Lederen som lege


lederen-som-doktorHva som kjennetegner en god leder er noe forskere og teoretikere har prøvd å svare på i over 100 år, uten at de ennå har kommet opp med en god oppskrift.

Hva med å se på lederen som en lege? Kjetil Sander sier dagens virksomheter er så kompliserte at de best kan sammenlignes med å være en allmenn praktiserende lege.

I likhet med legen som først må forstå menneskekroppens kompleksitet, hvor alt er avhengig av alt og hvor den miste ubalanse i kroppens likevekttilstand vil resultere i ulike former for problemer som viser seg i form av en eller annen sykdom.

Først når legen forstår denne kompleksiteten er de i stand til å gi en diagnose av situasjonen ved å lete etter og vurdere ulike indikatorer, f.eks. sjekke temperaturen, blodtrykk, blodsukker, vekten og blodets sammensetning. Såvel lederen som legen trenger en rekke verktøy de kan bruke for å lete etter ulike symptomer.

Jo flere teorier, modeller og metoder lederen behersker, jo lettere er det å finne de rette symptomene som kan forklare problemet og indikere den korrekte medisinen (løsningen). I likhet med legens vurdering av disse indikatorene vil diagnosen lederen kommer frem til ikke bare være basert på faglig innsikt, men vel så mye basert på deres erfaringer fra lignende tilfeller og magefølelsen de sitter igjen med etter alle vurderingene.

Valg av medisin er avhengig av symptomene

Først når denne diagnosen er klar kan legen foreskrive korrekt medisin som kan kurere sykdommen. Det samme gjelder for lederen. Først når de vet hva problemene skyldes med sikkerhet, kan de komme opp med løsninger om hvordan problemet kan løses. Legens kunnskaper og erfaringer om ulike alternative medisiner og bruk av dem vil her avgjøre om de klarer å gi en korrekt diagnose av symptomene og foreskrive korrekt medisin. Det samme gjelder for lederen. Jo flere ledelseteorier de behersker, jo større er også sjansene for at de klarer å velge den korrekte i forhold til situasjonen og problemet de står ovenfor.

Dette er bare et kort utdrag fra Kunnskapssenteret,com sin artikkel om lederen som en lege. En artikkel som inngår i artikkelserien om systemanalytisk verdiledelse som også kan anbefales for alle våre lesere.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: