– På nett må alle land stilles likt, sier ICANN


icann meeting Uruguay

Bombe fra Icann, eller en påminnelse om at USA en gang må gi opp å styre Internett?

digi.no skriver at nøkkelorganisasjonene som koordinerer Internettets globale teknologiinfrastruktur var samlet i Montevideo i Uruguay i forrige uke.

Blant deltakerne var: Icann, W3C, IETF, IAB (Internat Architecture Board) og ISOC (Internet Society) samt de kontinentale registrarene ARIN (USA), AFRINIC (Afrika), APNIC (Asia og Stillehavet), LACNIC (Latin Amerika) og RIPE NCC (Europa).

Møtet resulterte i at alle skrev under på en erklæring om framtiden for samarbeidet om forvaltningen av Internett:Montevideo Statement on the Future of Internet Cooperation.

Sentralt i denne erklæringen er et krav om fortgang i globaliseringen av funksjonene til Icann og Iana, «i retning et miljø der alle interessenter, inkludert alle stater, deltar på likt grunnlag», sier digi.no.

Erklæringen går inn for en global nettforvaltning der alle er med, det vil si globale og ideelle teknologiorganisasjoner som Icann, W3C og så videre, stater, samt representanter for «det sivile samfunn», i praksis brukerorganisasjoner og liknende.

Dette er en modell som vestlige land er enige om i prinsippet, og som de ser på som motvekt mot forsøk fra for eksempel Iran, Kina og Russland på formelt å underlegge nettet, for eksempel gjennom en traktat, en eller annen type internasjonal organisasjon der stater har det avgjørende ordet, i følge digi.no.

En overgang til «alle er med»-modellen («multistakeholder model» er sjargongen som går igjen) innebærer at USA må oppgi sin formelle kontroll over Icann, den internasjonale forvalteren av internettadresser. I dag er Icann et amerikansk selskap med ideelt formål, som drives på grunnlag av lovgivning i delstaten California.

Icann drives etter en avtale med USAs handelsdepartement, som ble underskrevet i september 2006.

Avtalen skulle opprinnelig vare i fem år, men ble forlenget i ytterligere fem år i 2011. I avtalen erkjenner partene at det er departementet som har det endelige ordet. Samtidig går avtalen ut på at Icann skal videreutvikle «alle skal med»-modellen.

Det innebærer at USA ikke kan ha prinsipielle innvendinger mot innholdet i erklæringen fra Montevideo.

At det kan være praktiske innvendinger i forhold til konkrete tiltak, er selvsagt. Men Montevideo-erklæringen inneholder ingen potensielt kontroversielle konkrete tiltak.

Ifølge den nyeste rapporten om frihet på nett fra den amerikanske ideelle organisasjonen Freedom House – Freedom on the Net 2013 – er nettfrihet globalt svekket de siste tolv månedene. Blant de som høster flere negative poeng i år enn i fjor, er både USA og Brasil.

Kanskje det er et poeng for Icann, W3C og de andre å distansere seg fra USA, i erkjennelse av at landet har beveget seg i negativ retning i forhold til idealene som teknologiorganisasjonene ønsker å holde høyt?

Kilde: digi.no

Kort om IKTnytt.noTips ossSøk i offentlige registre

Kort om IKTnytt.no

IKTnytt.no

Ansvarlig redaktør:
Kjetil Sander

E-post:
redaksjonen@iktnytt.no

Facebook:
http://facebook.com/iktnytt/

IKTnytt.no er en nettavis for utviklere, markedsførere og ledere som ønsker å holde seg oppdatert om hva som skjer i IKT-verden - innenlands og utenlands.

Målgruppen er ikke privatpersoner som er interessert i forbruker-elektronikk, men profesjonelle brukere som er involvert i utviklingen, drift og markedsføringen av eget nettsted og mobile applikasjoner.

IKTnytt.no er utviklet og drives på hobbybasis av ansvarlig redaktør Kjetil Sander, som også står bak våre søsterportaler:

Kunnskapssenteret.com Aksjemarkedet.com

IKTnytt.no er også kundeavis for webbyrådet og hosting-selskapet OnNet AS som Kjetil er daglig leder i.

Tips oss om en nyhet!

For å sørge for at vi har de nyeste og beste IKT nyhetene trenger vi hjelp fra våre lesere.
Vi inviterer derfor nå alle våre lesere til å tipse oss om nyheter - små og store - fra nært og fjernt. Fortell oss gjerne om hva som skjer i din bedrift, hvilke problemer og utfordringer dere møter, og hvordan dere tenker å løse dem.
Fyll ut skjemaet under for å tipse oss om en nyhet.

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Skriv tipset ditt under i form av en overskrift ("emne"), med nærmere informasjon ("melding").

Emne

Melding

Vedlegg
Last opp vedlegg i form av bilde, logo e.l.

Svar på spørsmålet under for å bekrefte at du er et menneske og ikke en spam-robot.

Søk offentlige registre

Søk i lover, forskrifter og dommer:

 

Søk i NAV.no:

 

Søk i Foretaksregisteret:

 

Søk etter heftelser på motorvogn:

 Søk etter reservasjon mot reklame:

 

Firmasøk i Proff.no:

 

Søk i Statistisk Sentralbyrå: