringsenheten fra PCen og destruere denne.

Mobiltelefon

De fleste telefoner har flere lagringsenheter. Sørg for å slette data fra alle enheter, slik som fra:

  • det innebygde internminnet
  • minnekortet, dette er ofte lett å ta ut før du gir fra deg telefonen
  • SIM-kortet (samme som for minnekortet)

Digitalkamera

Slik kan du gå fram

  • ta ut minnekort fra kameraet og ta vare på det
  • når du har fjernet minnekortet sjekker du om det fortsatt ligger bilder i kameraets internminnet
  • slett eksisterende bilder og ta noen nye bilder med upersonlig motiv, slik at internminnet overskrives med disse bildene

Ansvar for sikker sletting

Som privatperson kan du selv bestemme om du tåler at opplysninger om deg selv kommer på avveier. Men vær oppmerksom på at du kan komme i erstatningsansvar dersom du lar andres opplysninger komme på avveier når du kvitter deg med eget utstyr.

Når det gjelder virksomheter og personer som bruker personopplysninger til andre formål enn rent private gjelder personopplysningsloven. Når utstyret til en virksomhet kastes eller gis videre, må lagringsmediene destrueres eller slettes slik at de ikke kan bli gjenopprettet. I slike tilfeller må virksomheten sikre at metodene som brukes for sletting er gode nok – vanlig sletting er utilstrekkelig.

Kilde: Datatilsynet

Les også: – Husk å fjern harddisken i kopimaskinen når du kvitter deg med den

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: