Hvilken webhotell plattform bør jeg velge? Linux eller Windows?


webhotell-plattform

Å velge riktig webhotell plattform til virksomhetens hjemmesider er en av de viktigste beslutningene en leder må treffe i forbindelse med virksomhetens Internett satsning.

Hva er et webhotell?

Med webhotell menes:

en tjeneste som innebærer at du leier plass på en web server for dine hjemmesider og andre Internett tjenester, f.eks. dine e-postadresser, databaser, SSL sertifikat, betalingløsninger og lignende.

Hvilke tjenester som inngår i en webhotell pakke varierer fra leverandør til leverandør, og fra plattform til plattform. I denne artikkelen tar vi for oss det siste spørsmålet.

Hvorfor er det viktig å velge riktig webhotell plattform?

Hvilken webhotell plattform du velger til dine hjemmesider bestemmer:

 • Hvilke teknologier det er mulig å bruke som en del av virksomhetens nettsted
 • Hvilke publiseringsløsninger (CRM), e-handelsløsninger, sikkerhetsløsninger og tilleggsprogrammer det er mulig å installere som en del av virksomhetens nettsted
 • Hvor rask og stabil nettstedet blir
 • Hvilke skaleringmuligheter som finnes
 • Hvilke implementeringsmuligheter mot andre datakilder og back-office systemer som finnes
 • Hvor sikkert og søkemotorvennlig nettstedet blir

Å velge riktig plattform til virksomhetens nettsted er derfor det første viktige punktet du må ta stilling til når du skal utvikle nye hjemmesider til virksomheten.

Hvilke webhotell plattformer finnes?

Generelt skiller vi mellom to ulike webhotell plattformer:– Linux og Windows webhotell.

Forskjellen kan forklares slik:

 • Et Linux webhotell er en hosting pakke med en server som har et Linux basert operativsystem installert, og som kjører en Apache web server på toppen av operativsystemet. På et Linux webhotell er det mulig å benytte alle Internett teknologier, bortsett fra ASP, ASP.NET, MS Access og MS SQL, som er Microsoft egne teknologier.
 • Et Windows webhotell er en hosting pakke med en server som benytter Windows som operativsystem, og som kjører Internet Information Service som web server. På et Windows webhotell kan alle Microsoft sine teknologier kjøres, samt de alle plattform uavhengige teknologier (HTML, PHP, mySQL, JavaScript m.fl.).

Hvilke teknologier støtter de ulike plattformene?

Den største praktiske forskjellen mellom webhotell plattformene er med andre ord hvilke teknologier det er mulig å kjøre på serveren man får til rådighet.

OnNet har laget en god oversikt for sine Linux- og Windows webhotell som viser hvilke teknologier de ulike plattformene støtter. Sjekk denne mot de teknologiene du selv har planer om å bruke, før du treffer det endelige valget.

Hvilken webhotell plattform er mest populært?

Hvis du snakker med et Fortune 500 selskap, vil de fortelle deg at Linux kjører alt hos dem. Operativsystemet har blitt så dominerende de siste ti årene at det er blitt selve fundamentet for databehandling av store mengder data. Det er ingen tilfeldighet at militæret, verdens eneste romstasjon og byen Munchen i Tyskland nylig valgte å gå for Linux som sitt operativsystem, eller at verdens størst nettsteder – Yahoo, Facebook, Twitter, AOL og Amazon – kjører på Linux.

Faktisk kjører over halvparten av alle verdens nettsteder i  dag på en Linux plattform med en Apache web server. Legger vi til de 13,5 prosentene som benytter nginx – en Linux basert web serveren, ser du fort at mer enn 2 av 3 nettsteder kjører på Linux i dag. Noe som forteller hvor dominerende denne plattformen er på Internett.

web-server-statistikk

Hvilken plattform er den raskeste?

Ser vi på verdens Top500 supercomputer list for Juni 2013, kjørte 476 av de 500 raskeste “superdatamaskinene” i verden på Linux. Dette gir dem en markedsandel på over 95% av verdens superdatamaskiner.

linux-markedsandel

Først på 44 plass av verdens raskeste datamaskiner finner vi en maskin som ikke kjører på en variant av Linux. Denne maskinen kjørte en IBM’s AIX Unix variant.

Den raskeste Windows serveren kom på 187 plass. Den kjørte på en Windows High Performance Computing (HPC) 2008 plattform.

Hvilken plattform er den mest fleksible og skalerbare?

Linux plattformen skiller seg fra Windows plattformen først og fremt gjennom at alt er basert på «åpen kildekode (open source)«, i motsetning til Windows plattformen som er en proporitær kode som kun Microsoft kjenner til og kan endre.

Siden Linux er basert på en åpen kildekode har alle tilgang til kodene som plattformen benytter. Utviklere kan dermed selv endre og videreutvikle disse kildekodene slik de selv vil. Dette gjør Linux langt mer fleksibelt og skalerbar enn Windows som har en kildekode kun Microsoft kjenner til og kan endre. Dette er også en av de viktigste grunnene til Linux plattformens popularitet.

Hvilken webhotell plattform er den mest stabile?

I de siste 15 årene har Linux vist seg å være en langt mer stabil plattform enn Windows. Dette fordi Linux er modulbasert og ikke et stort integrert operativsystem slik Windows er. Installerer du en Windows server må du installere «hele Windows». Riktignok har du muligheten til å utelukke enkelte komponenter, men langt fra alle. En rekke studier viser at en vanlig Windows server eller bruker kun benytter seg av 5 prosent av alle funksjonene som ligger integrert som en del av Windows. I praksis betyr dette at alle systemansvarlige må installere en masse unødvendige funksjoner, teknologier og lignende de egentlig ikke trenger, men som de må installere for å få de andre komponentene til å fungere. Siden kildekoden heller ikke er åpen, kan de heller ikke selv gå inn og endre på dette, slik at de får funksjoner og teknologier til å fungere uten å måtte installere alt Microsoft har laget til Windows.

Velger man en Linux plattform som er bygd på en åpen kildekode, kan systemansvarlig selv velger hvilke «pakker» (funksjoner og teknologier) som skal installeres som en del av serveren og hvordan disse skal konfigureres. Dette gjør Linux serverne enklere og mindre ressurskrevende enn Windows plattformen. Og jo enklere og mindre ressurskrevende ting blir, jo større blir sjansene også at alt skal virke som det skal.

Hvem bør velge en Windows webhotell plattform?

Oversikten så langt viser at Linux er er den mest populære plattformen, noe som skyldes at den er basert på en åpen kildekode som gjør den raskere, mer skalerbar og stabil enn Windows plattformen, så hvorfor velge en Windows webhotell plattform til hjemmesidene dine?

Den eneste grunnen til at en virksomhet bør velge en Windows webhotell plattform til sitt nettsted skyldes at de allerede har valgt eller har planer om å bygge opp sin IT-struktur på Microsoft sine teknologier og programmer.

Kun et Windows webhotell kan kjøre et nettsted som er bygd opp med bruk av en av følgende teknologier:

 • ASP (Active Server Pages)
 • ASP.NET (.NET frameword)
 • MS Access
 • MS SQL
 • Silverlight

Benytter du en av disse teknologiene eller programmene må du velge ett Windows webhotell. Benytter du eller har planer om å ta i bruk MS Exchange – Microsoft sin mailserver – bør du likeledes velge et Windows webhotell for å kunne dra full nytte av alle funksjonene i MS Exchange også i dine dynamiske hjemmesider.

Benytter du ikke disse teknologiene står du fritt til å velge hvilken som helst plattform.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: