Hvordan stoppe og anmelde spammere?


Hvordan stoppe og anmelde spammere?

Er det lov å sende ut SPAM?

I Norge, USA og EU-sonen er det ikke lov å sende ut spam, men mange andre land har ingen lover som sier at dette er forbudt.

Klikk her for å lese Forbrukerombudets retningslinjer for markedsføringsloven § 2b (SPAM)

Imidlertid er det mange som ikke tar disse lovene særlig alvorlig da konsekvensene ved å bryte dem er små i forhold til fortjenestemulighetene. Dernest er slike saker lavt prioritert hos Politiet. Dette betyr ikke at du er helt uten mulighet til å anmelde dem som sender deg spam eller iverksette andre tiltak som kan være med på å stoppe dem. Vi skal her se litt nærmere på hva du kan gjøre.

Let etter en unsubscribe link i mottatt epostmelding

Start med å lete etter en unsubscribe link i epostmeldingen du har mottatt. I Norge er det lovpålagt å ha en link i epostmeldingen som sendes ut som du kan klikke på for å melde deg av epostlisten. Klikk på denne linken hvis det finnes en slik link i meldingen. Forhåpentligvis vil dette gjøre at epostadressen din forsvinner fra listen slik at du ikke mottar flere meldinger fra dem igjen.

Mottar du flere meldinger fra dem etter at du har meldt deg av epostlisten, bryter de norsk lov. Det samme gjør de hvis epostmeldingen mangler en unsubscribe link. I så fall må du lese videre og følge de neste rådene i denne artikkelen.

Kontakt spammeren

Kontakt først spammeren per epost og spør om hvorfor du har fått denne mailen og hvor de har fått din epostadresse fra. Normalt finner du en epostadresse i meldingen. Ikke klikk på replay for å svare på mailen. Avsender adressen fører normalt ingensteder, så du må finne en annen epostadresse. Enten i mailen du mottok eller på deres hjemmesider.

Norske spammere

Hvis du får en spam melding fra et Norsk firma kan du ta kontakt med Forbrukerombudet – http://www.forbrukerombudet.no/. De har myndighet til å bøtelegge dem som sender deg spam hvis spammeren ikke avslutter sine spam utsendelser etter at Forbrukerombudet har gitt dem en advarsel.

Hvis avsenderen er medlem av en eller annen bransjeforening, klager du spammeren også inn for dem. De vil da være forpliktet til å måtte ta kontakt med medlemsbedriften sin. Dette skaper et press fra flere forskjellige kanter og vil svært ofte tvinge spammeren til å ta til fornuft og stoppe sine spam kampanjer.

Rapporter problemet til din epostleverandør

Hvis du har en «gratis» epostkonto fra en av de store epostleverandørene – f.eks. Gmail, Outlook eller Yahoo – kan du rapportere inn problemet via webgrensesnittet du bruker for å lese din epost. De tar tilbakemeldingene alvorlige og blokkerer hvis mange klager.

Ta kontakt med hosting leverandøren og nettverksleverandøren til spammeren

Alle e-postmeldinger har en «host header«. Den inneholder informasjon om servernavnet og ip-adressen som er brukt til å sende deg spam meldingen.

Eksempel på en slik host header finner du under:

Return-Path: <info@iktnytt.no>
Delivered-To: post@iktnytt.no
Received: (qmail 17665 invoked by uid 89); 20 Mar 2013 16:39:44 -0000
Received: from unknown (HELO buddy) (87.254.34.31)
by mta.onnet.no with SMTP; 20 Mar 2013 16:39:44 -0000
To: post@iktnytt.no
From: info@iktnytt.no
Subject: Eksempel på en host header i epost
Date: Wed, 20 Mar 2013 16:04:44 GMT
Message-Id: <80772792l.610776437l34340120l496l@iktnytt.no>
X-Mailer: Woodstone Servers Alive version 6.2.2279
X-Priority: 2
X-Info: http://www.woodstone.nu/salive
X-WSSAID: 1644441820130320.SA622279-1

I eksemplet over har vi markert IP-adressen og servernavnet som har sendt meldingen med rødt.

Slå dette servernavnet og ip-adressen opp i who-is databasen for å finne eieren av serveren og linjeleverandøren.

Ta deretter kontakt med eieren av mailserveren og ip-adressen for å gjøre dem oppmerksomme på at en av deres kunder sender ut spam via deres systemer og nettverk. Legg ved spam meldingen og krev at de stenger ned denne kunden som har sendt deg spam-meldingen.

En rekke norske linjeleverandører har gått sammen for å stenge ned dem som bruker deres systemer og nettverk til å sende ut spam. Klikk her å lese mer om dette.

Meld spammeren inn til de ulike svarteliste leverandørene som finnes for e-postservere (RBL)

Det finnes en rekke svarteliste leverandører (SpamCorp er den størte). Dvs. selskaper som samler inn ip-adressene, servernavnene og e-postadressene som benyttes til å sende ut spam. Disse listene legges så ut offentlig og benyttes av alle mailservere i verden til å sjekke om meldingen er spam der. Står avsenderen på disse listene, blir meldingen avvist da den anses som å være en spam melding. Dette er et meget effektivt tiltak for å stoppe spammeren sin aktivitet her og nå.

Lage deg dine egene svartelister (Blacklists)

Alle e-postprogrammer og anti-spam programmer gir deg muligheten til å blokkere uønskede avsendere. Lag deg dine egne lister, så unngår du i hvert fall flere mail fra dem som du oppfatter som plagsomme. I Windows Mail, Outlook og lignende epostprogrammer er dette svært enkelt å gjøre gjennom et høyreklikk med musa eller ved å klikke på et symbol.

Skaff deg Barracuda Spamfirewall

Barracuda Spamfirewall stopper minst 95% av all spam som sendes. Dette er utvilsomt den enkleste måten å bekjempe ditt spamproblem. Du slipper å bruke tid og energi på overnevnte punkter. Alt du trenger å gjøre er å klikke her for å bestille denne rimelige løsningen.

Unngå at spammerne får tak i din epostadresse

Det beste rådet jeg kan gi er: – Sørg for at problemet ikke oppstår.

Følg disse rådene og tipsene så unngår du at spammerne får tak i din epostadresse.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: