NSA samler inn 250 millioner kontaktlister hvert år


NSA samler inn 260 millioner kontaktlister hver år

Den siste NSA avsløringen går ut på at NSA årlig samler inn over 250 millioner elektroniske adressebøker hver år fra ulike brukeres epostsystemer og sosiale medier. Dette melder The Washington Post.

Kontaktlistene blir tappet fra personlige e-postkontoer og ulike melding tjenester verden over, deriblant Yahoo, Hotmail, Facebook Gmail og andre tilbydere.

Hensikten med å samle adressebøker, som ofte består både av navn, e-post og andre persondata, til en betydelig del av verdens nettbrukere skal være å identifisere skjulte forbindelser.

I praksis betyr dette at sjansen er stor for at du ikke er alene om å vite hvilke venner du har på Facebook, eller hvilke nyhetsbrev du mottar. Likeledes er det grunn til å tro at bedriftens Outlook-kontakter og pressens informanter også er informasjon som sannsynligvis er snappet opp av NSA.

Stjeler en halv million kontakter daglig

I følge de nyeste avsløringene tapper NSA nettet for over 250 millioner elektroniske adressebøker hvert år. Bare i løpet av en utvalgt dag i fjor ble hele 444 743 adressebøker fra Yahoo, 105 068 fra Hotmail (nå Outlook), 82 857 Facebook-kontakter, og 33 697 kontaktbøker fra Gmail «sikkerhetskopiert» av NSA. I tillegg kommer informasjon fra et uspesifisert antall andre kommunikasjonstilbydere, sier The Washington Post.

Selv om president Obama selv har bedyret at den massive overvåkningen av våre bevegelser på Internett ikke gjelder amerikanske statsborgere, er det vanskelig å unngå å sanke inn amerikanske e-postadresser i mylderet. At byrået også sveiper innom informasjon om titalls-millioner amerikanere er nå derfor bekreftet av ansatte ved NSA.

Hvordan får de tak i kontaktlistene?

Ifølge de lekkede lysbildene blir dataene tappet fra minst 18 fysiske avlyttingspunkter på internett, alle utenfor USA. Ifølge en FAQ som Washington Post har laget blir kontaktlistene ofte synkronisert ukryptert.

Selv om en del webbaserte epostjenester har begynt å tilby SSL-baserte krypterte forbindelser, så kan annen programvare likevel overføre dataene i klartekst. Det gjelder blant annet når Mac-maskiner synkroniserer adressebok med Google Contacts, skriver avisen.

Du kan selv se en del av det topphemmelige kildematerialet for avsløringene hos The Washington Post. I den ni sider lange PowerPoint-presentasjonen beskrives en massiv innsamling, med tilhørende problematikk som oversanking av adressebøker og duplikater. Også teknikker for hvordan NSA kan filtrere ut informasjon som er nyttig for dem blir adressert.

 

 

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: