Israel oppretter egen «hacker skole» for næringslivet


israel-hacker-skole


Israel oppretter nå egen «hacker-skole» for å prøve å verne Israelske selskaper mot potensielle cyberangrep mot deres infrastruktur og servere. Er dette veien å gå for å sikre nasjonale interesser?

At Israel har mange fiender og at landet er villig til å gå langt for å sikre sine nasjonale interesser er velkjent.

Israel er også det landet som oftest angripes av hackere i følge IEC, noe som har sammenheng med den politiske og religiøse situasjonen i midt-østen. Det er kanskje derfor heller ikke så overraskende at det er nettopp Israel som starter med så dramatiske tiltak for å forberede nasjonen på fiendtlige kyberangrep mot næringslivet og nasjonal infrastruktur.

«Cyber Gym»

Det er Phys.org som nå melder om at det statlige strømselskapet Israel Electric Corp (IEC) har opprettet en «hacker-skole» som har fått navnet «Cyber Gym».

I følge Phys.org er Cyber Gym en en samling mindre bygninger hvor erfarne instruktører fra hæren, sikkerhetstjenester og universiteter skal lære IT-ansatte i ulike selskaper å avverge forskjellige typer kyberangrep (nettangrep).

Opplæringen foregår ved at instruktørene simulerer angrep fra en egen bygning, mens «elevene» sitter i en annen bygning og forsvarer seg mens fremgangsmåten blir nøye og fortløpende evaluert av andre instruktører.

For å unngå juks og at man kan forbedrede seg ved å ha kjøre programmet mange ganger er alle angrepene forskjellige.

Er dette veien å gå?

Bare i Norge har antall hackerangrep mot norske virksomheter blitt mer enn doblet det siste året, og trenden er ikke annerledes i andre land. At Norge ikke er forberedt på den nye hverdagen med konstante kyberangrep på norske nettsteder og infrastruktur er veldokumentert. Spørsmålet er bare hva skal myndighetene gjøre for å sikre nasjonale interesser og sikre næringslivet mot industrispionasje og sabotasje.?

Å lage en kyberkrig skole for å lære nøkkelmedarbeiderne i utsatte bedrifter å beskytte seg mot fiendtlige angrep høres umiddelbart ut som en god ide, da årsaken til at datasystemer blir hacket som regel er manglende bevissthet og kunnskap fra virksomhetens ledelse og IT-personell sin side.

Bakdelen med å lage slike skoler er at kunnskapen de får her også kan misbrukes. Istedenfor å bruke det de lærer til å sikre sine egne datasystemer og infrastruktur, kan de bruke kunnskapen til å hacke konkurrentenes datasystemer og infrastruktur for å ødelegge for dem og stjele forretningshemmeligheter.

Å lage slike hacker-skoler blir dermed et toegget sverd, med sine klare fordeler og ulemper. Fordelene synes imidlertid større enn ulempene, så lenge pensumet ved slike opplæringsopplegg rettes mot hvordan virksomheten kan forsvare seg og ikke mot hvordan angrep best kan gjennomføres. Imidlertid er det lite trolig at norske myndigheter kommer til å opprette en slik skole for norske IT-sjefer med det første 🙂

Kilde: Phys.org

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: