Nå kan norske firmaer registrere .eu-domene


eu-domene

I september skrev vi at samferdselsdepartementet hadde fått til en avtale som gir norske selskaper full adgang til å registrere oppføringer under topp-domenet .EU. For eksempel .eu versjonen av sitt .no domene.

Slik registrering har tidligere ikke omfattet EØS-avtalen.

– Norske myndigheter har i lang tid arbeidet med å gi norske brukere og selskaper rett til å registrere domenenavn direkte under toppdomenet .eu. Vi er fornøyd med at arbeidet har ført frem, sier statssekretær Geir Pollestad (Sp).

Det er gjennom EØS-avtalen at denne muligheten skulle gis også til Norge, Island og Liechtenstein.

Selv om utvidelsen av EØS-avtalen som gir Norge, Island og Liechtenstein anledning til å registrere .eu domener var klart på det politiske plan i september, er det først nå at det fysisk åpnes for slike registreringer. Det melder EURid, organet som håndterer .EU.

Norske virksomheter og privatpersoner behøver dermed ikke lenger å ha registrert firma eller permanent adresse i et EU-land for å benytte det europeiske topp-domenet.

Eneste krav til registrering er å benytte en EU-akkreditert domene registrar.

EU-domenet har siden lanseringen i 2005 rukket å bli Europas fjerde største topp-nivådomene, og nummer 11. på verdensbasis, ifølge Active 24.

Prisen for et .eu domene varierer fra domene leverandør til domene leverandør. Som vi påpekte i vår prisundersøkelse denne uken, så er det ofte store prisforskjeller mellom de ulike domene leverandørene.

OnNet som ble vinneren i vår undersøkelse av hvem som er den rimeligste leverandøren av .no domener, tar i dag kr. 195 for et .eu domene. Vi har ikke sjekket hva de andre leverandørene tar for dette topp-domene som tidligere har vært forbehold virksomheter med adresse i et EU-land.

Ønsker du å bestille et .eu domene kan du skrive inn domene du ønsker øverst på denne siden, før du klikker på «sjekk og bestill» for å sjekke om domene er ledig.

Å sikre seg .eu versjonen av sitt .no domene er noe vi anbefaler alle norske foretak å gjøre, da vi lever i et stadig mer globalisert marked, hvor Europa blir et stadig viktigere marked for norske foretak.

Selv om virksomheten i dag ikke har noe forretning i et EU-land anbefaler vi allikevel virksomheten til å sikre seg sine varemerke rettigheter gjennom å sikre seg .eu domene av ditt varemerke, merkevare og firmanavn. Dette er en svært rimelig forsikring i forhold til å måtte forfølge en konkurrent i fremtiden gjennom rettssystemet.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: