Hvordan beskytte seg mot trojanere og annen spyware?


spyware-protectionDen eneste sikre måten å sikre deg mot å bli infisert av trojanere og annen spyware er å installere et anti-spyware program på maskinen din, og sørge for at ISP leverandøren din har et skikkelig program som sjekker all mail du mottar for spam og trojanere før mailen leveres til din mailboks.

Den beste beskyttelsen du kan få mot spyware, trojanere o.l. i mail som sendes til deg, er å skaffe seg Barracuda Spamfirewall. Den stopper >99,9% av all spyware som distribueres via mail.

I likhet med anti-virus programmene finnes det mye å velge mellom. Jeg skal ikke gi anbefalinger om noen bestemte programmer, men anbefaler deg heller å lese en av de mange testene som finnes om disse programmene på nettet. Ta et Google søk etter «Test av anti-spyware programmer».

Deretter må du sørge for å holde dette anti-spyware programmet oppdatert. Gjør du ikke det, kan du heller ikke forvente at det beskytter deg mot disse typer angrep.

Følg selv disse rådene for å unngå at du selv installerer spyware når du surfer rundt på nettet:

 • Ikke klikk på lenker inni pop-up-vinduer. Fordi pop-up-vinduer ofte er relatert til spyware, kan det hende at et klikk på slike vinduer fører til at spyware installeres på datamaskinen din. For å lukke et slikt vindu må du ikke trykke på krysset øverst i høyre hjørne av selve vinduet eller klikke på ”Lukk”-knapp inni vinduet. Bruk ALT + F4 istedenfor.
   
 • Velg ”Nei” når du får uventede spørsmål om et eller annet. Vær varsom med uventede dialogbokser som spør om du ønsker å kjøre et gitt program eller gjøre noe annet du ikke selv har valgt å gjøre. Velg alltid ”Nei” eller ”Cancel”, eller lukk dialogboksen ved å trykke på krysset øverst i høyre hjørne av selve vinduet. Aller helst bør du velge ALT + F4.
   
 • Vær varsom med gratis nedlastbar programvare. Det er mange nettsteder som tilbyr tilpassede verktøylinjer eller andre finesser som virker fristende på brukerne. Ikke last ned programmer som du ikke stoler på, og vær klar over at det kan hende at du utsetter datamaskinen din for spyware dersom du laster de ned (gratis programvare er i dag en av de vanligste måtene å spre spyware på).
   
 • Ikke følg lenker i e-post som later til å tilby programmer mot spyware. Akkurat som e-postvirus, kan det hende at lenkene har en annen hensikt, nemlig å installere akkurat den typen spyware som de hevder å skulle beskytte mot.
   
 • Styr unna fildelingsprogrammer.

I tillegg til disse rådene, er det også enda en ting du kan gjøre dersom du er redd for at du har spyware på datamaskinen din og ønsker å minimere konsekvensene av dette:

Sett innstillingene i nettleseren din til å begrense pop-up-vinduer og informasjonskapsler (eng: cookies). Pop-up-vinduer er ofte generert av scripting eller aktivt innhold. Det å tilpasse innstillingene i nettleseren til å hindre dette, kan redusere antall pop-up-vinduer som dukker opp. Noen nettlesere tilbyr muligheten for å blokkere pop-up-vinduer. Enkelte typer informasjonskapsler kan sees på som spyware fordi de avslører informasjon om hvilke nettsider du har besøkt. Du kan tilpasse dine personlige innstillinger til bare å tillate informasjonskapsler for nettsider som du faktisk besøker.Deretter må du sørge for å holde dette anti-spyware programmet oppdatert. Gjør du ikke det, kan du heller ikke forvente at det beskytter deg mot disse typer angrep.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: