Prissammenligning: Hvem er den rimeligste domene leverandøren?


Norges rimeligste domene leverandør

IKTnytt.no sin prissammenligning viser at det er store prisforskjeller på domenenavn. Prisforskjellen mellom TeleNor (den dyreste) og OnNet (den rimeligste) sine domene priser var over 300%. Det er derfor mye å spare på å velge riktig leverandør.

Din identitet og ditt første skritt ut på Internett

Domene er virksomheten og nettstedets identitet på Internett, og det første en virksomhet må skaffe seg for å kunne etablere egne hjemmesider og epostkontoer knyttet til domene. Av den grunn gjennomførte vi denne prisundersøkelsen for å avdekke hvor det lønner seg å starte når man skal etablere seg på Internett for første gang.

Siden 9 av 10 virksomheter velger et norsk domene (.no) som sitt primær domene, ble prisundersøkelsen gjennomført for .no domener og ikke de øvrige topp-domenene (f.eks. .com, .net og .org).

Prissammenligningen ble gjennomført ved at vi innhentet de domene prisene som de ulike leverandørene oppgav på sine egne hjemmesider. Undersøkelsen omfatter de 100 største Norid registrarene (regnet etter antall registrerte dot-enno domener).

Vinneren er: OnNet AS (www.OnNet.no)

OnNet og EnterWeb pekte seg ut som de klare vinnerne i prisundersøkelsen, med en pris på kun kr. 95 per år for et dot-enno domene. På tredjeplass kom Active24 med kr. 99 per år.

Under finner du et utdrag av prissammenligningen, hvor vi har plukket ut de mest kjente domene registrarene i Norge.

Leverandør Pris/år Spar
OnNet kr. 95 0
Enterweb kr. 95 0
Active24 kr. 99 5%
ProIsp kr. 109 15%
Uniweb kr. 111 17%
Domeneshop kr. 112 18%
Sysedata kr. 179 88%
Fastname kr. 295 211%
Webhuset kr. 295 211%
Domene.no kr. 300 216%
Halden Dataservice kr. 350 268%
TeleNor kr. 390 310 %

Store prisforskjeller

Prissammenligningen viser at det er store prisforskjeller mellom de ulike leverandørene. TeleNor er for eksempel over 300% dyrere enn vinneren OnNet, mens Domeneshop som er Norges største domene registrar er nesten 20% dyrere. Norges 3 største leverandør – Fastname – var over 200% dyrere.

Det er med andre ord mye å spare på velge rett leverandør av domenenavn, og siden penger spart er penger tjent er det ingen grunn til å vente. Sjekk hvem som er leverandør av ditt domene i dag, så ser du hvor mye du sparer ved å bytte til en rimeligere leverandør. Ingen vits å betale mer enn nødvendig. Jo flere domener du har, jo mer er det å spare.

Mange opererer med «lure priser»

I vår gjennomgang av prisene til de ulike leverandørene fant vi mange snodige prismodeller som ikke bare gjorde vanskelig å finne ut hva et domene egentlig koster, men som også må oppfattes som «villedende».

Fastname med flere selger f.eks. ikke domener i «løsvekt». De pakker det inn i webhotell prisen du betaler. I deres reklame sier de at «domene er gratis», ved at det er innbakt i webhotell prisen. Dette hadde vært helt greit, hvis de ikke hadde operert med en bindingstid på 12 måneder og en prisøkning fra og med andre år på kr. 295 per år for domene. Domene er med andre ord inkludert i prisen det første året, men ikke det andre, og siden du har 12 måneder bindingstid, må du betale 2 år, før du kan flytte domene til en annen leverandør. Domene blir dermed ikke gratis, men koster deg egentlig kr .150 per år. Dette går dårlig frem på deres nettsider.

Sjekk derfor alltid hva du betaler for enkelt tjeneste for å finne ut hvor du kan spare penger og velg den leverandøren som gir deg de laveste totalkostnadene. Det er det som til syvende og sist teller.

Hva er normalt inkludert i prisen?

Hva som er inkludert i domene prisen du må betale til domene registraren varierer fra leverandør til leverandør, men alle ser ut til å ha følgende basis tjenester inkludert i prisen:

  • Registrerings eller flytte kostnader. Ingen leverandører tar seg ekstra betalt for å registrere domene søknaden hos Norid og sende inn den nødvendige dokumentasjonen. Heller ingen tar seg betalt ekstra for å flytte domene fra en registrar til en annen. Dette ser ut til å være inkludert i domene prisen.
  • Årsavgift til Norid. Dette er prisen du må betale til det statlige organet Norid for å kunne beholde ditt dot-enno domene, og dekker administrasjons og driftskostnadene staten har knyttet til driften av ditt domene og WHOIS oppføringen til domene.
  • Navnetjenere. For å kunne registrere et domene må domene være knyttet til minimum 2 ulike navnetjenere. Denne tjenesten er alltid inkludert i domeneprisen, da registraren ellers ikke ville kunne ha registrert ditt domene.
  • Registrar Lock og AuthCode. Dette er en lås som settes på domene for å unngå at det kan flyttes til en annen registrar uten at eieren oppgir en gyldig Authcode (også kalt ERP-kode) for domene. Ikke alle registrarer tilbyr tjenesten, men de som gjør dette tar seg ikke ekstra betalt for dette.

De fleste leverandører har også inkludert et webgrensesnitt som kundene kan logge seg på for å få tilgang til sonefilen til domene ditt. Gjennom dette webgrensesnittet kan de selv redigere sonefilen slik de vil (legge til, endre og slette A-records, CNAME, MX-record, SPF-record, TXT-record m.m. Tilbyr ikke din domene leverandør denne tjenesten, bør du snarest mulig bytte domene registrar.

Hvilke andre tjenester som er inkludert varierer i stor grad. Mange tar seg for eksempel ekstra betalt hvis du ønsker:

  • å oppdatere WHOIS informasjon om domene
  • å bytte navnetjenere
  • å endre eierskapet på et registrert domene
  • å peke domene til en annen URL (ikke navnetjener pekinger)

Vi har ikke sett på dette i vår prisundersøkelse, da dette ikke dreier seg om kostnader knyttet til å registrere, eie eller ha et domene knyttet til et nettsted og epost (årlige eier og driftskostnader). Dessuten er ofte mange av disse tjenestene inkludert i webhotell pakkene som følger med domene (f.eks. muligheten til å peke et domene til et annen URL).

OnNet gir mest igjen for pengene

Foruten å ha en laveste domene prisen pekte OnNet seg ut som den soleklare vinneren ved at de tilbydde alle sine domene kunder en verktøykasse med over 100 forskjellige WebMaster og SEO verktøy som de kan bruke for å sjekke og optimalisere alle deler av sitt domene, webhotell, eposttjenester og hjemmesider. Disse verktøyene har de samlet på en oversiktlig måte på sin kundeweb; – web-hosting.no.

Slik flytter du ditt domene til en rimeligere leverandør, uten å bytte leverandør for dine hjemmesider og/eller epost

De fleste har sitt domene liggende hos samme leverandør som hoster deres hjemmesider og epostkontoer, og bytter de webhotell leverandør flyttes som regel domene samtidig. Dette er ikke nødvendig og som regel bortkastet penger, hvis den nye leverandøren ikke er rimeligere og bedre på også disse områdene.

Så lenge domene leverandøren du velger gir deg tilgang til et webgrensesnitt som du kan logge deg på for å få tilgang til din sonefil, er det bare å logge seg på her og fortelle navnetjenerne hvilken webserver hjemmesidene ligger på og hvor eposten skal leveres.

Dette gjør at du raskt og enkelt kan flytte ditt domene til f.eks. OnNet, uten at du samtidig trenger å bytte webhotell leverandør. Når du flytter domene er det bare å oppgi hvilke navnetjenere domene skal benytte, eller så logger du deg bare inn etter at domene er flyttet for å angi hvilken IP-adresse dine hjemmesider benytter og/eller hvilken MX-record som gjelder for levering av mail.

På samme måte kan du bytte webhotell leverandør, uten å måtte samtidig flytte domene til den nye leverandøren. Det er heller ikke noe i veien for at du kan ha domene hos en leverandør, hjemmesidene hos en annen og epostkontoen hos en tredje leverandør.

Så lenge du har kontroll på sonefilen, er det bare å gå inn her å fortelle hvilke servere og/eller IP-adresser du bruker. De fleste leverandører gir deg også hjelp til dette, hvis du skulle trenge dette.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: