Norge innfører nytt krypteringssystem for å beskytte norske politikere mot NSA spionasje


amundsen - justisminister

Denne uken vil den norske regjeringen ta i bruk et nytt krypteringssystem for å beskytte seg mot overvåking.

Justisminister Anders Anundsen understreker at det ikke er kommet bekreftede meldinger om spionasje av den norske regjeringen, men bekrefter overfor NRK at et nytt krypteringssystem er på plass fra denne uka.

Systemet skal gjøre det vanskeligere for utenlandske makter å få kjennskap til hva norske politikere snakker om.

– Det gjelder ikke minst statsrådene, for å sikre oss om at den informasjonen vi gir oss imellom, blir tryggere håndtert, sier Anundsen.

USA skal ha avlyttet flere land, og forholdet til Tyskland er satt på prøve etter avsløringer om at statsminister Angela Merkel angivelig er blitt overvåket i lang tid.

Dagbladet har meldt at dokumenter fra varsleren Edward Snowden viser at også norske mål er overvåket. Hvem som skal være rammet, er imidlertid ikke kjent.

– Fra norsk side er det et prinsipielt utgangspunkt om at vi ikke overvåker allierte, sier Anundsen.

Justisdepartementet opplyste søndag til NTB at de løpende vurderer nye møter med amerikanske myndigheter om overvåkingssaken. (©NTB)

Digi.no har prøvd å følge opp denne pressemeldingen fra NTB for å finne ut hva slags type kryptering det dreier seg om, hvem som leverer løsningen, hva slags prosess som foregikk forut for anskaffelsen og så videre.

Fra NSM fikk de et offisielt svar med link til NSMs offisielle blogg, hvor senioringeniør Lars Olaussen i NSM, forklarer hva regjeringens nye løsning omfatter. Her står det blant annet:

– NSM har i lang tid jobbet med etableringen av systemet som kommer fra den tyske produsenten Rohde & Schwartz. Løsningen, TopSec Mobile, er en Blåtann-tilkoblet «håndfri»-enhet som utfører talekryptering.

Rohde & Schwartz er en kjent leverandør av løsninger for sikker kommunikasjon. I 2001 leverte de avlyttingsfrie mobiltelefoner til det norske forsvaret. Det ble også kjent for åpent salg av utstyr for å avlytte GSM.

produktbrosjyren for TopSec Mobile, som Olaussen viser til, står det at det dreier seg om en «mobil krypteringsenhet for sikker global VoIP (tale over IP) basert kommunikasjon fra smartmobiler og bærbare pc-er».

Poenget er altså å erstatte vanlig mobil tale med tale over IP, kryptert hele veien mellom samtalepartene. Enheten kommuniserer med smartmobilen eller pc-en over Bluetooth. Krypteringen fungerer over mobilnettet, Internett og satellittforbindelser. Den kan også knyttes til pc over USB-kabel. Forbindelse kan etableres over private eller offentlige servere for tale over IP, basert på enten SIP eller IAX2.

Utstyr hos mobiloperatører kan ikke brytes til å avlytte tale kryptert av TopSec Mobile.

Brosjyren forsikrer at «appene» til TopSec er enkle å bruke, på både smartmobil og pc.

Alt som er kommet fram om avlyttingen og overvåkningen til NSA, går ut på at datafangst skjer hos mobiloperatørene, og at trafikkdata og innhold overføres derfra til etterretningstjenesten. TopSec Mobile gjør det umulig for NSA å avlytte for eksempel norske statsråders samtaler, selv om disse skulle benytte en mobiloperatør eller et annet nettver med NSA-avtale. Dette skriver digi.no.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: