NSA mottar daglig 5 milliarder registreringer fra basestasjoner verden over


basestasjoner


National Security Agency (NSA) kartlegger daglig hvor flere hundre millioner mobiltelefoner befinner seg, skriver Washington Post, med henvisning til at NSA daglig mottar nærmere 5 milliarder registreringer fra basestasjoner verden over. Informasjon som viser hvor hundrevis av millioner mobiltelefoner til enhver tid befinner seg.

Informasjonen brukes til å se hvor telefonene til enhver tid har vært og kartlegge hvem de har kommunisert med.

Informasjonen går rett inn i en enorm database og blir deretter analysert ved hjelp av et verktøy som kalles Co-Traveler, skriver NTB i dag.

Mesteparten av opplysningene som samles inn, har liten eller ingen relevans for USAs nasjonale sikkerhet, medgir NSA.

Etterretningsorganisasjonen understreker likevel nødvendigheten av å drive slik masseovervåking og viser til at man for eksempel kan se hvem som er i kontakt med mistenkelige personer, befinner seg på samme sted som dem, eller har samme reisemønstre som dem.

NSA kan ved hjelp av overvåkingen også se hvem som sitter i møter sammen, hvem som søker medisinsk hjelp, hvem som bor på samme hotell og hvem som besøker hvem hjemme.

– Den eneste måten man kan gjemme seg på, er ved å koble seg fra moderne kommunikasjonssystemer og leve i en hule, konstaterer Chris Soghoian i American Civil Liberties Union.

NSA understreker at de ikke driver aktiv kartlegging og overvåking av amerikanske mobilbrukere, men medgir at millioner av amerikanere likevel blir registrert, blant annet i forbindelse med utenlandsturer eller når de snakker med folk i andre land.

Data fra norsk etterretning
Norge er blant de land som forsyner NSA med lokaliseringsdata, noe sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen nylig bekreftet.

Ifølge Grandhagen bidro norsk etterretning med 33 millioner samtaledata bare i løpet av en måned, men han understreket at dette dreide seg om data som var samlet inn i områder der norske styrker deltar i militære operasjoner.

I kjølvannet av Snowdens avsløringer har det kommet fram at også andre land har et tett samarbeid med NSA. (©NTB)

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden – innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

– Kunnskapssenteret.com – Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: