NSA overvåkningen er grunnlovstridig


nsa-hemmeligheter


En føderal dommer i Washington DC har nå slått fast at National Security Agency (NSA) sitt overvåkningsprogram av amerikanske borgere mest sannsynlig er grunnlovsstridig.

Selv om dette bare er en kjennelse fra en føderal tingrett som kan ankes, tror mange at dette vil skape en domino effekt som vil tvinge NSA til å endre sitt overvåkningsprogram dramatisk.

President Obama har tidligere vært tvunget til å forsvare NSA`s overvåkningsprogram, men etter massive internasjonale kritikken har han måtte sette ned en offentlig komité som skal gå igjennom dette programmet.

I tillegg har de store amerikanske IT-gigantene Google, Yahoo, Facebook og Microsoft skrevet et åpent brev til myndighetene, hvor de ber om å få lov til å uttale seg om deres samarbeid med NSA og hvilken informasjon de utleverer om sine kunder. En oppfordring de har ansett som nødvendig for å prøve å gjenopprette noe av den tilliten folk flest har mistet til amerikanske IT-selskaper etter at Snowden avsløringene om NSA programmet startet i sommer.

EU, Brasil, Mexico, Tyskland, Frankrike og en rekke andre land har også stilt seg svært kritiske til avsløringene som er kommet frem i media. En etter en har de tatt kontakt med det hvite hus og forlagt en forklaring fra USA om deres overvåkningsprogram. Ikke bare har de bedt om forklaring, men de har også begynt å innføre restriksjoner for å beskytte sine egne borgeres personvern og egne nasjonale interesser.

Nå kommer dette 68-siders memorandum på toppen. Et memorandum som ikke vil gjøre det enklere for amerikanske myndigheter å forsvare sin praksis, og som tvinger domstolene til å ta stilling til om innsamlingen og analysene av alle disse meta-dataene er grunnlovsstridig eller ikke.

Med et så massivt press fra alle hold, sier det seg selv at NSA vil måtte gjøre om sin overvåkings praksis. På hvilken måte er ennå usikkert, men at det kommer til å bli store endringer er åpenbart.

Rettskjennelsen tvinger ikke NSA til stoppe sin overvåkning umiddelbart, da de har rett til å fortsette virksomheten sin i påvente av ankesaken.

.Kilde: RT.com

 

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: