Massesøksmål mot Google sin Gmail tjeneste


Gmail overvåkning prøves for retten

Selskapets e-postskanning kan bli prøvd for retten.

Flere advokater saksøker nå Google på vegne av ti e-postbrukere av Gmail som mener Google ikke har lov til å skanne all inngående og utgående epost som sendes til deres Gmail konto.

Skanningen har flere formål, inkludert å kunne tilby søk og spamfilter, men også for å kunne vise Google-brukerne mer relevante annonser. Det er dette sistnevnte formålet som søksmålet angivelig dreier seg om.

– Dette selskapet leser daglig hver eneste e-post som blir sendt, og når jeg sier leser, mener jeg at de ser på hvert eneste ord for å fastsette betydningen, sier Sean Rommel, én av advokatene som står bak søksmålet, til Associated Press.

Under en høring ved distriktsdomstolen i San Jose, California, i forrige uke, skal Google ha argument for at saken skulle avvises. Selskapet mener at alle brukere av e-post må nødvendigvis regne med at deres e-postmeldinger blir utsatt for automatisk prosessering. Dette er noe Gmail-brukerne uansett har gått med på da de opprettet kontoen.

Men motparten har et sterkere argument, nemlig at skanningen også skjer med e-post fra brukere som ikke har sendt meldingene fra Googles tjeneste, og som dermed ikke har godkjent bruksbetingelsene til Gmail. Saksøkerne mener at dette innebærer en krenking av Californias personvernlov og statutter om føderal avlytting.

Massesøksmål for å sette presens

Det er ventet at rettssaken vil bli sertifisert som et massesøksmål. Det er også ventet at den vil sette presens for andre e-posttilbydere. Nesten alle e-posttilbydere skanner innholdet i kundenes e-poster for å kunne filtrere ut søppelpost. Webbaserte tjenester indekserer dessuten meldingene for å gjøre dem søkbare for brukerne. Men ikke alle bruker disse indeksene til å vise brukerne mer relevante annonser, slik Google gjør.

Gmail sin praksis bør ikke overraske noen

At Google skanner all inngående og utgående epost til alle Gmail kontoer for å samle inn mest mulig informasjon om brukerne som de kan selge til sine annonser, bør ikke overraske noen. Gmail er 100% gratis, og som de fleste allerede bør vite, er det ingenting som heter en «gratis lunch«.

Å drifte Gmail koster Google årlig flere milliarder kroner. Tror noen at et privat selskap gir gratis bort flere milliarder kroner, uten å forvente seg noe tilbake? I så fall er man ekstremt naive.

Google sin Gmail tjeneste er en kommersiell tjeneste som de har satt opp for å tjene penger på brukere som er villig til å gi fra seg informasjon om deres bruks- og kjøpsadferd, mot å få en gratis e-posttjeneste fra Google. En slags «byttehandel«, med andre ord.

Google er ikke alene om å følge denne praksisen. Alle gratis e-posttjenester, enten de heter Gmail, Yahoo eller Outlook, bygger alle på de samme prinsippene. Å bytte fra Gmail til en av de andre gratis leverandørene hjelper med andre ord ikke. E-posten din blir uansett overvåket av leverandøren av tjenesten.

Bytt til en e-posttjeneste som IKKE er gratis

Ønsker man en «snoke fri» e-posttjeneste, hvor man er garantert at e-posten ikke blir skannet for andre formål enn å stoppe spam og malware, er den eneste løsningen å bytte til en betalbar tjeneste. Du har da langt større rettigheter og du kan gå til søksmål hvis leverandøren skulle prøve å skaffe seg tilgang til opplysningene inni selve epostmeldingene. Det er ikke fult så enkelt hvis du bruker en gratis tjeneste.

Slike tjenester koster heller ikke mye. Kjøper du et mailhotell fra OnNet, betaler du bare kr. 5 per måned for en tilsvarende eposttjeneste som Gmail tilbyr deg. Trenger du flere kontoer, får du hele 5 kontoer for kr. 9 per måned. Det er med andre ord lite penger å spare på å bruke Gmail og Outlook, fremfor å ha et eget domene med egne epostkontoer.

Velg en norsk leverandør – ikke en amerikansk

Et annet godt råd er å velge en norsk e-postleverandør, fremfor en amerikansk. Etter Snowden avsløringen tidligere i år, hvor det kom frem at NSA har direkte tilgang til mailserverne til Gmail, Yahoo, Hotmail/Outlook, AOL og andre amerikanske selskaper, for å gi dem tilgang til all epost som sendes via disse systemene, har folks skepsis til disse selskapene sunket med rette.

At det nå også er blitt kjent at NSA har knekket alle de sentrale krypteringsnøklene på Internett og installert bakdører i de fleste amerikanske programmer som er utviklet de siste 10 årene, gjør ikke bekymringene mindre.

Som om ikke dette var nok, forsvarer Obama bruken av denne overvåkningen, og sier at de har lov til å overvåke alle utenlandske statsborgere og firmaer gjøre dette for å beskytte «nasjonale interesser«.

Stadig flere råder derfor norske bedrifter og privatpersoner til å velge en norsk leverandør fremfor en amerikansk. Du er da beskyttet av norsk lov og kan gå rettens vei hvis noe skulle skje. Det er ikke mulig hvis motparten er amerikanske myndigheter eller et amerikansk selskap. NSA har heller ikke direkte tilgang til norske servere, slik de har i USA. Eposten din er dermed lagt tryggere hvis du velger en norsk leverandør, med norske servere som er fysisk plassert i Norge. Sjekk dette før du tegner en avtale, da svært mange hosting leverandører i dag leier amerikanske servere som fysisk er plassert i USA. OnNet er her et trygt valg. Dette er et solid norsk selskap, med norske servere som er plassert i en serverhall i Oslo.

Kilde: Digi.no

Les også:

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: