NSA betaler telekomselskaper milliarder for hemmelig tilgang til deres nettverk


nsa-snowden skandalen

Dette melder Washington Post.

NSA bruker den elektroniske kommunikasjonen til å overvåke utlendinger, men også amerikaneres telefonsamtaler, eposter og tekstmeldinger blir overvåket, skriver avisa.

Fra den tidligere NSA-kontraktøren Edward Snowden har Washington Post fått tilgang til budsjettene til de amerikanske hemmelige tjenestene.

Budsjettene viser at NSAs største utgiftspost er til et program kalt Corporate Partner Access Project, der USAs største teleoperatører er med.

Programmet er ventet å koste 278 millioner dollar i inneværende budsjettår, en nedgang fra toppåret 2011, der 394 millioner dollar ble brukt for å betale for informasjon fra de private teleselskapene.

Inntektskilde

Personverngrupper er kritisk til at regjeringen betaler for informasjon som selskapene er pålagt å gi ut. Millionutbetalingene kan gi et økonomisk insentiv om å gi ut mer informasjon enn hva selskapene må, ifølge Marc Rotenberg, leder for Electronic Privacy Information Center.

– Dette gjør overvåking til en inntektskilde, og det er ikke slik systemet er ment å fungere, sier han.

Verizon, AT & T og andre telekomselskaper avvist å kommentere saken. Men flere kilder i industrien peker på at loven sier selskaper skal få en fornuftig kompensasjon.

Dokumenter lekket av Snowden viser at frivillig samarbeid med NSA stammer helt tilbake til 70-tallet under kodenavnet BLARNEY.

319 milliarder dollar

Budsjettdokumentene Washington Post har fått tilgang til gir et sjeldent innsyn i de hemmelige tjenestenes arbeid.

De viser at amerikanske etterretningsbyråer har vokst kolossalt, men at de likevel ikke klarer å gi USAs president Barack Obama kritisk informasjon om trusler mot nasjonal sikkerhet.

Det totale budsjettet til alle USAs 16 hemmelige tjenester er på 52,6 milliarder dollar – tilsvarende mer enn 319 milliarder kroner.

Store gap

Dokumentene avslører for første gang hvordan pengene blir brukt og viser blant annet sterkt galopperende utgifter i USAs største etterretningsbyrå, CIA. Hemmelige fengsler, et omstridt avhørsprogram, droneangrep og større satsing på kontraterror er noe av årsaken til de økende utgiftene.

Men dokumentene viser også store gap i USAs etterretning.

Blant annet vet hysj-tjenestene knapt noen ting om hva Nord-Koreas leder Kim Jong Un egentlig planlegger. Man mangler også informasjon blant annet om Kinas nye kampfly, russisk antiterrorberedskap og pakistanske atomkomponenter.

Dokumentene viser også at man ikke har igangsatt troverdige tiltak for å spore opp kjemiske og biologiske våpen.

Kilde: NTB

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: