Mexicos president hacket av NSA


president-mexico

NSA sine elitehackere har skaffet seg full kontroll over e-posten til Mexicos president.

Lekket dokumenter viser at NSA (USAs etterretningstjeneste) i 2010 hacket e-posten til Mexicos daværende president Felipe Calderon, og siden har bedrevet systematisk overvåkning av en server brukt av andre mexicanske myndigheter og parlamentsmedlemmer. Det melder tyske Der Spiegel.

TAO «tailored access operations»

Bak den vellykkede operasjonen døpt «Flatliquid» sto NSA-avdelingen TAO «tailored access operations».

TAO er en hemmelig avdeling med elitehackere, som har spesialisert seg på å bryte seg inn i datasystemer, blant annet gjennom å kompromittere nettverksrutere og svitsjer (heller enn pc-er), for å samle etterretningsdata. TAO skal tidligere selv internt i etterretningsorganet ha vært lite kjent. Pentagon nektet i mange år å bekrefte den lysskye avdelingens eksistens, noe som endret seg etter Edward Snowdens lekkasjer tidligere i sommer, skriver digi.no.

En lukrativ kilde for NSA

Kontoret til den mexicanske presidenten var fra mai 2010 ansett som en ”lukrativ kilde”, skriver den tyske avisen. Det samme var epost overvåkningen av Brasils president, som nå har beordret landets portal for offentlige digitale tjenester, Serpro, utvikle et NSA sikkert system for utveksling av e-post mellom myndigheter og borgere.

Denne «lukrative overvåkningen» av presidenten i Mexico og Brasil har skjedd siden 2010 og var senest i våres stemplet som «strengt hemmelig», i følge digi.no.

Skader landenes diplomatisk forbindelser

Digi.no påpeker at avsløringene trolig vil skade de diplomatiske forbindelsene mellom USA og nabolandet i sør. Dette skulle bare mangle. Selv jeg liker ikke at noen snoker i mine private epostmeldinger, og jeg er en privatperson og ikke landets president. Når andre land snoker i de mest sensitive epostmeldingene til et annet land får dette selvfølgelig konsekvenser.

Brasil har allerede avlyst statsbesøk til USA, kritisert NSA overvåkning og beordret landets IT-myndigheter lage et epostsystem som NSA og andre etterretningsvesen ikke kan spionere på. Hva Mexico kommer til å gjøre etter avsløringene er fortsatt uvisst, men det sider seg selv at de ikke kommer til å akseptere dette uten mottiltak.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: