Ny regel gjør det svindyrt for bedrifter å glemme små regninger


Ny regel gjør det dyrt å betale for sent

På bakgrunn av harmonisering med EU-regler har regjeringen innført nye krav til bedrifter som ikke betaler regninger i tide.

Fra første juli i år kan den bedriften skylder penger kreve 300 kroner om regningen, uansett størrelse, ikke betales innen fristen.

For alle som har et domene eller et webhotell betyr dette at hosting leverandøren nå kan legge på 300 kroner på regningen hvis du betaler for sent. Dette tilsvarer gjerne 2-3 ganger enn det selve regningen var på. det gjelder derfor å passe på alle små regninger og legge dem til betaling i god til før forfall.

Ifølge regjeringens ordlyd er pengene en standard kompensasjon for inndrivelseskostnader og kommer i tillegg til forsinkelsesrenter og purregebyrer.

– Det kan virke urettferdig at bedrifter må betale 300 kroner i kompensasjon for manglende betaling av en regning på 79 kroner, men det er nå lov, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Inkassosalærer
I tillegg til gebyret på 300 kroner og forsinkelsesrenter kommer kostnader i form av inkassogebyrer- og salærer dersom regningen forblir ubetalt.

For bedrifter er inkassosalæret først 472,50 kroner og deretter 472,50 etter 28 dager.

De 300,00 kronene i kompensasjonsgebyr for bedrifter skal trekkes fra eventuelle salærer som inkassobyrå legger på.

Både kompensasjonen og forsinkelsesrentene er frivillig å kreve inn.

Inkassosalær for privatpersoner
Ved inkasso for privatpersoner belastes fakturaen først med lett salær 315 (for privatpersoner), men når det går tungt salær på (28 dager etter lett salær) så skal det lette salæret trekkes fra slik at det totalt legges til 630 kroner. For privatpersoner vil inkassosalærene gjøre at en regning på 200 kroner i løpet av to måneder kan komme opp i 833,18 kroner (200 + 315 + 315 + 3,18 = 833,18).

Kravene på forsinkelsesgebyr og inkassosalær summeres ikke. Hvis en kreditor velger å kreve forsinkelsesgebyr av sin kunde vil dette trekkes fra inkassosalærene, slik at den endelige erstatningen for kunden som har misligholdt sin faktura er lik som før.

Salærene for lette og tyngre saker summeres ikke. Hvis salæret ved utsendelse av en betalingsoppfordring er 315 kroner, blir det totale salæret 630 kroner hvis du ikke betaler før det har gått 28 dager etter forfall på betalingsoppfordringen.

Totalt går det 70 dager fra en regning forblir ubetalt til det påløpet tyngr einkassosalær: Forfall faktura- 14 dager – inkassovarsel – 14 dager – Betalingsoppfordring -14 dager – Tyngre salær 28 dager.

Reglene for purregebyr:
Et purregebyr kan ved første og andre varsling være på maksimalt 1/10 av inkassosatsen. Inkassosatsen fastsettes hvert år i Forskrift til inkassoloven. Maksimal sats for gebyr på purrebrev var 1. januar 2013 63 kroner. I 2012, 2011 og 2010 var satsen for purregebyr henholdsvis 62, 61 og 60 kroner.

Noen offentlige etater (NRK, Lånekassen og NAV) kan kreve en høyere sats. Disse satsene er da bestemt i egne forskrifter. De kalles da gjerne tilleggsavgift. Næringsdrivende er ikke pålagt å kreve purregebyr.

Mer om reglene for inndriving, kompensasjonsgebyr og inkassoregler finner du på Forbrukerrådets nettside.

Kilde: NA24.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: