NSA tapper Google og Yahoo! sine fiberkabler


NSA samler inn 260 millioner kontaktlister hver år

USAs National Security Agency (NSA) har koblet seg på fiberkablene og tappet nettet som forbinder datasentralene til Google og Yahoo rundt om i verden.

Dette melder en amerikanske avisen The Washington Post.

Ved å tappe disse linjene har NSA skaffe seg tilgang til flere hundre millioner e-postkontoer i en mengde land, inkludert amerikanske e-postkontoer.

Sendte 181 mill. filer i løpet av 1 måned

I følge avisen blir millioner av pakker fra Google og Yahoo!`s interne nettverk sent over til enorme datalagre i NSA-hovedkvarteret i Fort Meade i delstaten Maryland.

I løpet av de foregående 30 dagene før den 9. januar, heter det i rapporten, hadde innsamlerne av data sendt fra seg tilsammen mer enn 181 millioner filer, som kunne være alt fra hvem som har sendt og mottatt e-poster til fullstendige tekster, samt lyd- og videofiler.

Spesialutviklet program

For å samle inn disse dataene fra de fiberoptiske kablene til Google og Yahoo! har NSA utviklet et nytt program som går under kodenavnet «Muscular«, opplyser Washington Post. Dette systemet blir drevet i samarbeid GCHQ (Government Communications Headquarters) – det britiske motstykket til NSA.

Muscular-programmet ser spesielt ut til å ha blitt brukt til å tappe data som stammer fra store amerikanske selskaper. NSA er bygget opp i den hensikt å drive med avansert overvåking av datatrafikken, men det er ikke kjent tidligere at dette er blitt rettet mot amerikanske firmaer.

Hvorfor MUSCULAR når PRISME allerede gir NSA tilgang til Google og Yahoo`s data?

The Washington Post sier at dette innbruddet er spesielt siden NSA gjennom domstolbeslutninger allerede har fått offisiell adgang til å tappe brukerkonti hos de to datagigantene gjennom PRISME programmet som først ble avslørt av E.Snowden tidligere i sommer..

Vi kan bare spekulere i grunnen til dette, men det mest nærliggende er å tro at de hemmelige rettskjennelsene gir NSA strengere restriksjoner enn de selv ønsker. Ved å benytte MUSCLAR programmet kreves ingen kjennelser eller rettslige vurderinger, siden arbeidet med overvåkningen skjer utenfor USA.

Google bekymret

Google og Yahoo! nekter for at de viste om denne kabeltappingen.

– Vi er opprørt over hvor langt regjeringen ser ut til å ha gått for å hente data fra vårt private fibernettverk. Dette understreker behovet for reform, sier Google`s juridiske direktør David Drummond.

I en uttalelse sier Google at man var «bekymret over påstander om at myndighetene tapper trafikken mellom våre datasentraler, og vi er ikke klar over denne aktiviteten». Google understreket at man lenge har vært på vakt overfor «denne typen av snoking». Det er grunnen til at man mer og mer krypterer tjenester i regi av Google, sier selskapet.

Washington Post gjengir en uttalelse fra en tidligere sjefanalytiker i NSA, John Schindler. Han peker på at det er opplagt at NSA forsøker å komme rundt alle mulige restriksjoner på sin aktivitet.

– NSA har en mengde av advokater, og deres jobb er å finne ut hvordan man kan holde seg innenfor loven, men samtidig maksimere innhentingen av data ved å utnytte ethvert mulig smutthull i den samme loven, sier han.

Det hvite hus er tyst

I går kveld inntok tjenestemenn i såvel Det hvite hus som NSA den holdningen at de hverken ville bekrefte eller benekte saken.

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: