IKT Håndbok: Telefoni


Telefoni

Hvilken løsning for telefoni bør små- og mellomstore firmaer og organisasjoner velge?

Fasttelefonen forsvinner. Allerede i august 2013 mister den første kommunen i Norge sin fasttelefon forbindelse.

Personlig tror jeg en kombinasjon av VoIP og MVoIP er den beste kombinasjonen for de fleste små- og mellomstore bedrifter.

Fordelen med VoiP og MVoIP er at det ikke koster noe å ringe, bortsett fra når du ringer vanlige mobiltelefonnumre. Du må da betale for bruken av mottakerens mobilnett. Uansett så er også dette vesentlig billigere enn å ringe med mobil eller fasttelefon.

VoIP-telefoni

Internett-telefoni (VoIP) gjør det mulig å foreta samtaler over Internett uten å være avhengig av en separat telefonlinje. IP-telefoni (Voice over IP, VoIP) lar deg bruke internettforbindelsen din til å føre telefonsamtaler. I motsetning til tradisjonelle analoge telefoner, er VoIP basert på digital teknologi, og forutsetter en internettforbindelse med tilstrekkelig kapasitet og kvalitet.

Mange leverandører tilbyr IP-telefoni, og det er stor variasjon i prisstruktur og tjenestespekter. Mange IP-telefoni tjenester for husstander baserer seg på en «boks» koblet til lokalnettet. Med en slik VoIP-boks vil du fortsatt ha et vanlig telefonnummer, du vil fortsatt ringe til andre vanlige telefonnumre. Sannsynligvis kan du også, eventuelt via en omformer, koble til et vanlig telefonapparat.

Personen som du ringer vil normalt ikke merke noen forskjell fra en tradisjonell telefonsamtale. Enkelte tilbydere lar deg også ta med deg VoIP-boksen eller en programvarebasert erstatning – SoftPhone – med på reiser. Dette betyr at du kan bruke telefonen til å ringe og motta samtaler som om du var i Norge, hvor enn i verden du måtte befinne deg. Alt du trenger er å kunne etablere en god nok internettforbindelse.

httpv://www.youtube.com/watch?v=2x3Ie6VZ_sg

MVoIP-telefoni

MVoIP er det samme som VoIP, men bruker mobilnettet til å sende datapakkene som utgjør telefonsamtalen over Internett til mottakeren. Alle smarttelefoner i dag støtter dette. Krever bare Internett tilgang og installasjon av en app på telefonen. Skype og Facebook er eksempler på slike tjenester.

Sårbarheter og trusler

VoIP er avhengig av internettforbindelse og kan være sårbart for de samme truslene som datamaskinen din står ovenfor. Teknologien er fremdeles relativt ny, og det er så langt lite erfaringer med truslene. VoIP kan gjøre telefontjenesten din utsatt for virus og annen ondartet kode. Muligheten for spam på telefonen, SPIT – SPam over IP Telephony, spøker i bakgrunnen.

Angripere kan være i stand til å foreta aktiviteter som avskjæring eller omdirigering av din kommunikasjon, avlytting av samtaler, utføring av effektive Phisketurer (phishing attacks) ved å manipulere «Hvem-ringer» informasjonen (B-nummer), og rett og slett få tjenesten din til å stoppe opp. Aktiviteter som bruker store mengder nettverksressurser, som nedlasting av store filer, online spill og direkte visning av multimedia f.eks video, kan også påvirke VoIP-tjenesten din.

Det finnes også en del iboende problemer forbundet med å rute telefonsamtaler over en internettforbindelse. I motsetning til tradisjonelle analoge telefoner, vil ikke en IP-telefon fungere dersom strømmen forsvinner. Dette vil være kritisk for alarmsystemer som varsler innbrudd eller brann til vaktselskap over telefon. Det kan også være problemer med å få plasseringsavhengige telefonnumre slik som nødnumre (110, 112 og 113) og enkelte 5-sifrede nummer til å virke etter hensikten.

Noen sikringstiltak

  • Sørg for å holde programvare oppdatert. Hvis leverandøren gir ut oppdateringer til programvaren som kjører på din enhet bør du installere dem så fort som mulig. Slike oppdateringer kalles av og til firmware updates. Ved å installere disse oppdateringene vil du hindre angripere fra å utnytte kjente svakheter.
  • Bruk antivirusprogramvare. Antivirusprogramvare gjenkjenner og beskytter deg mot de fleste kjente virus. Nye virus kommer stadig, og derfor er det viktig å sørge for at antivirusprogrammet til enhver tid er oppdatert. Se veiledningen om antivirus for mer informasjon.
  • Benytt deg av sikkerhetsmekanismer. Enkelte leverandører tilbyr kryptering som en del av tjenesten. Hvis du er opptatt av personvern og konfidensialitet, kan det være verdt å vurdere denne og andre muligheter. Det er så langt ingenting som tyder på at kryptering fører til merkbar forringing av talekvaliteten.
  • Installer eller skru på en brannmur. Brannmurer kan være i stand til å forhindre enkelte typer angrep eller infeksjoner ved å blokkere ondartet trafikk før den kan nå datamaskinen din (se veiledningen om brannmur). Enkelte operativsystemer kommer ferdig oppsatt med brannmur, men du må sørge for at den er slått på.
  • Vurder innstillinger. De fleste enheter tilbyr et utvalg av konfigurasjonsmuligheter og egenskaper som du kan tilpasse i henhold til dine behov og omgivelser. Vær klar over at ved å aktivere enkelte egenskaper kan du bli mer utsatt for angrep. Skru derfor av unødvendige mekanismer. Ta en kikk på dine innstillinger, spesielt sikkerhetsinnstillingene, og velg de mulighetene som best dekker dine behov uten å eksponere deg unødig for risiko.
  • Bruk UPS. VoIP-utstyret og bredbåndsruteren din bruker ikke så mye effekt, og selv et ganske spinkelt nødstrømsanlegg, Uninterruptible Power Supply – UPS, vil være tilstrekkelig for å opprettholde VoIP forbindelsen din i mange timer. Dette medfører også at alarmanlegg som varsler via telefon vil fungere til tross for strømbrudd.

Kilde: NorSIS

IKT HåndbokDenne artikkelen er en del av IKTnytt.no sin IKT-Håndbok for små- og mellomstore bedrifter som ønsker å lære hvordan de kan benytte moderne IT-teknologi til å forbedre sin lønnsomhet og konkurransekraft.

Gå til IKT-håndboken

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: