Microsoft har aldri tapt mer!


 

microsoft

Microsoft tapte 3,2 milliarder dollar siste kvartal. Et underskudd tilsvarende 26 milliarder kroner på 3 måneder.

På samme tid i fjor hadde Microsoft et overskudd på 4,6 milliarder dollar. Dette viser hvor dramatisk resultatutviklingen har vært i Microsoft det siste året.

Nokia er den store synderen

Det enorme tapet skyldes den elleville nedskrivningen av gamle Nokia. Tidligere i måneden ble det klart at Microsoft sier opp ytterligere 7.800 ansatte, samtidig som de avskriver 7,6 milliarder dollar av de bokførte verdiene i Nokia. En sum som overgår prisen Microsoft kjøpte Nokia for.

Totalt blir regnskapet i siste kvartal belastet med 8,44 milliarder dollar i kostnader knyttet til det mislykkede Nokia-kjøpet, omstruktureringer og andre omstillinger.

Bedre enn ventet

Holder vi mobil-havariet utenom, er resultatene til Microsoft bedre enn markedet hadde ventet seg. Likevel falt aksjekursen 3,9 prosent, ifølge Wall Street Journal.

Siste kvartal falt inntektene drøyt fem prosent til 22,18 milliarder dollar, sammenlignet med samme kvartal i fjor. Lite gunstige valutaforhold i utlandet, les sterk dollarkurs som gjør produktene dyrere for kundene utenfor USA, utgjør rundt tre prosent av reduksjonen, ifølge regnskapet.

På årsbasis faller Microsofts overskudd tungt, igjen på grunn av Nokia-divisjonen. Netto sitter de igjen med 12,2 milliarder dollar, nesten ti milliarder dollar mindre enn året før. Dette på tross av at omsetningen i perioden er økt fra 86,6 til 93,6 milliarder dollar.

I følge Digi.no fordeler Microsofts inntekter seg på seks vesentlige poster:

  • «Devices and Consumer Licensing» er i kvartalet ned 34 prosent til 3,2 milliarder dollar. På årsbasis ned drøyt 23 prosent til 15 milliarder dollar. Fallet blir forklart med lavere inntekter fra Windows OEM, Windows Phone og kontorpakken Office til forbrukere.
  • «Computing and Gaming Hardware» er opp 44 prosent til 1,9 milliarder dollar. På årsbasis opp 12 prosent til 10,2 milliarder dollar. Det er særlig salget av Surface Pro 3 som trekker opp, men også Xbox-omsetningen er opp (10 prosent) mye grunnet en prisreduksjon. Microsoft sier at Surface sitt salgsapparat skal økes de neste månedene fra 150 til mer enn 4.500 globale forhandlere.
  • «Phone Hardware» falt fra 1,99 til 1,23 milliarder dollar siste kvartal, ned 38 prosent målt mot samme kvartal i fjor. For året som helhet økte denne posten fra 1,99 til 7,5 milliarder dollar («Nokia-effekten» det også). Omsetningen faller både på smarttelefoner og enklere feature-telefoner. Lumia-omsetningen faller på tross av at Microsoft solgte 8,4 millioner enheter i fjerde kvartal, mot 5,8 millioner enheter samme periode i fjor. Kundene har nemlig valgt de billigere variantene i større grad. Salget av feature-telefoner (non-Lumia) er redusert fra 30,3 millioner enheter samme kvartal  i fjor til nå 19,4 millioner enheter.
  • «Devices and Consumer Other» økte i kvartalet drøyt 30 prosent til 2,3 milliarder dollar. På årsbasis har denne posten vokst fra 7 til nå 8,8 milliarder dollar. Mesteparten av veksten skyldes økt omsetning i Xbox Live-butikken, søkeannonser i Bing, samt noe vekst for inntektene fra kontorpakken Office 365 for forbrukere, som endte året med 15,2 millioner abonnenter (opp rundt tre millioner).
  • «Commercial Licensing» er Microsofts store pott og melkeku. I siste kvartal falt inntektene her fra 11,2 til 10,4 milliarder dollar, en reduksjon på nær 7 prosent. For året er omsetningen her ned én milliard til 41 milliarder dollar. Både Windows og Office er med her. Det labre pc-salget i verden og overgangen fra tradisjonelle Office-lisenser til abonnement på Office 365 trekker ned.
  • «Commercial Other» økte 36 prosent til 3,1 milliard dollar (kvartal mot kvartal) og fra 7,5 til 10,8 milliarder dollar på årsbasis, en oppgang på 43,6 prosent. Her ser vi veksten i nettskyen, den nye måten å drive business på. Det er salgssuksessen Office 365 Commercial og Microsoft Azure-plattformen som drar opp inntektene. Veksten i siste kvartal er på 832 millioner dollar (opp 88 prosent fra samme tid i fjor).
Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: