Nye EU-regler: Datalekkasje kan gi milliardbøter i fremtiden


Viviane-Reding

EU-parlamentet har vedtatt en kraftig skjerpelse av straffenivået for virksomheter som bryter europeiske personvernlover. Dette melder digi.no.

Milliardbøter

Bøtenivået heves til opptil 100 millioner euro eller maksimalt fem prosent av virksomhetens globale årsomsetning, det melder britiske Computerworld.

For å sette nivået i perspektiv, gir digi.no et eksempel;

– Apple omsatte i fjor for 156,5 milliarder dollar. Skulle de bli dømt for datalekkasjer i fremtiden vil EU i teorien kunne straffe selskapet med en bot på saftige 7,8 milliarder dollar.

Dette er vesentlig høyere enn 1 million euro eller 2 prosent av omsetningen, som EU-kommisjonen foreslo i fjor.

Skal gi bedre kontroll

Målet med lovendringen er å gjøre nasjonale datatilsyn i stand til å ilegge selskaper effektive sanksjoner ved lovbrudd, heter det i en pressemelding fra EU-parlamentet.

– Europeere er nødt til å vite at de er i kontroll med egne data og deres «digitale liv» sier EUs justiskommissær Viviane Reding i en melding på nettsamfunnet Twitter.

Direktivendringene fra EU vil være de største siden direktivet om EUS personvernlovgivning så dagens lys i 1995. Et viktig mål med reformen er å tvinge amerikanske selskaper til å rette seg etter europeiske personvernregler for virksomhet i Europa.

Hastesak

EUs lovgivende organer maler imidlertid som en sakte kvern. Det har tidligere vært antatt at lovendringen, som skal få alle EUs land til å marsjere i takt i personvernspørsmål, vil ta flere år å få innført.

EU-kommisjonen legger nå press på ministerrådet om å få det reviderte personverndirektivet banket igjennom allerede før neste års valg i EU-parlamentet i mai 2014.

Kilde: digi.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: