Nå selges det flere nettbrett enn PC-er i Norge!


nettbrett større en PC

At PC-salget går nedover er en kjent sak, men nå sier ekspertene at salget for hele 2013 vil bli enda dårligere enn først antatt.

Markedsforskningsselskapet IDC mente først at det totale antallet sendte PC-er ville gå ned med 1,3 prosent i 2013, men nå er dette tallet oppjustert til hele 7,8 prosent. I første kvartal ble det for første gang solgt flere nettbrett enn PC-er i Norge.

Tallene viser et brutalt maktskifte på 3-år.

27. januar 2010 vil bli stående som en merkedag i datamaskinhistorien. Da lanserte Apple Ipad i USA, og noen måneder senere ble produktet lansert i Norge også. Noen var skeptiske til om vi faktisk trengte nettbrett, som tillegg til pc.

Tre år senere en revolusjonen et faktum. Salget av nettbrett endte på 230.000 enheter i Norge i første kvartal, viser tall fra analyseselskapet IDC. Dermed har nettbrettsalget gått forbi pc-salget, selv om man legger sammen bærbare og stasjonære pc-er.

– Det viser at Steve Jobs hadde rett – vi trengte noe å surfe og lese epost med. Spørsmålet nå er mer og mer hvorfor du skal kjøpe en pc, sier Erlend Espedal, telekomanalytiker i TNS Gallup.

Salg av «personlige enheter» i Norge:

Salg i Norge, 1. kvartal 2013 Endring på ett år (prosent)
Nettbrett 230.000 +150
PC 225.000 -30
Totalt 455.000 +9

IDC tror nettbrett-salget faktisk vil øke med så mye som 58,7 prosent i 2013. Dersom prognosene til selskapet slår til innebærer det at nettbrettene vil ta igjen bærbare PC-er i år på verdensbasis, og innen år 2015 vil nettbrettene også kjøre forbi det totale PC-salget i verden. I Norge har dette maktskifte allerede skjedd, men det tar fortsatt litt tid til resten av verden har adoptert Norges kjøp og bruk av nettbrett.

Smelter sammen

At en ny produktgruppe skulle gå forbi pc-salget etter bare tre år er sterkt, fastslår IDC-analytiker Anders Elbak. Hans selskap har tidligere rapportert om katastrofalt svake salgstall for pc i Norge, med fall på rundt 30 prosent, mens deres siste tall viser vekst på 150 prosent for nettbrett, på ett år. Elbak viser til en mindre dramatisk tolking av tallene. Hvis man betrakter pc og nettbrett som ett samlet marked, er veksten på ni prosent.

– Konklusjonen blir da at markedet for «personlige enheter» har en sunn, men ikke vill vekst, og at nettbrett nettopp erstattet bærbare pc-er som den mestselgende produktgruppen, sier Elbak.

Elbak mener det er flere gode grunner til å se dette i sammenheng. For det første finnes det nå mange maskiner som er hybrider, en mellomting mellom nettbrett og pc. IDC har valgt å sette grensen ved om enheten har fastmontert tastatur, mens andre bruker operativsystemet som skillle. Elbak mener dessuten at nettbrett i mange tilfeller direkte erstatter innkjøp av tradisjonelle pc-er.

Steve Jobs viser frem en revolusjon, 27. januar 2010. Tre år senere er nettbrettene større enn pc-ene. Apples Ipad står fremdeles sterkt, men Android-nettbrett er på fremmarsj.
Foto: REUTERS/Kimberly White

Nettsky gjør pc overflødig hjemme?

Elbak mener nettbrett særlig erstatter kjøp av pc nummer to eller tre i en husholdning. Espedal antyder at utviklingen kan gå enda lenger. Han påpeker at de fleste bruker pc-er til oppgaver som et nettbrett klarer utmerket.

– I jobbsammenheng vil jeg ha en kraftig maskin med to store skjermer, men privat har jeg ikke samme behov. Jeg har en mac som nesten bare brukes som mediasenter og til bilder, og en pc som knapt brukes, sier han.

Lagring av bilder fungerer foreløpig ikke så bra på nettbrett – de har ikke nok plass. Men det trenger de kanskje ikke, for nylig utvidet bildetjenesten Flickr lagringsplassen for bilder til 1.000 GB per bruker.

– Da kan det være bildene havner der. Nettskytjenestene begynner å bli så bra at det ikke er behov for pc lenger, sier han.

Beholder PC-ene lenger

IDC peker på at nettbrettene ikke alltid erstatter PC-er, men fører derimot til at folk som allerede har PC drøyer lengre enn tidligere med å kjøpe ny.

– Brukerne har ikke nødvendigvis gitt opp PC-en som plattform for mer krevende oppgaver, men slike oppgaver tar opp en stadig mindre del av tiden, og brukere nøyer seg dermed med eldre datamaskiner, sa visesjef i IDC Loren Loverde i en pressemelding.

Forskningsselskapet mener at fallet i PC-salg vil bli mindre igjen i 2014, med en beregnet nedgang på 1,2 prosent. Dette kommer blant annet av at mange maskiner kommer til å bli erstattet siden støtten for Windows XP vil bli avsluttet.

Brutalt maktskifte

Hvis man legger Elbaks syn til grunn er vi altså inne i en moderat vekstperiode for det samlede pc- og nettbrettmarkedet. Men under overflaten i det regnestykket pågår det et heftig maktskifte. Da Apple lanserte Ipad hadde ennå ingen klart å utfordre Microsofts Windows-system og Intels grep om prosessormarkedet for pc-er. Nå lages de aller fleste nettbrett uten Intel-prosessor og Microsoft har så langt hatt liten suksess med Windows 8 , som er laget for berøringsskjermer og nettbrett.

– Jet er ingen tvil om at konkurransen i markedet skjerpes og at «Wintel» (Windows + Intel, red. anm.) er kraftigt utfordret. Det er en større endring enn da vi skiftet fra stasjonære til bærbare pc-er, sier Elbak til DN.no.

Kilde: DagensIT

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: